Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 12, 2013

Pengalaman Bersalin anak Kedua

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم

 Assalamualaikum WRT...

Alhamdulillah.
Semuanya dah selamat.
Saya dah selamat melahirkan puteri kedua saya pada 9 February 2013,pada hari Sabtu jam 9:19 am, pada usia kandunganku 39 weeks 3 days. (lebih kurangla)

Bangga gak ngan tarikh tu sebab mama ia punya birthday plak pada 19 February.
Lebih kurang la ek...heheheh.

Okeh, nak share pengalaman bersalin kan adik Wisya plak.
Actually, lepas aku last check up ngan gynea asal aku Doctor Ding pd 29 january tu, aku terpaksa pulak di refer kepada another gynea iaitu Doctor Laila disebabkan Doc Ding dah nak start cuti raya Cina. 

So, Dr Ding bagi aku appoinment dengan Dr Laila pada 8hb February 2013.

Nak dijadikan citer...
Pada 8hb tu,aku pergilah check up ngan Dr Laila ( Gynea di spital yg sama, di tempat aku bekerja) memandangkan aku still tak beranak2x lagi walaupon due dah hampir.
So, Dr Laila check terus vagina aku tanpa scan perut utk check bukaan serviks dan doctor kata, dah bukak 2cm but kepala still kat atas lagi. Cuma kepala baby memang dah engaged sejak aku 38 weeks lagi.

Ya Robb...masa die jolok tu, Allah je yg tau bagaimana sakitnya aku di rodok sangat ganas oleh itu doctor. Aku tak tau lah die memang kasar ke or dia memang saje nak bukak laluan pada serviks aku utk cepatka bersalin. Macam paksa bukak cptlah camtu. Tp masa dengan Dr Ding , takdelah aku sakit sampai camni bila di rodok...adusssss...sampai sesak napas aku tahan sakit. Redho jelah!

Ok, Lepas setel check, Dr Laila terus bunyi : "Okeh..so malam ni awak boleh admit la ye. Pastu esok dah boleh induce!"
I said : " Whattttt?????" Tp dalam hati jelaaaa..:p

Aku memang pelik kenapa die nak induce aku sedangkan aku takde sebarang tanda2x nak bersalin mahupon sakit ape2x. Just hanya bukak 2cm, takkan sebab tu aku kena induce plak. mustahil! sebab setau aku induce hanya akan dibuat jika terdapat sebarang komplikasi pada kandungan kalau tak bersalin awal.
But i have no reason to do that! uhuhu...spekong dah aku!

Even Dr Ding pon tak pernah say nak suruh aku induce walaupon masa Wisya dulu pon dah hampir nak due but he still asked me to waited untill i have a sign of labour. Tp dulu wisya kena induce jugak sebab air ketuban dah pecah pon,aku masih tak rasa sakit. So, takut jadi pape, aku terpaksa di induce. okeh..tu aku boleh terima lagi.

But now, Dr Laila paksa aku induce....ape ke he?
Yela..kekononnya aku nak try la plak natural birth kali ni.
So, bila aku tanya Dr Laila : " Doc, kenapa saya nak kena induce ye? saya takde tanda sakit nak bersalin lagi?"

So, she answered: "yelah...awak dah overdue. Takut baby berak ke ape..."
See! Jawapan die pon dah terang dan nyata tak logik. Aku belom overdue lagilah! 

Due aku 13 Feb. Tp skang tarikh hari kejadian tu baru 8 Feb....so, ape cite ni doc? 
Tp aku takdelah bantah cakap die. 
Aku just tanya: " Doc, ape kata klu saya nak try natural birth..smpai sy ada tanda nak bersalin ke..."
Doctor Laila just said: " Takpe...u don't worry Fiza. Lalui je smua ni dgn tenang. smuanya akan berjalan lancar"
Ewah..memang hebat die psyco aku kan...heheheh....

So, lepas check up tu, aku terus minta pendapat kawan2x. Dari kawan2 satu kerja sampailah kawan2x masa belajar kat PNC (Nursing College) dulu...hehe.

Tanya ape keputusan yg terbaik yg perlu aku lakukan. Majority cakap, aku tak perlu admit malam ni. Tunggu je tanda nak bersalin, baru admit. Kira ramai yg suggest aku jgn induce laaa...[means jgn ikut ckp doctor] . Diorang suh cuba aku natural birth la kan. ampun ye Dr Laila! huhu

Then, petang tu setelah terima advice dari kawan2x, aku pon decide supaya tak perlu admit malam tu (iaitu pada 8hb Feb 2013). Hope sangat yg Dr Laila takkan perasan yg aku tak admit malam tu. Lagipon kawan2x kat tempat keje cakap, Dr Ding(gynea asal aku) dah start keje pd 9 Feb , pukul 7pm die akan naik keje. Memang pelik sebab masa tu makan beso utk bangsa die tp pada aku plak syukur sebab Dr Ding buat mcm tu.heheheh..kekonon tunggu la sampai Dr Ding naik keje dimana aku hanya kena tunggu lagi satu hari je utk dpt bersalin dgn Dr Ding.

