Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 29, 2013

Teknik Pernafasan Saat Kelahiran

Assalamualaikum wbt..

Dalam banyak2 artikel...yg ni lagi senang nak faham kot cara bagaimana kite kawal pernafasan smasa mengahadapi kesakitan contraction sehingga saat bersalin.

Mommies yg bakal melahirkan kena praktis benda ni sbb dah byk positif feedback mengatakan kurang kesakitan seandainya kite ikut teknik pernafasan yg betul bila mula sakit contraction.

teknik-teknik bernafas masa nak bersalin ialah macam ni...:-

Masa mula-mula rasa nak sakit...contraction manja-manja atau braxton hicks :
Tarik nafas dalam-dalam ikut hidung, pastu lepaskan ikut mulut.

Masa contraction makin kerap dan makin sakit:
Tarik nafas pendek-pendek ikut mulut, dan lepaskan cepat-cepat ikut mulut jugak.. Gaya mcm huuuppp-haaappp huuuppp-haaaappp (mcm lepas lari 100m or 200m dulu kot tp dengan lebih bertenang) Tp jgn kosongkan lung/paru2 terus sebelum sedut nafas seterusnya.

Bila rasa nak meneran tp belum dilated 10cm lagi :
Tarik nafas 2kali ikut hidung, lepaskan sekali ikut mulut.
Gaya mcm sniff-sniff-fuhhh.
kalau tak rasa nak meneran, hembus nafas mcm biasa .

Bila dah tiba masa meneran:
Tarik nafas dalam-dalam ikut mulut, dan lepaskan dengan sekali nafas secara perlahan-lahan ikut mulut jugak. Lepas dgn sekali nafas, untuk elak baby termasuk balik .

Posisi ketika nak meneran

1. Nurse ajar tadi, masa nak meneran ni, position kita ialah dlm keadaan duduk bersandar sikit. 2. Mintak katil diangkat. Tak pun husband tolong ampu bahagian belakang badan/kepala kita supaya lebih tinggi dari berbaring. 3. Mata pandang perut (boleh jadi penguat semangat nampak perut mengempis bila baby keluar). Dagu cecah dada ketika meneran. 4. Kedua-dua tangan pegang buku lali dengan kuat untuk elak diri sendiri dari angkat punggung. 5. Bila rasa sakit baru push dengan sekali nafas.

Posisi suami ketika saat-saat isteri nak meneran pula:-

Sebelah tangan pegang bahu isteri untuk dijadikan sebagai tempat menyandar (isteri boleh bersandar dilengan suami supaya terasa lebih selesa). Dan sebelah tangan lagi tekan lutut isteri untuk mengelakkan isteri mengangkat punggung semasa meneran (elakkan koyakan) And satu lagi tips sebagai umat islam, Masa sedut nafas ikut hidung, dalam hati dan otak lafazkan "Lailahaillahanta..." , bila hembus nafas melalui mulut pulak, dalam hati dan otak lafazkan " Subhanakainnikuntomminalzolimin" * Ini ialah nota untuk saya ingat dan praktikkan. Harap dapat membantu masa labour nnt. Kita hanya bersedia dan berusaha, selebihnya terletak pada Allah SWT jua. Saya cuba yg termampu. * Dulu masa first pregnancy, langsung tak amik kisah pasal breathing teknik ke apa ke..huhu...

Hope dpt membantu. Ni mmg dok prepare la ni...i tunggu masa je ni...dah 38 weeks. Huhu. Hope boleh aplikasikan kaedah ni di LB nnt.

www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!