Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, August 7, 2011

Happy Birthday Sayang Mama!!

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum WRT...

SALAM 7 RAMADHAN READERS!
Hari ni kena hapdet entry special laju2 sebab mama dah rasa bersalah yg teramat pada ank mama sebab terlewat nak wish birthday dia semalam. Hmmmm... Mama tak wish bukan bermakna mama tak ingat birthday Wisya ok. Tapi kebizian mama mengemas barang2 untuk berpindah ke umah baru kita semalam, membuatkan mama terlupa seketika utk hapdet status birthday wishes Wisya di pesbuk mahupon di blog ni.

Maafkan mama ye sayang! 6 ramadhan bersamaan dgn 6hb August 2011 semalam, Darwisya genap usia 2 tahun. Sekejap je masa berlalu. Anak mama pon dah besar. Oklah... Mama terus hapdet perkembangan baru Darwisya ok:

-Darwisya dah pandai bertutur. Even majority patah perkataan yg disebut masih berbunyi pelat, tapi pronounciation dia dah ada. Senang kata, memang berbunyilah every words yg dia sebut tu with perfect intonation, pronounciation n clear. dan kami boleh faham.
Antara words yg dia dah pandai sebut ngan clear ialah:
"taknak"
"jom jalan''[Sbb dia kaki jalan okeh],
''sinilah mama... Amik ni! '' [bila datang malas dia nak suruh kita amik kan barang or toys dia. Sgt malas ini budak okeh. ]
''siaplah mama'' [sekali lgi kuat jalan smpai paksa mama dia siap pakai baju baru, sometimes dia yg tolong amikkan kite baju dari dlm almari semata2 nak suh kita bersiap ajak gi jenjalan. Bijak tak ank saya? Tapi mak loteh ok. Huhu]
"ukak tv"=bukak tv [bila dia dah sebut ayat tu, confirm dia akan press button power tv tu. Sebab dia suka tgok upin ipin okeh.
"Nak susu" or " buat susu" or nak nasi" [Skang ni kerja dah jadi semakin mudah especially buat nenek dia yg sepanjang hari menjaga dia sebab Wisya dah pandai mintak susu or nasi ikut time2 dia. Kalau dia dah mintak 2 benda ni confirmlah memang dia akan perabih kan nasi or susu tu. Kalau tak, dia mmg takkan makan. Ko paksa lah mcm mana cara pon, dia akan buang nasi tu. So, tunggu dia mintak baru bagi]

alamak jap ada selingan, actually masa aku tengah buat entry ni, wisya ada kat sebelah aku tau... Elok je aku siapkan ayat cite psl minta susu kat atas ni, dia tiba2 ngendeng2 kat sebelah aku.. Ingatkan nak apa.. Rupanya nak mintak buatkn susu. Kauuuu... Tergelak beso aku time tu. Terus aku cium dia laju2 sbb mcm tau2 je aku tgh ngumpat dia kat sini. Hahaha.