Tapi ,apepon Allah punya kuasa kan..nak dijadikan citer....

Pada malam 8hb feb tu jugak, [ dimana malam selepas check up ngan Dr Laila tu], dengan tiba2x perut aku dah rasa memulas2x macam sakit senggugut.
Actually start kul 10malam lagi aku dah rasa contraction yg slow tu setiap 5 minit sekali...sometimes 15 minit sekali. tak tentu. Kadang rasa gak kepala baby cam menurun masa sakit contraction tu. Tapi takdelah sakit sangat. Boleh tahan lagi.

Masa tu dalam hati dok berkata, masin plak mulut Dr Laila yg malam ni aku kena admit. esok plak dah boleh bersalin. Kononnya ingatkan taknak admit malam tu. Degil nak tunggu sampai ade tanda,baru admit [ dimana peluang aku utk dapat bersalin ngan my gynea kesayangan aku Dr Ding]
Tapi, bila contraction dah kerap, aku decide utk serah diri kat spital malam tu jugak. Masa tu dah pukul 12 malam baru aku n mr hubby gerak ke spital. Hangkut semua brg baby n mommy! Lepas mandi, terus gerak. Rumah ngan spital dekat sgt.

Sampai je spital, aku register kat reception counter n sister Mahida tanya, daha de tanda nak bersalin ke? aku jawab ye...dah ade sakit contraction selang 5 minit tu. Which is masa Wisya dulu aku pecah ketuban. huhu...kali ni tak sangka tanda bersalin aku sakit contraction plak. Aku rasa la kan...aku rasalah, maybe penangan kerodokan Dr Laila ke vagina aku pd waktu siang tadi tu yg buat aku rasa contraction kot..hhuhu...kan mcm paksa nak bersalin tu.


So, staff trus bawak aku masuk Labour Room Puteri Specialist Hospital.[spital tmpt aku berkeja. Semestinya FOC yeh...] Eceh! heheheh
Masuk je LR 2 tu, ade staff midwife bernama Jannah n sorang lagi aku tak brapa familiar staffnya. Mungkin staff baru kot.
diorang terus suh aku baring n check CTG ngan Blood Pressure.
Lepas tu, jannah terus check serviks aku. Dah bukak 4cm katanya. Waduh....sangat cepat kan uols? maklumlah anak kedua. Siang tadi Dr Laila cakap dah bukak 2cm...sekali bila check kul 12 malam tu, dah bukak plak 4cm. patutlah sakit contraction dah mula kerap cuma still slow la...takde sakit sgt. Boleh gelak ketawa lagi berbual ngan midwife dorang ni. Sempat bergossip lagi tau! hehehehe...


So, malam tu, (8 feb), aku tak dibenarkan tido dalam ward walaupon bilik aku dah dapat dah. Bilik 316 A di Maternity Ward. Midwives suh aku tido kat labour room sebab dorang takut jadi pape....dorang cakap, anak kedua cepat bukaan serviksnya berbanding anak pertama. So, tidolah aku di labour room sambil merasa contraction yg masih slow tu selang 5 min. Mr hubby plak terpaksa tido kat bilik menunggu betul2x kat depan LR aku. Nasib baik ade sofa panjang kat situ...so, husband tido kat situ je. itupon die complain sakit badan. Ate, dah badan die lebih panjang dari sofa tu...hehehhe...cian abang!

Tapi malam tu aku tak tido pon. Aku sibuk mentenet...lepas boring, aku baca plak surah Maryam utk memudahkan bersalin. Baca yassin sekali. memang tawakal dan doa je sepanjang malam tu...tak boleh tido langsung! Yg Midwife dua org tu dah lena kot aku rasa kat bilik sebelah sebab masa tu cuma aku sorang je yg nak terberanak kat LR tu. takde patient lain pon.hehehhee...pastu aku banyakkan baca Lailahaillah anta subhanakainni kuntuminozzolimin...asyik ulang je ayat tu sebab kali ni ade rasa takut ckit sebab kite dah tau kan sakit nak beranak tu camne. Tp maybe kali ni aku lebih relaks skit lah dr anak pertama dulu sebab dah prepare mental dan fizikal ape yg bakal aku tempuhi nnt. huhu

Dan masa tu aku rasa bersyukur sgt sebab aku dah dapat rasa yg maybe aku akan bersalin secara natural tanpa bantuan induce. 
Tapi ingatkan panas smpai ke petang...rupanya hujan di tengahari.

