Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, September 7, 2011

Masak Memasak Lagi[Nasi Goreng Cendawan,Sup Tulang&Triffle]

بسم الله الرحمن الرحيم 
Assalamualaikum WRT...
Mood rajin memasak suda mariii sejak duduk rumah sendiri ni..
dah banyak jugak masakan yg aku buat utk kuarga aku since pindah umah barru ni..
baru ku sedar yg aku mmg suka memasak....cuma dedulu tu sebab duduk ngan emak bapak kan..
so,feel nak masak tu ada lari ckit la...boley gitu???
lagi satu,aku suka mencuba benda baru...contoh,jenis masakan yg aku tak pernah buat sebelom ni...
ada jugak yg aku pernah buat cuma mungkin kali ni resepinye special skit...
ok laaa...moh kite tgok apa cik mama qadida masak tu??

 1st of all...aku masak bihun sup[sup tulang]..yg ni aku baru je masak sebentar tadi lepas pulang dari kerja.Darwisya takde arini...aku tak amik dia dari rumah nenek dia..sbb dah buat perjanjian ngan emak,aku akan amik Darwisya 3 hari sekali.[korg faham kan ape aku ckp?] sbb umah kami agak jauh..so lecehlah nak amik dan hantar every day...thanx emak! so,wisya take ni,senang aku nak gelodak kat dapo tu..huhu
 okeh..ni gambar my homemade sup tulang yg dah dihias dgn daun sup,daun bwg dan bawang goreng...yummy!

 sup ni memang dibuat utk dimakan ngan mee hoon ni...tahlaa..tetiba tingin nak makan...aku masak ni bukan utk dijamu org dtg ok..tp saja2x masak utk diri sndiri n mr hubby...tapi..sesapa yg tingin nak merasa sup tulang mama qadida tu,silalah datang kerumah yerk..nnt mama qadida masakkan special utk uols! serius! Alhamdulillah sup ni menjadik la jugak walaupon 1st time try okeh..sebelom ni pernah gak masak sup tapi cincai2x jek..cuma masuk daun sup ngan sup bunjut je...[apa rasa?] tapi kali ni,aku servey the 'kow' punya resepi kat www.myresipi.com
 
 ok....ada dua hidangan di situ...satu utk saya dan satu lagi utk mr hubby kesayangan..hiks...mr hubby cakap "setappp"...daku masak banyak okeh..satu periuk beso...mr hubby cakap...boleh buat makanan 2-3 hari..yerp..mmg itulah yg aku nak sebenarnye...sup makan 3 hari pon masih sedap..tak mcm gulai...yg penting kena hangat selalu..dan bila malam,simpan dlm aisbox..betul x? lagipon kami tinggal berdua je..sape la yg nak makan banyak2x ni kan...so,better kami simpan stok 3 hari punya makanan..hahahah...

okeh,bagi sesapa yg tingin nak mencuba resepi yg mama qadida rasa yg paling terbaik di www.myresipi.com
boleh la tgok resepi di bawah ni yerk...gerenti uols puas hati..

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )

  • 1 kilo tulang dan 1/2 kilo daging
          Bahan kisar:
  • 1 biji bawang besar (kisar)
  • 5 biji bawang putih (kisar)
  • 3 inci halia (kisar)
  • satu sudu kecil lada hitam)dikisar sekali dgn bawang bsr dan bwg putih]
          Bahan lain:
  • 1 inci halia, 1 biji bawang putih , 4 biji bawang merah (dimayang halus)
  • 3 sudu besar rempah sup
  • 2 inci lengkuas ( diketuk sekali saje)
  • 6 biji bawang merah (dibuat bawang goreng)--->[yg ni nak beli bwg goreng dah siap lagi senang]
  • 1 paket sup bunjut tulang
  • 2 batang daun sup (ambik bhgn bawah, sekali dengan akar, cuci bersih)
  • 3 biji kentang----[klu nak lebih pon boleh]/h
  • air
  • mee kuning/hoon, taugeh, daun sup 
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. tumis bahan yg dimayang sehingga naik bau, kemudian masukkan bahan2 sup bunjut dan bahan2 kisar. kacau rata hingga bahan2 kekuningan
  2. kemudian bancuh rempah sup dengan sedikit air dan tumis bahan hingga keluar minyak
  3. masukkan tulang dan daging, masak hingga tulang keluar air dan hilang warna darahnya
  4. keluarkan sup bunjut tadi, kemudian buka ikatan sup, dan masuk dalam blender. isi penuh air dan blend. kemudian tapis, dan masukkan dalam periuk. buat sebanyak 3 kali-----> [pada aku cara yg ini 1st time aku dengar...tp memang terbaek...tak pernah tau cara mcm ni.tp mmg betul...sup nya wangi je bila buat cara mcm ni..lagi sedap daripada masukkan air rebusan tulang dan daging tu...sbb tak hanyir.]
  5. masukkan kentang, lengkuas dan batang daun sup
  6. tambah lagi air secukupnya dan biar ia masak selama 2 jam
  7. bila daging dah empuk baru masukkan garam.( kalau masuk garam awal2 nanti dia tak boleh lembut)
  8. tutup api dan taburkan bawang goreng
  9. boleh lah dihidang dengan mee, taugeh dan daun sup dan bawang.
  10. untuk sos kicap. 15 biji cili dan1 biji bawang putih di blend. kemudian isi kicap lemak manis.

 yg ni plak nasi goreng cendawan special...aku buat utk sarapan..tp disebabkan aku masak banyak,maka buat utk makan tengahri sekali....hahhah..jimat...jimat!
 nasi goreng ni actually aku masuk mcm2x bahan cuma dalam gambar tak nampak...aku masukkan fish kit,udang basah,kangkung,kekacang warna warni,daun sup dan cendawan...yummy! mmg mcm makan kat kedai ,kata mr hubby...uhuks
resepi? ala...korang type je kat myresipi.com tu  nasi goreng cendawan ke..nasi goreng special ke..mesti kuar nnt...takpon..klu tak tgok resepi pon..uols boleh buat punye laaa..nasi goreng kan senang buat..cuma klu nak lagi sedap masukkan rencah nasi goreng seri aji ngan sos tiram..pasti melazatkan..yummy!

actually aku ade buat triffle aritu tp aku lupa nak snap pic sampailah triffle tu dah abis dimakan...tapi dapatlahjugak aku bagi kat mertua aku kat kampong..sepupu2x mr hubby smua dpt rasa..dan dorg kata setapppp..ihiks..takpe..nnti klu aku buat lagi..aku tepekkan kat sini k..lagipon triffle yg aku buat tu simple je..sbb bahan tak cukup...huhu
okla..jumpa lagi dilain resepi!!
Wasallam..

Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!