Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 22, 2013

Check Up ( Bulan Ke 9 )

Assalamualaikum wbt...

Tadi check up yg ke 37w 2 days.(9 bulan)
So far semuanya ok.
Baby dah sikit2 engaged(turun ke bawah).
Kepala mmg dah nak masuk laluan.
No breech(songsang). Alhamdulillah.

Air ketuban pon ok. Normal. Takde masalah air ketuban kurang. Alhamdulillah syukur nikmat kpd Allah.
Bila2 masa je dah nak deliver kata Dr Ding my fav gynea. =)

Blood pressure pun normal range. ( but doctor tak pernah bgtau berapa my blood pressure reading. Huhu) die cuma ckp normal je. Hihi

Berat mommy naik 2kg iaitu 80kg.
Hanya jarak 2 mggu,dh naik 2 kg...ayoyo!!!
Estimate berat baby plak 3.1 kg...ayoyo!!!
Masa ni aku ckp, dulu masa 1st baby 3.6kg doc! Then,doc said...its ok la....dont worry. Mgkin tak naik byk lah..huhhuhu. lega disitu.

Ok,everything ok...setakat ni takde ape2 masalah pd kandungan. Adik wisya nampaknya sihat n semakin aktif bergerak. Hope akn berkekalan smpai deliver nnt. Amin. In Shaa Allah. Walaupon skang ni perut semakin sakit pabila ditendang. Yela,ruangan dah sempit kan. Plak baby dah makin beso...so,haruslah sakit bila die menendang. Time sakit sgt bila tiapkali dia tendang kat bahagian tepi perut...adoiiiii...sampai menjerit2 aku dibuatnya ok. Mcm kena cucuk perut ni. Hihihi..tp actually itulah saat yg paling best aku rasa n mgkin saat yg pasti aku rindukan bila dh deliver nnt. Huhu..

Saje nak share ckit....
Pregnant kali kedua ni aku tak amik apa2 pil vitamin or suppliment pon. Even gynea ada suggest mkn obimin mcm masa pregnant kn wisya dulu tp aku langsung tak amik sbb siyes aku mmg takleh telan ape2 pil pon kali ni. Asal mkn je muntah.
So,
Aku just gantikan dgn pengambilan makanan sunnah dan makanan berkhasiat yg lain je.
Yelah,drpd aku tak makan ape2 kan bagi menggantikan zat yg ade dlm pil vitamin spt obimin tu.

Utk peknen kali ni, aku banyak kan makan kurma,kismis,buah buahan especially tembikai,epal,betik,oren,jambu,pisang n lain2. Sometime aku makan gak madu lebah. Even takdelah aku makan buah everyday tp dalam seminggu tu,mesti wajib aku makan buah...atleast seminggu 2-3 kali. Macam semalam, aku dah bedal beberapa biji epal ijau n betik. Sometimes aku beli jus epal, beli kat kedai je. Then,aku sesekali ada gak minum air kelapa sbb org cakap,air kelapa bagus diminum saat2 akhir preggy ni supaya baby kulit cantik n mudah bersalin. Inshaa Allah.

Dari segi minuman,aku minum susu kambing,jus delima n jus oren. Dimana susu kambing n jus delima bagus utk ibu hamil. Jus oren plak elakkan sembelit. Dulu masa preggy kan wisya,sepanjang kehamilan aku kena sembelit yg teruk. Ia berpanjangan sampailah deliver. Bayangkan,dgn sakit kat jahitan ,pastu kena sembelit. Trauma skejap aku. Alahmdulillah...preggy kali ni aku langsung tak kena sembelit malah hari2 aku membuang skang ni. Najis pon lembut je. Mgkin berkat aku minum jus oren dan banyakkan makan buahan kot. Alhamdulillah..hope masa pantang nnt pon aku tak kena sembelit. Dah beli buah prune siap2. Prune bagus utk elak sembelit. Insha Allah. Sometimes aku amik milo. Dulu masa 1st trimister ade gak amik susu anmum,lepas dah abis,aku gantikan dgn susu fernleaf sbb org ckp susu anmum boleh buat baby beso. Pastu masuk usia kandungan 7 bulan,baru aku start amik susu kambing...dimana aku beli online susu kambing serbuk perisa stoberi. Bancuh ngan air suam je.pastu letak gula sesudu.kalau perisa stoberi aku bolehlah telan tp dont worry...khasiat sama je ngan perisa original.

