Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, November 2, 2012

Jangan Sombong Ye!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم 

 Assalamualaikum WRT


 Hari ni nk share feeling. Feeling yg x berapa nak best. Manusia ni ada macam2 ragamkan? 1001 macam kerenah yg kita kena layan. Ada yang baik...baik sangat!! Ada yang jahat....jahat sangat!! Biasalah,semua tu lumrah dunia bila kita hidup bermasyarakat. Kalau tak campur orang, orang kata kita sombonglah... anti sosial lah! Semuanya keluar! Tapi kadang2 kerenah sesetengah manusia tu yang membuatkan kita rasa maca'm tak mahu campur dengan masayarakat. Yang membuatkan kita takut dan malas nak masuk ke dalam kumpulan masyarakat. Pernah x uols rasa camtu? Bukan kita anti sosial. Aku percaya ramai antara kita yang gemar berkawan dan bersosial. Especially kalau dapat kenalan baru. Syok wooo sebab dapat geng baru dan seterusnya dapat share benda baru dalam hidup mereka. 

Tapi macam satu ' nasib' kan. Kalau geng or kenalan baru tu ok...and sekepala dan menetepati segala ciri2 kawan yang kita inginkn,memanglah seronok. Tapi apakata kalau sebaliknya pula? Uols tau kan... Zaman skang ni nak cari kawan ketawa n gelak sakan memang mudah. Memang senang! Petik jari je orang kata... Tapi setakat kawan ketawa jelah. Tm Time korang susah,belum tentu dorang ada kat sisi korang utk mendengar masalah korang. Percaya tak? Senang cite,zaman skang ni nak cari kawan yang betul2 kawan baik atau boleh dikategorikan sebagai SAHABAT, ibarat mencari mutiara di lautan. Belum tentu kawan yang kita ada skang ni,yang jujur dan ikhlas bersahabat dgn kita...betul tak? Skang ni,kawan2 sendiri pon dah pandai perli2 kawan yang lain. Dimana sepatutnya sebagai seorang kawan,wajib kita jaga maruah kawan,bukan menjatuhkan maruah mereka. Tapi,zaman skrg,memang susahlah nak jumpa kawan yang macam tu. Kalau takat tikam belakang,mengata belakang, mengumpat kawan2 sendiri tu smua dah jadi perkara biasa dah. Depan kita bukan main baik,pijak semut pun,semut boleh berlari lagi.ihiks. Tapi kalau belakang kita,dicanangnya segala keburukan kita. Kawan ke tu? Itu semua membuatkan kita takut nak bermasyarakat kan??? Takut nak bercampur gaul sebab takut terjumpa dengan kawan2 yang sebegini. 

 Masalah lain pulak bila ada segelintir manusia yang suka bersikap menyombong dan sebagainya. Padahal satu bumbung bekerja,tapi sombongnya alahaiiiii.... Macam kita ni ada buat salah plak kat dia. Sedangkan bercakap pun tak pernah sebelum ni tapi bila berselisih kat mana2, sombong bukan main! Pandang and senyum kita pun tak hingin katanya! Orang macam ni,ibarat ada emas kat dalam mulut die sampai nak bagi senyum kat orang pun takut! Takut emas tu terkeluar. Kita ni punyalah dengan semua orang yang berselisih ngan kita,kita nak pandang dan senyum.. 

Tapi bila melihat segelintir masyarakat yang berperangai macam tu,membuatkan kita rasa tawar nak pandang dan senyum dengan dia sebab sombong sangat! Buat apa kita hegeh2 nak pandang n senyum kat orang,sedangkan dia pon x sudi nak pandang n senyum kita. Kadang2 benda2 mcm ni yang buat kita dilabel sombong plak oleh org lain sebab kita sebenarnya mcm dah jadi takut nak senyum ngan smua orang sebab takut org tu yg xnak senyum ngan kita. Uols pernah tak jadi mcm ni? Mereka2 yg berperangai sombong tadi yg sometimes membuatkan kita serba salah nak pandang n senyum pd org. Sebab takut perkara sama terjadi. Sometimes tertanya gak pd diri sendiri,kenapa si polan ni bila aku senyum die tak balas? Die marah n benci pada aku ke? Dah kita plak yang terpikir bukan2 sedangkan rasanya kita tak pernah langsung kacau hdup die sebelum ni. 

 Ntahla...kadang2 aku tak faham dengan sesetengah masyarakat yang berperangai macam ni. Aku x tau apa yang dorang fikirkan tentang kita/ org lain. Susah sgt ke nak senyum kat org? Sedangkan senyum itu satu sedekah??? Eiiii..uols2 tau tak betapa bengangnya weols2 yang dok senyum2 ngan uols tp uols tak balas pon. Kalau uols yg kena,hagak2nya uols sakit hati tak? Of coz uols pon bengang kan? Kecualilah kalau uols tu berhati batu dan tidak punya perasaan kan. Huhuuhu... Uiks,arini tetiba terkuar plak luahan perasaan yg telah lama dipendamkan. Daripada tersimpan menjadi larva gunung berapi,better kita luahkan dgn tulisan,btul x? Ecehhhhhh!!! 

 Di kesempatan ni,aku nak advice la ckit kat mat2 or minah2 yang susah sangat nak senyum dan suka menyombong tak bertempat tu,silalah ubah2 perangai -ve korang tu. Memang negative okeh! Kalau anak2 kecik korang tu,pandai plak korang didik betul2.... Cakap jangan sombong kat oranglah,kalau jumpa orang bagi salamlah,sentiasa bermanis muka dan beri senyuman kat org lainlah.... Hamboiii...bukan main korang dok mengajo anak korang benda yg baik2 tp diri korang sendiri tak terdidik plak. Bleh plak korang menyombong n hidung tinggi ngan org lain. Waduh2...memang hipokritlah uols2 ni. Kalau anak korang taulah perangai mak bapak die yg sebenar,memanglah anak korang jatuh benci ngan korang tau sebab CAKAP TADA SERUPA BIKIN!!!! ALAHAIIIIIII... Bawak2 lah sedar ye!!! Dah,penat aku menaip. LU PIKIRLAH SENDIRI!!!
Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!