Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, September 15, 2011

Hantu Bonceng

بسم الله الرحمن الرحيم 
Assalamualaikum WRT...

Hantu Bonceng The Movie!
Saya dah tengok cite ni masa raya keenam kat U-Mall Cinema ,Taman U Skudai JB...hoho 
pada pendapat saya cite kalau setakat tgok untuk santai2x okey je..
kelakar dan bersahaja....lawak tak hengat oleh Zizan n seorang lagi pelakon lelaki  gandingannya yg sangat2x kelakar..kadang2x aku tgok dia lagi kelakar dari zizan.[aku dah lupe ape nama pelakon tu]
 At first aku ingatkan cite ni seram yg amat..rupa2xnya tidak...
cite ni actually babak2x hantu dia kurang...pada permulaan cerita je ada hantu..tp lepas2x tu dah takde...dia lebih fokus kepada kesah  dendam seorang adik sebenarnya..
not bad laaa....santai-santai...dan kerana filem ni lah aku terjumpa ngan jiran melayu depan umah aku...dia laki bini yg belom ade anak...sebelom ni cuma nampak dari jauh je..tak berpeluang nak beramah mesra..tp alang2x dah jumpa kat wayang ...dia pon nak tgok cite hantu bonceng....so,kami berborak panjang la sementara tunggu masuk wayang..disitulah bermula sesi suai kenal jiran baru..hiks...

oklaaa..tak banyak review aku nak cite pasal hantu bonceng ni cuma aku nak share beberapa artikel ttg kekecohan filem ni yg dikatakan menghina agama...check it out ok:

  • Filem hantu bonceng hina agama islam
Filem Hantu bonceng 2011 didakwa hina agama islam ? Itulah komen emel dari salah seorang penonton yang telah menonton filem bonceng 2011 lakonan zizan dan juliana evans baru-baru ni. Berikut adalah komen yang diterima mengenai pandangan salah seorang penonton ni.
citer ni banyak hina agama islam..wat lawak x beringat..main-main ngan azan..g masjid pakai baju death note yg ade lambang salib tu..ada scene mengucap xhabis..agak2 la wat lawak pown..aku terasa ngan citer ni..sal x sensitif ngan agama ISLAM,tambah2 lagi pelakon dan pengarah nya org ISLAM…ada ke bogel depan hantu kalu jumpe..ni tahyul ****w name nya..org baca la ayat kursi ke hape..nt jawab la esok2 kat akhirat…time tu baru tau lawak ke x..
Jadi apa pendapat anda tentang filem hantu bonceng ni?
Sumber: http://www.melvister.com/2011/09/filem-hantu-bonceng-hina-agama-islam.html
  • Filem Hantu Bonceng Persenda Agama Islam