okeh aku ringkaskan word yg dia dah pandai sebut:
"somelnyeeeeee... "[Bila dia nampak gambo baby. Sometimes bila tgok gambo die sendiri masa bby pon dia cakap comel. anak maama adalah perah santan okh.. Hihihi
"tido",
"kampung" [pandai sebut sbb mr abah selalu ajar wisya sebut bila nak balik kampung mr abah di simpang renggam.
"okong=dokong" [selalu sebut time nak buat susu. Tabiat wisya yg memang mintak aku dokong dia sampai ke dapur time nak buat susu. Sangat manja okeh]
"takde"
"Busu sekolah" [dia akan jawab mcm ni bila ditanya mana busu? (uncle bongsu dia)
"mama bangunlaaaaaaaaa.... " [ayat yg tak bleh blah.. Panjang "Laaaaaaaa" dia tu, pastu manja2 suruh aku bangun tido. Huhu. Buat mama nak gigit je dia]
"ponat" sebenarnya maksud dia "penat". tak taulah Nape dia sebut macam tu. Sampai mr abah ingat wisya ada keturunan org seromban. Wkakakakakaka. ]
Lain2 words or statements :
"pakai kasut", "mainan", "nah", "nak ni", "pakai suar/baju", "nak biskut", "panas/sejuk", "kucing meow", "boleh", "tarik", "anak patung", "simpan", "buai/taman"[time dia ajak nak main kat playground ], "sampai sana"[ayat ni aku added sbb baru lepas dengar dia cakap tadi. Ahaks]
dan banyakkkkkkkk lagi. Yg aku type ni semua antara perkataan dan ayat yang aku selalu dengar dia sebutlah. Dan sesetengah tu words yg aku dengar dia sebut masa tengah type entry ni. Huhu.
but...satu ayat dia Yang paling aku 'admire' dan rasa terharu bila dengar ialah when she spoke with wishper sound the words of "sayang mama". Its really feel awesome when she gave me hugs n kisses after she saying that! macam terawang awangan rasa. Masa tu aku terus cium peluk dia sampai dia rimas. Hahahaha..
Anyway.. "Mama pon sayangkan Wisya okeh"

Sometimes aku rasa bangga Gak ngan Wisya sebab dia dah makin cerdik dan petah dalam usia yg baru nak menjangkau 2 tahun. Actually dia dah start bertutur since usia setahun lebih lagi. Setahun 6 bulan macam tu. Dan sekarang dah makin lamcar dan dah makin byk perkataan yg die dah boleh sebut ngan proper. Alhamdulillah.

So, kali ni memang hanya nak hapdet tentang bahasa dan pertuturan dia je sbb lately ni memang dia semakin petah smpaikan nenek n atok dia cakap "mulut macam mak bedah". Non stop bercakap okeh. Asyik membebel sorang2 je. Aku dah siap warning ngan mr abah..
"Lepas ni siaplah abah.. Kena standby siap2 nak melayan kerenah darwisya. Kena layan dia bercakap dan kena standby sesi soal menjawab soalan dari wisya. Hihiks. "

I'm so eksaited okeh. Walaupon ku tau akan penat dan tak koser nak melayan dia nanti, tapi i'm truly excited to do that because i'm really can't wait to see my daughter can speak with me in proper. chaiyyok wisya. Mesti sweet n comel kan perbualan antara ibu dan anak. Hmmm. [Berangan sudey]

anyway, sempena tarikh kelahiran Nur Darwisya Damia semalam, Mama n Abah ucapkan Selamat Hari Lahir Yg ke 2 tahun buat ank kesayangan kami ni. Semoga Nur Darwisya Damia dipanjangkan umurnya, diberi kesihatan yang baik dan sempurna dan mampu membahagiakan kedua ibu bapanya dengan membesar menjadi ank yg solehah, cerdik, bijak dan pandai seperti maksud nama nya sendiri "Cahaya Ahli Tasauf/Sufi". Amin... Amin. Yarobbul alamin. Esok kalau wisya dah besar dan ada membaca blog mama ni, mama
nak wisya tau yg mama Sangatttttt sayangkan wisya dan adik2 wisya. Rasa sayang mama pada wisya tak terbanding dengan yg lain2.. Hanya Allah saja yg tau.

HAPPY BELATED BIRTHDAY SAYANG MAMA!!!! MMMMMUUUUAAAAHHHH...

ini masa celebrated birthday Wisya yg ke setahun. Miss that moment.

anak mama dah 2 tahun tanggal 6 august 2011.
walaupon birthday yg kedua tahun ni mama tak celebrate, tapi tak bermakna mama tak raikan hari special wisya ni. Sebab wisya sentiasa special di hati mama n abah. Nnt bila2 lepas hal rumah baru kite dah setel, kita pegi makan kek ok. Luv u sayang!
anyway hadiah special utk wisya tahun ni ialah "Astana U" kita sayang. wisya dah ada rumah baru!


Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!