Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, December 9, 2012

Bulan ke 6 dan ke 7

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم 

 Assalamualaikum WRT... 

Harini nak hapdet perkembangan baby inside tummy setelah membuat dua appoinment yang dah tertangguh nak ceritakan kat sini...hehehe..[makin malaznye nak hapdet belog ok]

Anyway skang aku dah nak masuk 8 Month of pregnancy which is kandungan aku dah genap 7 bulan. Nak bawak perut makin lotih eden! Since dah masuk  bulan yg ke tujuh ni, aku baru mula rasa tak larat, sakit-sakit pinggang, pinggul bagai...sakit kat bahagian tulang rusuk [sebab perut mula mengembang n terkena bahagian diapghram], rasa sakit kat ari-ari, rasa sesak nafas bila baby mengeras,rasa sesak nafas bila tido terlentang [aku kena  tido/baring mengiring ke kiri..klu ke kanan, rasa sakit sgt. Lagipon orang tua2x pesan jgn amalkan tido mengiring belah kanan sbb belah kanan tu salur darah kita...nnt darah tak jalan plak] ohhh..patutlah aku rasa bila baring mengiring belah kanan ,rasa sakit je...tp kalau baring ngiring belah kiri, rasa selesa je...dan lagi satu, sakit kat bahagian Miss V (aku dah pandai guna word ni lah..hiks)
Org kata kalau miss V dah mula sakit-sakit, sebab baby turun ke bawah...so, bebanan tu akan terasa di bahagian Miss V kita....tu belom masuk campur sakit kat celah kelangkang time nak bangun tido....buat masa ni ,aku belom terasa sakit clah kelangkang sgt...tp masa ngandungkan wisya dulu aku memang ade terkena! masa tu usia kandungan aku dah sarat gila (9 bulan)...so...maybe yg kali ni pon akan aku lalui jugak kot nanti...Allah...memang sakit sgt kalau terkena ,nak jalan pon tak boleh wei!


so, pendek kata panjang tak kata apa, semua symptom biasa yg dialami oleh org ngandung,sedang aku lalui kini [dan betapa terseksanya rasa...belom sarat lagi ni. kang kalau dah sarat (9 Bln)...tah mcm mana gayanya plak seksanya...aduhhh...
apepon inilah namanya pengorbanan kan....demi sang anak, sure ibu2x smua bisa melalui semua bebanan ni....itulah naluri seorg ibu! 

ok,  masa check up bulan yg ke 6 tu, usia kandungan aku dah mencecah 25w5d. 
Yang ni kalau ikut kiraan pada scan laaa.....aku lebih suka tengok kiraan weeks daripada scan.Biasanya kat csan lebih accurate.In Shaa Allah.
Check up utk 6 month of pregnancy tu aku buat pada 6/11/12 yg lalu.lama kan mak perap citer tu!
so, entry kali ni buat sekali arung utk check up 7 bulan sekali eh..he he he..



Check up 6 month: 6/11/12
berat mama: 71kg 
berat baby: 881gm 
Blood pressure : Normal 
weeks of pregnancy : 25weeks,5 days 
Soalan mama pada gynea : "Kenapa perut saya selalu saja mengeras lately ni?"jawapan Doctor Ding: at first die tanya aku : "berapa kali sehari mengeras? kerap tak?"aku jawab: " takdelah kerap tapi selalu gak kena..[he he he..jawapan cam hampeh dr mama qadida]Doctor Ding jawab: " oh...kalau tak kerap, takde ape2x..its normal for pregnancy woman. Dont worry!" Alhamdulillah..lega sudaaaa! memang aku kerap sangat mengalami perut mengeras sejak megandung yg kedua ni okeh..huhu
Masa buat scan, doctor cakap baby sihat n perkembangan die pon normal mengikut usia kandungan. Alhamdulillah....pastu doctor cakap, kedudukan baby sangat ok, boleh nampak gender...so, doctor terus buat 4D scan...sebab kedudukan baby sangat sesuai nak di scan 4D. mak suke!!! nnt tgok gambo 4d kat bawah k..Bila aku tanya Gender baby, doctor still bagi jawapan yang sama masa firstime die detect gender baby aku....huhu...confirm kot...biasanya doctor pakar bagi gender sentiasa tepat! hmmm...
 Scan pic anak kedua mama pada 6/11/12. 
Alhamdulillah so far semuanya ok.
 Ni scan 3D (tak berkaler -itam putih)

tadaaaaaa....ni hasil 4D (berkaler) baby mama a.k.a adik kepada kakak Nur Darwisya Damia =)
Nampak jelas mata,hidung dan mulut die kan?? mak suke sangat! balik umah, terus show off kat mr abah...dan mama plak siap bawak tido sekali pic ni sebab teruja sangat! Tunjuk gak kat wisya...respon die sangat excited bile tgok gambar adik die! sabar ye sayang...skit je lagi Kakak akan bertemu adik...=)



okeh...ni beberapa perut kandungan diusia 6 bulan lebih...ckit agi nak amsuk 7 bulan...dah mula nampak gah kan? hiks..