Nak dijadikan citer lagi....
dalam kul 5pagi (9 Feb), aku terasa macam leaking (kuar air meleleh je kat miss v)
panggil nurse, nurse cakap tu air ketuban yg dah leaking. So, nurse suh aku gi bilik air pakai pad utk cover leaking tu. die tak pecah ketuban tau tp dah leaking je. Tp masa tu sakit contraction 5 min sekali tu still slow, aku bleh tahan lagi. Aku bajet, smpai esok pagi maybe contraction akan mula kuat..konon nye lah..so, aku takyah kena induce.hiks!


Dlm kul 6 pgi, aku minta nak gi solat subuh. Tumpang kat bilik solat diorangla. takkan nak gi surau dalam keadaan aku camtu kan..huhu
then, lepas solat, staff nama Jannah tu suh aku baring utk check bukaan serviks. Masa tu die dah nak balik keje malam dah. balik kul 7am. Nnt ganti ngan staff lain plak.
Die check, still 4cm. aduh...igt dah bukak lagi.hihi..


Then, die suh aku stay je rehat atas katil sementara die pass report utk staff keje pagi plak. I'm so lucky sebab dapat midwife baik pagi tu. Kak Wanis n Norrul. Diorang memang baik. bagi aku full supports. Advice aku macam2x jadikan aku ilang rasa takut. Kak wanis dengan lemah lembut ajar aku cara nak meneran dan sebagainya. memang aku salute cara layanan dorang. Aku rasa bukan sebab aku staff kat situ tp maybe dorang memang dah diterapkan nilai murni mcm tu. Alhamdulillah dapat midwives yg sgt caring n baik.

Dalam pukul 7.30am, kak Wanis check CTG n bukaan serviks aku. Die check cakap, progress ok. Dah bukak 5 cm. Masa tu die bagi aku ubat buang air Fleet enema utk clearkan bowel n usus aku. supaya aku tak terberak masa meneran nnt, like yg aku dah buat masa wisya dulu..hehehe...abis, sape suh dorang tak bg aku fleet enema dulu? silap dorang.huhu


Lepas 10 min,aku rasa gesa nak berak. Kak wanis check lagi bukaan serviks ,tiba2x air ketuban aku pecah ko! Kak wanis cakap, baby dah berak kat dalam sebab air ketuban warna kehijauan. adusss...aku dah cuak. ni first pengalaman baby berak dalam perut.
Masa tu dorang call Dr Laila inform case ni, pastu Dr Laila decide suh aku induce sebab kalau baby dah berak memang takleh tunggu lama2x dah.
Adesss....akhirnya aku di INDUCE jugakkkkkkkkkkkk!!! Kuasa Allah tak siapa yg boleh menghalang.

Dalam kul 8 am, aku dicucuk kan jarum vasocan kat tangan kanan aku dgn jarum warna pink. nasib baik warna pink ko! kalau warna ijo, mati mak! biasanya kalau nak masuk ubat induce (oxyctocyn) tu kena pakai jarum ijo sebab ubat induce ni strenght die kuat. tp tah mengapa,kak wanis kesian kat aku kot, die just cucuk jarum pink je.hehehhe..syukur alhamdulillah. Masa wisya dulu,aku kena cucuk jarum ijo tau! sakit mak!

kul 8 pagi masuk ubat induce, kul 8.30pagi dah mula rasa sakit contraction yg kerap n dah tak boleh bagai dikata dah..sekejap je rasa kesan ubat tu kan.
Aku disuruh kak wanis sedut gas entonox tu time sakit.
Tapi kali ni agak berbeza, kak wanis suruh aku baring mengiring tujuannya utk cepatkan proses bukaan serviks n kurangkan kesakitan contraction. memang rasa kurang ckit sakitnya tp rasa cam cepat je jalan aku dah bukak. Masa tu mcm dah mula rasa nak meneran pon ade! Terasa sangat baby dah keluar ke bawah slow2x..
Tp memang lega skit lah bila sedut gas tu sebab kite akan rasa sangat dizzy n mengantuk sgt bila sedut itu gas. memang boleh kurang ckit rasa sakit.

Dalam pukul 9 pagi, aku memang dah tak boleh menahan lagi. rasa memang kepala baby dah nak kuar dah sangat ....memang bila setiap kali sakit tu datang, rasa mcm nak meneran sangat2x. tp malangnya, aduhhhh...yg bab ni aku memang malas nak cite rasanya. Memang ngeri bila diingat2x!

