Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, September 24, 2012

Mengenai Qada Solat Yang Pernah Diabaikan Masa Lalu.

Assalamualaikum wbt Nak share some interesting info here. Sila baca ye utk kebaikan dan kemanfaatan kita bersama sebagai umat islam: Masa muda mungkin kita selalu lalai. The moment kita baligh, sampai kita mula berjinak dgn agama dan mula solat, mula tutup aurat, mula dgr ceramah dan mula timbul kesedaran dlm diri kita ttg syurga neraka. Maka kita pun mula jaga solat. So bila kita dalam fasa mcm ni, apa perlu kita buat? 1. Bertaubat nasuha. Nangis sungguh depan Allah dan berazam tak ulang lagi. 2. Jaga solat, jaga aurat dan elakkan ulang dosa lalu. 3. Qada solat yg lalu. Haaa... Part tok orang selalu lupak. Taubat merupakan satu perkara yg perlu dibuat. Allah terima atau tak, itu bukan hal kita nak bincangkan. Allah Maha Rahim. Tapi Qada merupakan perkara yg lain. Ini bayar hutang namanya. Kita still ada hutang dgn Allah dan kita kena byr setakat mana kita mampu. (mampu bermaksud sungguh nak buat sampai tak mampu. Faham tak apa aku cakap ni?) So sebagai contoh, kalau kita baligh umur 13 tahun, kemudian kita abaikan solat, yabedabedu sana sini, kemudian masuk umur 20 tahun, baru kita insaf dan taubat. So secara kasar nya, kita ada 7 TAHUN hutang solat dgn Allah. Wah, banyak tu! 7x365x5= u do the math. Sabar, ada caranya. So mcm mana nak byr solat yg super duper banyak ni? Jgn tgk number tu. Terus jammed otak kalau tgk figure tu. Lupakan kejahilan kita masa lalu. Tetapkan semangat nak Qada balik solat dan semoga Allah terima. So this is how I learnt: Everytime masuk waktu solat, sila byr balik solat tersebut sebelum dan selepas solat itu. Contohnya, kalau masuk waktu subuh, sebelum subuh buat 2 rakaat subuh. Lepas tu, ikut jemaah subuh for real subuh. Lepas subuh buat lagi 2 rakaat subuh. So subuh ada 6 rakaat la kiranya. Time org buat solat sunat, u buat solat qada. Begitu juga dgn zohor, asar, maghrib dan isyak. Takpe kalau tak buat solat sunat sebab Qada solat adalah WAJIB dan solat sunat adalah sunat. Soalan: antara WAJIB dan SUNAT, mana patut didahulukan? (jawapan boleh cari dalam buku KAFA sekolah rendah). So dgn kaedah ini, anda akan selesai Qada SEMUA solat anda dalam masa 3 tahun 6 bulan. Senang kan? Kalau kita meninggal dunia sebelum selesai bayar hutang solat, kita berdoa moga2 Allah terima usaha kita ini. Ini lebih baik daripada LANGSUNG TIDAK ADA USAHA. Kalau kita dah buat sedaya upaya dah utk Qada, dan kita dah lost count berapa byk kita tinggal, angkatlah tangan tinggi2, berdoa dan merayu pada Allah, "ya Allah, ini je aku mampu utk bayar balik solat yg aku tinggalkan dulu Ya Allah. Ampunkanlah dosaku" Trust me, u will feel lot better if u keep doing this for years! Moga Allah beri anda kefahaman utk faham dan kekuatan untuk amalkan. Wallahualam... www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!