okeh...
next chek up adalah pada 4/12/12 yang lalu.
Berat mama : 72kg [naik 1 kg je] =) 
Berat baby: 1615 gm 
Usia kandungan : 30 weeks , 2 Days  
Blood pressure : Normal 
Check up kali ni ada buat PS urine test : Result is NIL [Alhamdulillah]Dan Alhamdulillah..so far pregnant kali kedua ni tak banyak sangat masalah macam masa mengandungkan 1st baby [wisya] dulu.
Nampaknya takde tanda-tanda kena UTI (Urinary tract infection) bagai.kalau masa wisya dulu, aku pernah kena UTI yg teruk...sangat sakit di bahagian pundi kencing..nak buang air kecil pon sakit....adusss..sampai kena MC n kena masukkan ubat yang masuk ke miss v tu...huhu..bila diingat balik,seram! sakit die sangat menyucuk-nyucuk bahagian bawah perut! Then, tak boleh bersama suami sepanjang kena penyakit tu. ditakuti si suami akan dijangkiti. huhu . Alhamdulillah....harap-harapnya aku akan kekal sihat tanpa sebarang komplikasi sampai saat melahirkan nanti..amin!
tp siyes! pregnant kali ni, aku tak amik apa2x vitamin pon...aku cuma minum susu dan makan buah je. Sebabnya pregnant kali ni,aku tak boleh masuk kesemua vitamin tu. mesti nak termuntah. so, aku minum susu je...tapi bila aku tanya gynea aku tentang masalah aku ni, doctor Ding cakap, kalau boleh jangan minum susu terlalu kerap sebab dikhuatiri baby akan besar nanti...adushhhh....bila dengar camtu,aku panik gak...tapi mujur aku tak minum kerap sangat susu tu...aku minum susu Fernleaf je sebab murah ckit berbanding susu anmum...ahaks...masa awal pregnancy aritu ade gak minum susu anmum..habis sekotak dalam sebulan...pastu baru sambung fernleaf plak...dalam banyak2x susu, Fernleaf yg aku rasa agak setapp..heheh...tapi tulah...aku sebenarnya jarang gak minum susu ni...time aku ingat,aku bancuh n minumlah...kalau terlupa..tu yg sometimes,dalam seminggu 2-4 kali je aku minum susu....takdelah everyday...so, agak lega disitu...hehhe..kalau buah ...aku ade gak makan, biasa aku makan sembikai susu,tembikai merah,jambu air , epal merah n hijau dan buah tempatan kecuali durian [aku agak takut ckit nak makan durian sebab durian panas] ada org cakap, kalau makan durian terlalu banyak, baby bleh gugur/maut. so,better aku lupakan hasrat aku yg membuak2x nak makan doyan tu..sebab aku kalau sekali dah jamah, akan berjamah-jamahlah hendaknya nanti tanpa henti..hiks.one more thing, dr ding ada suggest aku utk tukarkan vitamin pregnancy or susu kepada kalsium serbuk. means,kalsium tu perlu dibancuh dengan air dan diminum. Dr ding said, kalsium better than susu. then,esoknya aku singgah Pharmacy . Tapi sayangnya,pharmacy tu takde serbuk kalsium tu...hmmm...aku kena tanya semula kot dengan dr ding,kat mana aku boleh dapat kalsium serbuk tu dan apa nama specific nya. hmmm
ok, check up kali ni, aku ada tanya doctor Ding: " Doctor, kenapa ek perut saya mengeras bila setiapkali selepas makan? Is it normal?"Dr Ding : " u makan banyak ke? kalau makan terlalu banyak,memang perut akan mengeras. Kalau boleh...kurangkan makan tapi kerap! "Aku : [adusshhhhh...kan dah kena sedassss] " haahlah...memang saya makan banyak sangat sejak mengandung ni doctor. selera baik je since kandungan dah masuk 7 bulan ni..hiks. okeh, sy akan cuba kurangkan makan..he he he"
Masa scan kali ni tak lama sangat. sebab doctor cakap baby smua ok...tapi masa doctor amik ukuran, aku ada tanya doctor ding, " boleh tak saya nak buat 4D lagi? hehehheDoctor ding said : kedudukan baby masa tu tak sesuai utk buat 4D or 3D...so, better takyah buat. Sedih disitu...takpelah..asalkan anak mama sihat sudah! alhamdulillah...[ate, mama qadida tak puas2x lagi ngan scan 4D yg masa appointment yg lepas tu...ahaks] rasa nak lagi dan lagi! tapi tulah, fyi, kalau nak buat 4D memang kena tengok keadaan baby dalam perut gak...kalau baby kedudukannya tak ok or tak sesuai...memang rugi je buat scan 4D...tapi setahu aku, scan 4D sesuai dibuat sewaktu kandungan mencecah 25weeks hingga 32 weeks je...lebih dari itu, tak sesuai dah nak buat 4D sebab baby makin membesar so, susah nak nampak dgn 4D. So, bagi ibu2 yg nak abadikan baby 4D anda, sila buat pada minggu yg aku sebut tadi k. =)
 berikut adalah scan pada 4/12/12. berat baby dah bertambah