Ok, sebelom ni, aku slalu terbaca pengalaman mommies yg mengatakan pengalaman dorang dah rasa nak meneran, tapi doctor tak sampai lagi. ade yg kata doctor masih kat rumah la...gile! masa tu aku belom ade pengalaman mcm tu.so, aku tak berapa faham sgt ape yg diorang lalui. 

Tapi, setelah ianya berlaku pada diri aku sendiri utk 2nd delivery ni, baru aku tau mcm mana seksanya mommies2x tu smua lalui. sebab mmg itu yg aku tempuhi masa lahirkan adik wisya ni!

Dulu masa wisya, bila aku sakit je nak terberanak which is bila rasa dah nak meneran sgt dimana masa tu kite akan rasa mcm nak terberak tp sebenarnya kepala baby yg dah nak kuar. masa tu, bila kata aku nak meneran je, Dr Ding trus ada kat depan aku dlm LR. means, mgkin die memang dah standby masa tu kat dalam tu jugak . 
Tapi kali ni, Dr Laila masih tak ade, masih di rumah disaat aku dah tak tahan nak meneran dan kpala baby dah dihujung2x sangat. Nasib baik midwife ajar aku cara nak tahan dari meneran. die suh aku sedut gas n tarik nafas dalam2x bila rasa nak meneran. so, dengan penuh seksanya, aku tahan rasa tu yg mana aku rasa terlalu seksa dan sakit sgt. Sometimes aku rasa mcm dah tak boleh nak menampung dah rasa sakit nak meneran tu. Tp midwife memang tak kasi aku teran. diorang seboleh2x suh aku tahan sementara tnggu Dr laila sampai. Aduh, masa tu aku rasa die begitu teruk sgt. sepatutnya die dah ade kat spital masa tu sebab klinik bukak pon pukul 8.30am. masa tu dah kul 9 lebih.

Dan akhirnya, alhamdulillah, Dr Laila sampai dan aku disuruh mula meneran sekuat yg aku mampu. Walaupon masa tu memang dah rasa down sgt ngan dr laila.hmmm...apepon aku tetap berterima kasih pd Dr laila yg dah sambut kelahiran anak aku. hmmm...aku kecewa je tp tak de la sampai berdendam . haish..kite kan org islam.

Alhamdulillah, dengan 4-5 kali teran aje, adik wisya dah selamat melihat dunia pd tanggal 9 February 2013 , jam 9:19 am dengan seberat 3.4kg. i'm a baby girl!
Takpelah baby gurl lagi, janjii aku n baby selamat dan baby pon sehat tanpa ade sebarang masalah. dan smuanya sempurna kejadianNya. Syukur ya Allah. Alhamdulilah jugak, baby kali ni pon tak kena jaundice buat masa ni sama mcm kak wisya dulu. mungkin berkat aku amalkan susu kambing n kurma kot. Susu kambing mmg boleh elakkan penyakit kuning utk baby. Wallahualam..apepon smuanya kuasa Allah jua kan!

Tp nak share ckit pengalaman bersalin kedua ni, aku rasa sakit die lain mcm ckit. berbanding ngan wisya dulu. kali ni aku rasa mcm nak pecah kat bahagian bawah punggung [dr bahagian tulang serviks ke vagina] memang rasa sakit nak kuarkan baby kali ni lebih ckit dari beranakkan wisya dulu. and kalau nak tau, kali ni masa gunting pon aku boleh rasa kesakitan guntingan tu..gile tak? masa beranakkan wisya dengan Dr ding dulu, aku langsung takde rasa sakit bila digunting. pastu takde plak rasa nak pecah bahagian bawah tu masa baby kuar. cuma rasa sakit nak sembelit je. tp kali ni, masa baby nak kuar tu, aku rasa sakit gile2x sampaikan aku hampir2x nak angkat punggung sebab terlampau sakit. Confirm aku rasa koyakan dan jahitan aku mmg besar dan byk masa tu.
Ntahlah ek...kuasa Allah jua kan. Lain anak, lain sakit n cara nak bersalinnya. 

jangan nak salah kan doctor plak ye fiza! heheheh

Apepon yg berlaku, aku bersyukur sangat dengan Anugerah DariMU Ya Allah.
Bila difikir balik,kesakitan ni smua kan salah satu kifarah kite utk menebus segala dosa2x kita. So, aku redho je. Syukur sangat semuanya selamat. itu yg penting. bila dah tgok baby, hilang smua rasa sakit n lupe jugak rasa sakit tu. Aku rasa serik pon sekejap je ni. Nanti bila nak mengandung lagi, mesti aku lupe sakit nak beranak .huhu..kuasa Allah kan.