Selain tu,aku ada amik rumpai asli kolagen utk bagi kulit baby cantiklah kunonnya...hiks...aku mmg skang tgh amalkan kolagen ni. Caranya,aku amik 3 sudu setiap malam sebelom tido.pastu,aku minum susu kambing n telan sebiji kurma. Lepas tu terus masuk tido. Mmg selesa tido bila amalkan ketiga2 benda ni sebelom masuk tido. Kismis plak aku buat snek makan kat tmpt keje.

Alhamdulillah...setelah aku amalkan kesemua makanan n minuman berkhasiat smua kat atas ni, so far kehamilan kali ni aku jarang dapat sakit n sebarang masalah. Kalau dulu masa wisya,siyesli,aku jarang amik makanan2 berkhasiat ni smua. Aku just bergantung pd obimin je. Pastu minum enfamama..itupon sekejap je. Tu yg aku menghadapi macam2 masalah masa preggy kan wisya dulu.
Antaranya aku kena jangkitan kuman pada vagina(keputihan yg amat teruk skali smpaikan doctor x kasi aku' bersama ' ngan asben smpai sembuh. Gatal jgn cakaplah...mmg cukup tak selesa. Sampai doctor bagi ubat yg masuk dalam vagina tu.
Kemudian,aku kena UTI plak. (Kencing kotor) smpai gigil2 aku demam. Sakit kat bahagian bawah perut(ari-ari) mmg takleh nak cakap. Sakit yg amat! Kena makan antibiotik sampai abis.
Masalah lain plak, aku pernah mengalami hb low n kena buat mgtt(minum air glukosa) sbb suspect kencing manis bila baby terlalu besar)
Aduh,macam2 dugaan masa pregnantkan wisya dulu. Maybe 1st baby kan...tak byk yg aku tau.

Tp alhamdulillah...pregnant kedua ni aku langsung tak alami sebarang masalah seperti diatas. Mgkin berkat alu amalkan makan makanan n minuman berkhasiat ni kan. Syukur...
Dari sini,aku dapat rasakan sebenarnya bukan vitamin or ubat-ubatan masa preggy saja yg buatkan kite akan dijamin sihat tp sebenarnya,dgn pengambilan makanan n minuman berkhasiat lah yg banyak membantu kita mengelakkan drpd mengalami pelbagai masalah masa mengandung.  Nature is better than others lah kekdahnya. Alhamdulillah..inshaAllah lepas deliver nnt pob aku akan terus amalkan makanan n minuman berkhasiat ni lebih2 lagi bila nak breastfeed. Lagi penting n bagus kalau kita amalkan sbb khasiat tu akan turun pd si anak yg disusukan plak. Amin..inshaa Allah...moga aku berjaya n tabah melalui saat itu nnt. I luv breastfeeding! Semoga aku dapat dan mampu menyusukan anakku secara exclusive atleast shgga 6 bln dan meneruskannya sehingga 2 thn
Insha Allah. Amin.

And one more thing....aku cuba banyakkan baca ayat-ayt alquran n surah-surah ibu hamil since early pregnancy lagi. Alhamdulillah..smua surah ibu hamil spt surah maryam,luqman,yusof,al imran,at taubah dan lain2 aku dah baca n ada yg diulang2 bacaannya sehingga aku deliver nnt. Dan alhamdulillah,lepas solat maghrib,aku sering amalkan baca surah yassin n baca alquran. InshaAllah nak katamkan alquran nnt. Amin. Moga aku dipermudahkan bersalin. Bila setiap hari baca yassib,so,setiap kali tu jugak aku letak sebotol air n buat minuman setiap hari spt air selusuh lah camtu. Alamdulillahlah. Preggy kali ni aku rasa cam sihat skit...n rasa cam cpt je masa berlalu. Rasa sekejap dah nak beranak dah. Kalau wisya dulu mcm lama je nak tunggu die kuar. Hiks...rasa sakit2 badan, perut sentiasa mengeras n payah nak gerak tu normal la kan utk pempuan mengandung especially bila dah masuk 3r trimister ni. Apepon...Semoga anak dalam kandunganku menjadi anak yg soleh/ solehah. Dan semoga Allah permudahkan proses bersalinku nanti. Amin. www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!