Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, December 9, 2012

Penyelesaian Untuk Blog Yang Tidak Boleh Upload Gambar

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم 

 Assalamualaikum WRT... 

Pagi tadi aku tengah semangat berkobar-kobar nak hapdet entry.
Dah stand by semua gambar2x yg nak diuploadkan dlm new entry...
time nak start upload gambo tu,tiba-tiba  kuar plak message seperti gambar di bawah ni:

 

Aduhhhhh..memang rasa cam nak nangis sangat!
Quota disk aku untuk upload gambo kat blog dah habis! dah limited!
memang dah tak boleh nak upload gambo dah katanya!
Sedih, kuciwa, nak nangis, nak meraung smua ade masa tu!
Selama ni selalu gak dengar orang ada masalah ni, tapi tak sangka aku akan hadapi benda ni secepat ini!
Aku dah panik dah....dah tak tau nak buat ape..sampai rasa cam nak buat blog baru...n rasa cam dah give up nak tulis blog lagik!
memang lah boleh bayar utk dapatkan jumlah quota baru tapi manalah aku reti nak pay guna credit card melalu online ni...credit card pon haku takde! lagilah bertambah risau aku dibuatnya!
Atlast, aku try tanya kat sahabat blogger fanpage di facebook. sorang pon takde yg jawab..
letih menunggu jawapan diorang, aku pon try tanya ngan pakcik google jerk....mana tau aku leh jumpa jalan penyelesaiannya!

dan alhamdulillah...berkat pencarian aku di google pada pagi yg hening tadi, akhirnya aku terjumpa satu blog ni. Die ada buat tutorial pasal masalah yg sedang aku hadapi ni. Dan alhamdulillah, berkat step yg aku ikut dari tuto tu, akhirnya aku berjaya selesaikan masalah negara aku ni....alhamdulillah...syukur sangat-sangat-sangat n sangattttttttt!
memang Tuhan je yg tau betapa happy nya aku bila dapat selesaikan masalah ni..

Dan kat sini,aku nak share panduan tutorial bagi yg menghadapi masalah limited quota utk upload gambo kat blog especially yg guna picasa. Aku copy paste je dari blog yg aku jumpa tu dan jangan risau aku dah minta keizinan dari puan punyha blog utk share kat sini..
okeh..ni blog puan Lya tu .
TQVM puan Lya atas pertolongan awak...mohon share tuto tu disini ye! saje nak buat panduan utk saya dikemudian hari kalau quota dah habis lagi nanti...heheheh


Jangan risau! Step nis enang je nak ikut....orang yg buta IT cam saya pon leh buat...takkan anda tak boleh? ye tak? ok, selamat belajar!

inilah penyelesaian bagi mana-mana blog yang menghadapi masalah untuk upload pic.


pic dari entri lama saya
Jika keluar macam ini, bermakna dah cukup limit untuk upload pic.. Kalo x nak ikut tutorial ni, leh je klik kat purchase more storage. Tapi.. sanggup ke habiskan duit untuk bayar ni??? So kita gunakan cara mudah, just add author.


Sebelum teruskan tutorial ni.. Sila createkan satu acc gmail baru. Ingat, acc gmail sahaja..
selepas create acc baru gmail, just log out & sign in blogspot seperti biasa.


LANGKAH 1

Buka dashbord blog anda


LANGKAH 2

Klik SETTING yang berada di bahagian kiri blog

LANGKAH 3

Sebaik sahaja masuk ke ruangan setting, terus ke bahagian PERMISSIONS


LANGKAH 4

Klik ADD AUTHORS dan masukkan email gmail yang baru di create tadi. Dan klik INVITE AUTHORS

LANGKAH 5

Sebaik sahaja anda klik INVITE AUTHORS akan tertera seperti pic diatas. Seterusnya, sign out daripada acc asal blogspot.


LANGKAH 6


Dan, sign in dengan acc baru gmail & anda akan terima email seperti diatas. Klik sahaja line biru tu & secara automatik akan masuk ke bahagian dashbord. Ini bermakna anda telah berjaya tambah author.


LANGKAH 7

So, nampak tak ALMARI ASYA dah ada kat dashbord ni. Ekceli untuk tutorial ni, saya gunakan acc gmail yang sedia ada untuk blog My Only One, malas nak create baru sebab buat just untuk tutorial kan. Kalo yang create acc baru, xde la nampak 2 blog camni. Saya ada 3 blog & ketiga-tiga blog saya gunakan acc yang berlainan.

LANGKAH 8

Tapi kelemahannya bila add new author ni, sebaik sahaja buka DASHBORD hanya akan tertera ikon2 seperti diatas sahaja. Dimana anda hanya boleh upload pic & create post sahaja. Lain2 setting yillekkkk! Jadi susah sikitkan, xkan setiap kali nak buat post buka blogspot kot acc baru & bila nak komen+approve komen buka acc blogspot lama.. cerewet kan??? So, jangan risau ada penyelesaiannya.. Just follow step dibawah.


Untuk dapat kesemua fungsi blogspot, just hanya perlu tukar kan AUTHOR kepada ADMIN


LANGKAH 9

1. Sign out dari acc baru blospot
2. Sign in pada acc asal blogspot
3. Klik SETTING ---> PERMISSIONS---> BLOG AUTHORS


LANGKAH 10

Just klik pada anak panah AUTHOR & pilih ADMIN

LANGKAH 11

Acc email fasyafrina berjaya ditukar kepada ADMIN. Seterusnya, sign out dari acc blogspot yang asal & sign in kepada email blogspot yang baru di create tadi.


LANGKAH 12

Dan hasilnya... dapat semua fungsi blogspot, boleh tulis post, komen, publish komen dll. So, selepas ni terus gunakan acc yang baru di create tadi untuk login blogspot. TETAPI jangan buang acc asal blogspot, takut jadi apa2... ( simpan email lama+p'word dlm diari utk rujukan masa depan) Acc lama terus kekalkan je sbg admin. So lepas ni , jika admin ke-2 ni dah mengcukupi limit untuk upload pic. Teruskan dengan cara yang sama , iaitu add author yang ke-3 hingga ke seterusnya. Kalo x silap, sesebuah blogspot leh add sehingga 100 author. Bila dah cukup 100 author tu, xleh buat ape r..Nampaknyer, buka blog baru la.. Tapi, xdenyer sampai lebih 100 author kan....


Sekian tutorial ringkas ni.



 
Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!!
www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!