Alhamdulillah,akhirnya hajat aku utk dapatkan anak kedua dah pon tercapai. Rasa cam tak percaya pon ade.
Dah dua anak kami kini.

Wisya pon dah jadi kakak!
Tugasan mama n abah pon dah semakin besar tanggungjawabnya!


Ade satu prkara Yg paling aku suka sekali adalah konsep baru Puteri Specialist Hospital (Johor) Sdn Bhd skang. Dah mula menerapkan konsep Baby Friendly Breastfeeding. As soon as delivered ,baby terus diberi pd pangkuan aku utk start bg susu ibu(masa baby masih berlumuran darah lg) dulu masa wisya  takde pon. mungkin masa tu belom start lagi konsep ni. Yg mana baby akan start minum kolostrum sebagai 1st antibody utk baby. Then, no more susu fm diberi pd baby di nursery. Baby akan sentiasa bersama ibu di ward utk diberi susu badan. Kaunseling about breastfeed pon skang wajib diberi utk ibu semasa di dlm ward. Perfect! Sy galakkan uols bersalin di PSH utk warga JB. :)

Rasa lebih semangat aku nak breastfeed kan baby kedua ni sebab seawal die lahir, nursery takde bagi susu formula pada anak aku. Masa wisya dulu, dorang siap bagi susu S26. sedih jgn cakaplah. Lepas bersalin pon, dorang takde suh aku pegang baby utk breastfeed kat dalam labour room. tp kini semuanya menjadi kenyataan. Aku bngga dapat breastfeed baby masa baby masih dalam LR n masih berlumuran darah lagi. Dengan sekali suaan, baby aku terus dah pandai isap n itu menunjukkan die dah dpt kolustrum dr susu ibu.alhamdulillah, tahiah PSH,, hehehehe..

So, from now on, my Breastfeeding journey is begin........

doakan saya ye kalian! semoga sy berjaya breastfeed my baby secara ekslusif atleast selama 6 bulan n meneruskan sehingga usianya 2 tahun. insha Allah. amin.

okeh...sampai disini dulu critera pengalaman saya bersalinkan anak kedua. Nnt di next entry, akan di upload gambo baby n details peribadi baby k..eceh..hehhe...assalam!


apepon,kite layan ckitlah gambo kat bawah ni ek:


Ni after delivered. My 2nd moment breastfeed kan baby kat dalam ward selepas bfeed kan bby masa dlm labour room. Baby sentiasa dengan me siang dan malam utk galakkan breastfeeding. Kalau time nak mandi je, akan hantar ke nursery. Alhamdulillah. Terlepas smua rindu nak breastfeed kan baby setelah gagal direct bfeed kan wisya dulu lepas wisya refuse direct feeding...mama doakan n hope sangat utk adik baby ni, mama tak alami lagi masalah seperti kakak wisya. semoga mama dapat breastfeed adik baby sampai umur 2 tahun ye. amin ! 
maaf ,gambo tu di edit dibahagian rambut sbb masa tu free hair.hihi

ni masa malam sebelom nak serah diri ke spital lepas rasa contraction 5 min sekali tu. Bergambo kenangan ngan kakak wisya dulu. sebab die tinggal kat umah ngan nenek. Masa ni dok asyik tanya,"mama nak gi mana???" mama said," mama nak kuarkan adik wisya kat dalam perut mama ni..." hehehe...mama suh wisya tinggal ngan nenek. esok baru wisya boleh jumpa adik. sweet moment masa ni!
Now ...i'm a big sister oredi! heheheh...sayang kakak Wisya! we luv u sayang!

p/s:
gambo adik baby nanti ek!!!



 
Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

2 comments:

IntaNBerliaN said...

bagus nya hospital tu yer.. konsep yg dia buat tu menarik!!... :-) happy BF.. :-)

Mama Qadida said...

Thanx intan berlian. Rasanya td sy baru masuk blog awk. Actualy sy tgh google info berpantang dgn set shaklee ,terjumpa blog ina. Kebetulan ina pon baru bersalin anak kedua n dua2 princess. So,berminat plak sy nak baca blog ina. Anyway salam kenalan dr sy mama qadida ye. Thanx sbb sudi dtg ke blog x seberapa ni. Blog sy ni pon bukan aktif sgt pon. Kejap ade kejap xde. Apepon sy dah bookmark blog ina utk sy kunjungi (maybe boleh amik pengalaman ina menjaga 2 princess spt sy.hehehh

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!