Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, March 15, 2012

Jom Join Kursus Demi Pendidikan Awal Anak-Anak Kita!

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
 Assalamualaikum WRT...


Salam satu Malaysia!
Today MQ terpaksa EL sebab anak gegirl kesayangan MQ , Nur Darwisya Damia tu demam panas.
At first macam sayang nak amik cuti..tapi disebabkan takde orang yg nk jaga wisya, maka MQ gagahkan diri juga untuk amik EL...[MQ bukan jenis suka amik EL ni. Siyes]

Kalau tak disebabkan nenek wisya pun demam jugak, MQ pon tak nak amik EL. Pada MQ, selagi Wisya dibawah pengawasan neneknya dirumah, MQ masih ok lagi. Kalau wisya demam, memang MQ percaya pada nenek wisya untuk jaga wisya..

MQ akan ajar nenek wisya bagaimana nak serve ubat demam kat Wisya dan sebagainya..
and then MQ akan pesan nenek wisya awal2x supaya trus call MQ kat tempat keje if anything problem to wisya.

Tapi sape sangka, nenek wisya pon demam panas...
Actually semalam dalam pukul 1 tengahri,MQ dapat call dari nenek wisya bagitau wisya demam panas. So, MQ terus bergegas balik umah bila nenek wisya ckap, die dah muntah banyak kali..
MQ cuak skit kalau budak kecik banyak muntah..takut dehydrated..
yelah...makan pon die taknak...bila minum susu je muntah..
so, balik umah,terus terkam wisya...
tengok die terbaring kat aktil..badan lembik sangat!
macam tak bermaya betul..nampak sangat kekurangan air..
suhu badan lak panas gile..
terus MQ hangkut wisya gi spital tempayt MQ keje..
kat A@E, doctor bagi ubat bontot [voltaren supp] sebab suhu badan wisya dah cecah 39.8 degree..
lepas bagi ubat, terus buat sponging...melalak2x budak ni kena mandi..
tapi lega sebab lepas tu wisya punya suhu badan dah turun dan die pon terus tido..
So, semalam wisya balik umah dengan MQ pukul 5pm..
MQ tak amik cuti or balik awal pon sebab kebetulan kat department MQ semalam takde kes...so,bolehlah MQ tengok2x kan wisya...MQ bawak die duduk kat pantry weols..huhu
Dan hari ni, MQ terpaksa la amik EL demi menjaga ank kesayangan...takpela..nilah namanya pengorbanan utk anak..
Lagipon MQ jarang buat macam ni bila ank sakit..
MQ akan cuba seboleh mungkin serahkan kat nenek wisya utk pantau n jaga wisya bila tiapkali die demam sebelom ni..
tapi kalau betul2x tak boleh mcm hari ni..barulah MQ akan amik cuti..mm..


Anyway hari ni MQ tingin nak share satu peluang untuk mommies2x yg berada di Selatan Tanah Air especially, di JB, Muar, Batu Pahat, Segamat ..even org Seremban n Melaka pon boleh join sebab ianya bakal diadakan di Batu Pahat johor.
Nak tau ape die???


Actually MQ nak share tentang kursus yang akan diadakan oleh pihak ReadNetwork
Mommies pernah dengar tentang Siri membaca "Bacalah Anakku" dan Siri Readeasy tak??
Kalau yang dah pernah tau pasal 2 siri ni, pasti dah tahu yg siri ini megketengahkan tentang kaedah Fonetik/Phonics dalam early education for childs.
Dah bnyak terbukti bahawa dengan menggunakan kaedah Fonetik ni, ramai dikalangan kanakx yg berusia 3tahun keatas boleh membaca dengan pantas,cepat dan mudah dengan menggunakan set Membaca anak-anak yang sangat murah dan mampu milik.
ok, masih kurang jelas lagi? untuk info lanjut, uols boleh rujuk dekat SINI dulu 



dan uols boleh tengok video yg mana ReadNtwork organisation pernah di interview oleh Wardina didalam MHI : http://www.youtube.com/watch?v=50G8vCsqTp0

