Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, March 5, 2013

Cara Terbaik Atasi Anak Sembelit

Nak share artikel seorg blogger mommy yg anaknya selalu kna sembelit. Bukan ape, darwisya skang slalu gak kena sembelit. Risau aku dibuatnya. Tu yg aku google,then dapat info terbaik ni. Moga ibu2 diluar sana pon mendapat manfaatnya. Kredit to mommy arissa.

Bila anak sembelit!aduyai....sedih sgt bila aku kenangkan arissa..asal jer nak buang air mesti dia kan nanges!sembelit!dah lama masalah sembelit ni..baru2 ni jer jadik makin teruk!tp tak selalu jadik canni...kadang2 jer...kesian tgk dia teran2 time nk buang air tu...kadang2 sampai 4-5 jam baru nak kuar...aku tak tau nak wat ape..aku cuma boleh bg dia minum air masak byk2...pastu aku cairkan sket susu dia...

ko sanggup tgk anak ko nanges sambil peluk2 ko...huh! menitis gak ar airmata aku ni...sedey weh!

baru ni aku g farmasi beli ubat..sejenis cecair masukkan kat montot dia...memang sekejap jer arissa akan buang air!*TP..*masa nak masukkan ubat tu pun dia dah meraung2...ko bayang kan sampai berdarah2 montot dia..ni kes teran2 la ni...aku nak masukkan ubat tu pon seriau jek...

sampai skang ni kalo arissa nampak jer ubat tu mesti dia akn nanges!dia tau ubat tu nak kena masuk kat montot dia...agaknye dia dah dapat rasakan kesakitan tu...huhuhuh sedey kan? td aku google2 jupe satu blog ni...dia ade gtau cara nak mengatasi kanak2 sembelit..mmg sgt berguna info ni...meh aku share ngn korang lak... 

* ubat montot yg aku penah guna tu...dia sejenis cecair..kesannya sgt cepat...[mcm kita lah sebelum masuk labor room kene poo dulu.Hehe].ada jual kat farmasi utk  kids punya.

* ubat titis. Masuk kat susu dia. Masukkan beberapa titis. Nama ubat tu *SKILAX.*Pastu, cairkan sikit susu.

* Paling penting galakkan anak minum *air masak* banyak2..*"[yg ni kat umah aku cuba bagi sebanyak mungkin]"* tp kdg anak2 ni dia dah xnak kena la pujuk2 beria...

* Bancuh satu sudu *TEPUNG SAGU*atau* TEPUNG KANJI* dalam susu anak.  Maknanya kena kurang satu sudu susu dan tambah 1 sudu tepung sagu atau kanji. *" kalau anak sembelit teruk, berikan 4 kali sehari.  Tapi kalau biasa jer 1 kali sehari dah cukup sebab nanti kalau terlebih takut anak akan cirit birit plak. "*Tepung tu membuatkan najis berlendir dan memudahkan pembuangan najis InsyaAllah, masalah sembelit akan selesai. Yang ini mmg dapat feedback yg sgt +ve dr ibu2.. sebab bebas dari kimia berbanding ubat2 lain. *pasni nak try kat arissa!*

* Lagi satu, disyorkan oleh seorang doktor pakar kanak-kanak di New York iaitu Marla Stern. Cara2nya:*" Tambahkan 1 sudu teh GULA PERANG (brown sugar) dengan 2 aun susu atau air masak. Larutan ini tidak memberikan  apa2 kesan negatif kepada anak kita dan efektif untuk melembutkan najis anak."* Nanti boleh cuba yang ini gak. simple je kan.

* Last,dinasihatkan ibu-ibu supaya elakkan memberi anak kita *PISANG* kerana pisang sebenarnya *mengeraskan* lagi najis anak (bagi sesetengah anak) dan lebih*memburukkan* sembelit anak.  *Elok diberi BETIK dan TEMBIKAI kepada anak-anak kita :)**siyes aku tak tau weh...ingatkan pisang leh lawaskan buang air!....* www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!