Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, April 5, 2012

Damia Hafaz Surah Pada Umur 2 Tahun!! =)

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم 

 Assalamualaikum WRT...


Salam satu Malaysia!
Wah! hari ni cam rasa bersemangat je MQ hapdet belog..
sebab MQ teruja gile nak share sebuah cerita adik Damia iaitu anak kepada kawan MQ..
Dalam usia dia baru 2 tahun, dia telah berjaya hafaz surah!
Hebat kan?
MQ teruja nak jadikan Wisya pun sama seperti adik Damia..
Nama je sama ngan Adik Damia iaitu Nur Darwisya Damia...[hehehe]
Harap2x kecerdikan pon samalah jugak kan!
Nak tahu  apa rahsia adik yg berusia 2 tahun ni kecik2x dah pandai hafaz surah???


ok, meh MQ cite!


Kesah adik Damia dari Bintulu, Sarawak ni diceritakan oleh ibunya sendiri [iaitu kawan MQ] di belog peribadinya.:)
Mungkin tak dikenali di serata Malaysia, tapi MQ ter inspirasi untuk ikut jejak langkah mama nya, a.k.a kawan MQ, kak Zunaidah Daud. Sebab Kak Idah ajar Damia ngaji adalah secara santai. Hehe. MQ ni kan suke yang santai2. Tapi tetap juga ter inspirasi dengan Darwisya Damia ;)

Cara Kak Idah adalah mudah, seronok, tapi tetap memerlukan kesabaran. Sesungguhnya nak deal ngan anak2 memang perlukan kesabaran. Rahsia sebenar Kak Idah ialah dia telah menggunkan Muqaddam Bergambar untuk ajar Damia hafal surah -surah Juz Amma, sejak Damia berumur 2 tahun. Sekarang alhamdulillah Damia dah boleh hafal lebih dari 5 surah! hebatnya!!! 
=) 

inilah dia Muqaddam bergambar tu. Yelah..budak2x ni kan suka benda2x bergambar dan berwarna warni! . So, islamic book cooperation telah mewujudkan muqaddam bergambar ni utk menjadikan sesi pembelajaran anak2x menjadi seronok!

Cara Kak Idah:

1. Ceritakan pada dia tentang gambar yang ada dalam muqaddam tu. Contoh nya surah al-ikhlas ada gambar orang pergi masjid, dan orang sembah pokok kan.

Cerita kat dia, orang islam sepatutnya camni, solat kat masjid sembah Allah. Orang yang pergi masjid Allah sayang, mama pun sayang =) (anak ni dia suka kalau dgr mama dia cakap mama sayang dia)



Pastu tunjuk pulak kat orang yg sembah pokok. Cakap begini: "ha, yang camni tak boleh buat, berdosa kalau sembah pokok. Allah marah, mama pun tak suka. Orang sembah pokok masuk api neraka. Panas tau."

2. Lepas tu, anak akan take turn untuk dia pulak nak cerita kat kita. Dia nak cerita balik gambar tu ikut cerita yang kita bagitau, pastu ada lah tambahan imaginasi dia. Layan je :) Pastikan anak gembira dan seronok semasa sesi bercerita bersama Muqaddam Bergambar ;)

3. Lepas tu, dah seronok2 bercerita, Kak Idah bagitau, Damia tetiba teringin nak tahu tentang tulisan ayat quran kat muka surat tu. Damia cakap 'mama apa ni, Damia tak faham.'

Ok masa tu lah kita ajak anak kita baca ayat Qur'an. Satu demi satu ayat. Perkara ni mudah bila anak dah mula seronok dengan cerita yang kita create dalam Muqaddam Bergambar, dan anak sndiri yang minta di ajarkan. Bukan ajar eja ayat tau, tunjuk ayat tu, dan baca semua terus. Contoh, baca 'Qul, Huwallahu, Ahad' Insya-Allah anak boleh ikut :) Sambil baca, sambil tunjuk kat perkataan.

4. Ulang sesi membaca ni banyak kali, tapi jangan sampai membosankan anak. Sebelum start sesi baca surah, mulakan dengan sesi bercerita gambar muqaddam ke. Insya-Allah bila ulang-ulang, anak akan mudah ingat. Otak anak ni macam span, semua mudah masuk dalam kepala.

Teringat time Wisya masa baby umur 2 bulan, kitorang saja2 main2 sambil recite surah al-ikhlas ngan baby Wisya. Alhamdulillah to our surprise, cepat je dia dpt tangkap, and her first word was 'Ahad'! =) Ulang- ulang ayat tu sambil geletek2 baby, baby ni cepat tangkap kalau he finds it fun and exciting! =)

Apa yg MQ belajar, baby ni memang tak suka benda yang tak memberi keseronokan pd dia. Sebab tu baby lebih suka kalau org main cak cak, geletek2, gelak2, dan semua yg berunsur funnnn ;)

Contoh, antara belajar Alif Ba Ta satu2 huruf, dgn bercerita tentang kartun comel. Mana lebih menarik? Kite yang orang dewasa pun rasa kartun comel lebih best kan? Jadi guna kan kartun comel untuk ajar anak mengaji. Memula kita ajar dia baca qul hu wallahu ahad sampai habis. Lepas tu mesti dia akn rasa, eh tringin nak baca sendiri, takmo asyik2 minta mak bacakan. Dan dia akan sndiri minta, "mama, cemana nak baca ni sndiri? Boleh mama ajar eja ayat ni? =)

Lepas ni, biiznillah, MQ akan  share method Kak Azwati [kawan MQ jugak] pulak ek, insya-Allah ;) Seronok blaja ilmu parenting dari orang yang dekat ngan kite. Best! Rasa mudah faham, dan senang nak praktikkan :) Moga perkongsian ni membawa manfaat kepada semua parents di luar sana :D

Muqaddam Bergambar ni harganya RM 15 sahaja, plus PERCUMA CD Juz Amma =)
CD juz Amma ni adalah audio CD ..just utk mendengar je..bukan DVD yg ada gambar ye kalian! CD ni mengandungi alunan2x surah alquran...

CD ni boleh di pasang dalam kereta, dan Qari nya adalah Misyari Rashid =) Harga exclude postage fee.

Untuk order Muqaddam bergambar  ni boleh contact MQ seperti di bawah:

PM FB Fanpage Mama Qadida di --> COMELS: Child OF Mind Exciting Little Store 

SMS/Call 017-3510627 (Mama Qadida a.k.a Fiza)


or boleh juga email ke : comels@islamicbooks.com.my
     
Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!!
www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!