So, uols dah dapat tak sediit gambaran tentang kaedah fonetik melalui siri membaca anak-anak ini?
Kalau sudah, MQ berbesar hati nak share ngan uols tentang kursus yang akan diadakan oleh kumpulan Readnetworks pada bulan depan.
Actually Readnetworks ni mmg ada menyediakan perkhidmatan memberi kursus khas buat ibu bapa dan mana2x guru2x tadika yg berminat nak mendalami kaedah mengajar secara fonetik/bunyi bunyian huruf.
Dan Readnetworks setakat ni dah banyak mengadakan kursus kaedah mengajar bacalah anakku[dalam bahasa melayu] dan Readeasy[dalam bahasa inggeris].
untuk melihat sedikit sedutan kursus, boleh tengok di sini: 
http://www.facebook.com/video/video.php?v=223545961022387
dan disini: http://www.facebook.com/photo.php?v=286181731425476&set=vb.113419752019790&type=2&permPage=1

dibawah ni pula adalah salah satu gambar semasa kursus dijalankan:
 

 

MQ pon baru terjumpa pasal siri membaca yg dikuarkan oleh syarikat readnetworks ni..MQ terus rasa teruja dan berminat nak start mengajar wisya membaca dengan kaedah ni..lebih2x lagi bila tengok video2x kursus kat atas ni..rasa macam kite pon ada kat kursus tu samakan? dapat plak penceramah yg kelakar macam puan Nik Eliani-penulis dan penerbit buku Siri membaca anak2x ni.
Dan MQ rasa , jika kite nak gunakan kaedah ni dengan berkesan pada anak2x..eloklah kite sertai kursus ni ye tak?
ok dibawah ni adalah info kursus tersebut:

KURSUS

Event 

Title:
Kursus di Johor [April 2012]
When:
07.04.2012 - 08.04.2012
CATEGORY:
KURSUS BACALAH ANAKKU & READEASY

Description

Kursus Intensif Bacalah Anakku & ReadEasy
Maklumat:
  • Lokasi: 
    BATU PAHAT
  • Tarikh:
    Sabtu, 7 April 2012 untuk Bacalah Anakku
    Ahad, 8 April
     2012 untuk ReadEasy
  • Masa:
    8.30 pagi - 5.
    00 ptg
  • Yuran Penyertaan:
    RM150 untuk Bacalah Anakku
    RM150 untuk ReadEasy
    RM250 untuk kedua-dua
    Bayaran hendaklah dibuat atas nama READNETWORK - Akaun Maybank 5642 2121 4838
  • Tempat Terhad
Pastikan anda mendaftar terlebih dahulu. Untuk mendaftar
  1. Hubungi pejabat kami di 03-4143 5440.
Murah je kan uols!
Baru RM250 untuk dua2x kursus secara berturut2x ni tapi kalau ada diantara kita just nak sertai satu je kursus pon boleh..takde masalah..MQ pon kalau takde aral, tingin gak nak join..sebab mmg dah lama tunggu kursus di johor ni...hmm..
Contoh borang kursus boleh tgok disini
dan untuk info lanjut,uols boleh baca di laman web Readnetworks di SINI
DAN boleh juga follow anpage mereka utk mengetahui berita2x terkini DI SINI

so, jom kite pakat ramai2x sertai kursus berfaedah ni...untuk anak2x kite jugak! MQ kalau tingat Darwisya,mesti akan lebih bersemangat berkobar2x nak join...MQ jumpa tentang siri bacalah anakku ni pun hasil dari pencarian dan servey MQ tentang early child education untuk wisya...Skang ni mmg MQ tengah fokus pada learning process utk wisya...
Fisrt sekali, MQ tengah bersemangat mnghias bilik Wisya yg bukan saja untuk tidur tapi jugak utk die belajar! nnt MQ share ek bile bilik wisya tu dah siap..skang ni tgh dok servey je perabot spt meja ,kerusi dan alat2x /tools pembelajaran wisya...Salah satu tools yg MQ akan dapatkan adalah Siri Membaca ni lah!



 
Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!