Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, September 17, 2012

Salam Hari Malaysia!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم

Assalamualaikum WRT...

Rasanya belum terlewat mama Qadida nk wish selamat hari Malaysia kat uols especially opkos la utk rakyat Malaysia kan.
ni nak mai habaq ckit.
Sebelum tu nk tanya:
uols tau ke apa tu hari malaysia?
Sure uols tau hari Malaysia tu means,hari cuti peristiwa je kan..
bab2 coti ni laju sajork! Hihihi...

Ok la,honestly,mama Qadida pon baru dpt tau makna sebenar hari malaysia ni.
oleh itu,biarlah aku berkongsi info ye.

16 September ni dipilih Hari Malaysia sebagai memperingati penubuhan Persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada Tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Malaya, Borneo Utara, Sarawak dan Singapura bagi membentuk Malaysia..

Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.

Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Ia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung Malaysia. Mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia.

Diambil daripada Portal Pusat Maklumat Rakyatt


Hah.. tulah sejarah2 ni kena letak kat blog.. sebab ada generasi muda zaman skang ni dah tak amek pusing pasal mende2 ni..btul tak?

Okeh,semoga negara kita trus sejahtera sampai bila2 hendaknya.amin.
SELAMAT HARI 1 MALAYSIA!


Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!