    filem hantu bonceng lakonan zizan razak mendapat sambutan hangat di panggung ketika ini dengan jumlah kutipan 5 juta sepanjang 5 hari tayangan menjadikan purata kutipan 1juta untu satu hari tayangan filem tersebut.hantu bonceng diletakkan sebagai filem terbaik tayangan ketika aidilfitri kerana kutipan yang memberansangkan itu.
    TunTeja masih belum berkesempatan untuk menonton filem ini kerana kesuntukan waktu.setelah menyusun jadual dengan rapi esok (rabu) untuk menonton filem ini, TunTeja dikejutkan dengan berita “filem hantu bonceng persenda dan hina agama islam”.kenyataan itu dibuat oleh salah seorang pengomen di blog sensasi beautifulnara [dot] com.
    pada firasat TunTeja kemungkinan sipolan itu telahpun menonton filem ini ataupun sekadar menonton trailer yang dikeluarkan oleh pihak excellent picture.filem hantu bonceng diarahkan oleh pengarah beragama islam ahmad idham dan juga dibintangi oleh orang beragama islam.namun mengapa timbul isu hantu bonceng menghina dan mempersenda agama islam?
    berikut adalah komen yang dapat di ambil dari blog beautiful nara.
    citer ni banyak hina agama islam..wat lawak x beringat..main-main ngan azan..g masjid pakai baju death note yg ade lambang salib tu..ada scene mengucap xhabis..agak2 la wat lawak pown..aku terasa ngan citer ni..sal x sensitif ngan agama ISLAM,tambah2 lagi pelakon dan pengarah nya org ISLAM…ada ke bogel depan hantu kalu jumpe..ni tahyul ****w name nya..org baca la ayat kursi ke hape..nt jawab la esok2 kat akhirat…time tu baru tau lawak ke x..
    dan ini pendapat kedua kepada komen diatas
    mmg betul pun.. aku pun bengang bila dia mengucap x abis.. pastu bila g surau, dan dan panas.. time dgr azan, dok main2kan.. citer ni byk mengejek dr memberi pengajaran..
    dan ini pula pendapat seorang pengomen berkaitan isu sinis filem hantu bonceng 
    ASSALAMUALAIKUM
    huhu aku tak tengok lagi la… tunggu ari rabu. tiket murah. haha
    1- belum tengok lagi.
    2- takleh review cerita. tapi review komentar2 yang ada kat sini.
    3- aku manusia mendambakan kesaspenan dalam movie/novel/ jalan cerita. jadi aku tak suka baca review detail atau sinopsis cerita. nanti hilang teruja. teruja tu mahal dowh.hah
    4- apa yg ak faham jalan cerita kat ruang komen entri ni, erm… adalah seperti berikut :
    satu
    kalau part hina islam. ‘ish3……”
    kedua
    realiti. ak pernah tengok gmba candid orang tengah solat pkai t-shirt dengan tulisan “F*CK YOU” kt blakang bju time p solat jemaat. kat ohtidak.com kot. kalau xsilap la
    ketiga
    fahamkan ayat ni. “hal- hal ni jangan dibawa bergurau”. tapi “nak sound orang kadang2 kita kena bergurau”. “orang kita kan kaya bahasa, kita guna bahasa kiasan.kita bukan orang barat nak sound direct.mau kena parang on the spot.” . “kadang- kadang kalau kita bahasa sopan sangat, orang tak faham. tapi tak pe kita guna ayat makan dalam. dalaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmm………” dan insya- allah hasilnya akan menusuk kalbu dan kekal dalam tempoh waktu yang lama.
    fikir-fikirkan dan renung- renunglah.
    ok. bye. assalamualaikum
    p/s: klo lulus tapisan, kira ok la tu. aku tak stuju kalao guna istilah TABOO. tapi istilah tepat untuk orang Malaysia ialah SENSITIVITI.
    pendapat TunTeja pulak.kemungkinan ahmad idham cuba sampaikan sesuatu yang realiti dalam kehidupan rakyat malaysia.bagaimana rakyat malaysia sekarang mempersendakan agama kita.adab ke surau dan masjid lansung tidak dijaga.bagaimana ironinya kehidupan kita sebagai remaja yang sering memperlekehkan agama.ahmad idham cuba sampaikan dalam filem ini.dengan mengenengahkan watak amran seorang mat rempit yang suka berfoya-foya, berlumba haram dan jahil tentang agama.
    dalam hal ini, tidaklah harus kita menudingkan jari kepada sesiapa pun.filem ini kalau betul ingin menghina islam, sudah pasti filem ini tidak tersenarai dalam filem wajib tayang 2011.apa yang kita sebagai penonton boleh ambil dari cerita ini, cuba kita muhasabah diri.apakah kita ini sudah sebaik-baiknya hidup di dunia ini dengan berpegang teguh pada ajaran agama ataupun kita sekadar seorang islam hanya pada kad pengenalan.kalau kita islam yang sejati, pernahkah kita melakukan perkara yang disinis dalam filem ini?
    kalau dilihat keliling kita, pemimpin kita sendiri mempersendakan bab agama islam.membaca al-quran tanpa menutup aurat.suara wanita lantang dari suara lelaki.perpakaian seperti yahudi.fikir-fikirkan.jangan terlalu sinting kritik filem ini.lihat yang baiknya juga. Sumber http://www.illustrasiaku.com/filem-hantu-bonceng-persenda-agama-islam/ 
    • Komen Mama Qadida:
    Actually kalau setiap org  berfikiran terbuka,,,isu ni takkan jadi...aduhaiiii...Aku setuju ngan pendpat TunTeja kat atas ni...yups...pada pendapat aku,idham cuba nak sampaikan apa yg sering terjadi dikalangan muda mudi zaman skang ni....semua perlakuan/lakonan yg dikatakan menghina islam tu sebenarnye pd aku sekadar utk menunjukkan fenomena yg berlaku skang ni...nak kita sedar apa yg sedang berlaku dlm kalangan umat islam skang ni...cuma org2x yg suka mengutuk ni tak sedar agaknye apa yg pengarah nak cuba sampaikan....dorang lupa ttg seni sebenarnye..seni itu luas pengertiannya....dan hanya dari drama dan filem la sebenarnye salah satu saluran utk memberi kesedaran pd kita...tapi sayang seribu kali sayang...dorang nak cuba sampaikan sesuatu tpi penonton selalu salah mentafsir...hmmm....xpela...yang penting kita berpegang teguh pada sunnah kita umat Muhammad...dari jauh terpesong dgn anasir2x jahat..itu je...takde kaitan dgn filem bagai..pokok pangkal diri sendiri....wallahualam...
    p/s: btullah manusia ni cpt melatah sebelom berfikir rasional..huhuhu 

Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!