okeh...ini perut mama diusia kandungan mencecah 7 bulan kandungan (30 weeks 4 days)
meriahkan perut saya??? hahahah

Alhamdulillah....semua ok tanpa sebarang masalah...itu yg aku harapkan sepanjang kehamilan kali ni...cuma aku sering mengalami perut mengeras je...lain2x takde. alhamdulillah. Dan pergerakan baby semakin aktif cuma dah kurang menendang macam kandungan masa 4-6 bulan yg lalu...mungkin baby semakin memebesar dan ruang dah mula menyempit. Tapi ada satu hari tu, firstime aku rasa tendangan da gerakan baby sangat sakit aku rasakan...sampai takleh tido malam...macam menyucuk-nyucuk je rasa perut ni bila baby gerak n tendang....org kata, macam kena siku dia. especially masa baring mengiring..terasa sangat mencucuknya...huhu..apeppon ,mama suka sayang! dah tak sabar nak tunggu adik wisya soang ni keluar..Doakan saya selamat bersalin nanti ye...

Due Date2/12/2013Conception5/23/2012
Pregnancy Test6/6/20121st Heartbeat6/20/2012
Quickening9/12/2012Viability10/24/2012
Week 15/16/2012Week 2210/10/2012
Week 25/23/2012Week 2310/17/2012
Week 35/30/2012Week 2410/24/2012
Week 46/6/2012Week 2510/31/2012
Week 56/13/2012Week 2611/6/2012
Week 66/20/2012Week 2711/13/2012
Week 76/27/2012Week 2811/20/2012
Week 87/4/2012Week 2911/27/2012
Week 97/11/2012Week 3012/4/2012
Week 107/18/2012Week 3112/11/2012
Week 117/25/2012Week 3212/18/2012
Week 128/1/2012Week 3312/25/2012
Week 138/8/2012Week 341/1/2013
Week 148/15/2012Week 351/8/2013
Week 158/22/2012Week 361/15/2013
Week 168/29/2012Week 371/22/2013
Week 179/5/2012Week 381/29/2013
Week 189/12/2012Week 392/5/2013
Week 199/19/2012Week 402/12/2013
Week 209/26/2012Week 412/19/2013
Week 2110/3/2012Week 422/26/2013

saje nak tunjuk Pregnancy Week by Week kandungan aku ni. untuk panduan aku jugak! so,skang aku berada di kedudukan week 30 -->4/12/12 (7 bulan). kalau ikutkan date kat atas ni, memang sama ngan date scan aku....tak jauh beza pon. So, boleh refer kat sini gak kan..siapa yang nak calculate due date yg mcm aku buat kat atas ni, boleh masuk sini http://pregnancy.about.com


so, Due date aku kalau kiraan 40 weeks adalah pada : 12 February 2013 but, dr ding (my Gynea) plak letak due date aku pada 16 February 2013. Takpelah...yang penting...bulan February. hiks. 


so, another 65 days to go! takutnyaaa!!! =)

next appoinment with my Gynea adalah pada 18/12/2012.
 
Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!