Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, June 25, 2011

My Homemade Bubur Nasi Special...

Assalamualaikum wrt...

Haaa... Tgok tajuk je macam besh sangat je aku masak arini ek.
Yerp... Tadi lepas aku balik keje kul 1pm(today 1/2 day)... Aku trus singgah kedai kat sebelah rumah utk beli bahan2 utk masak bubur nasi special aku ni.. Actually dari malam semalam aku nak masak bubur ni sbb konon2 ingatkan nak buat santapan sambil tgok Final Maharaja lawaklah kunon tapi atlast tak jadi sebab ada beberapa perkara yg buatkan aku terbantut nk masak bubur semalam.
So, arini aku tebus balik lah hajat aku tu.. Lagipon mr hubby dah kuciwa sgt bila aku tak jadi masak bubur smalam sbb mulut aku ni gatai sgt gi call laki aku semalam cakap aku nak masak bubur... Kekonon nak ngadu2lah nak masakkan mr hubby... Hak tui... Skali hampeh... Hehe...

Dan yg sebenarnya, apa yg membuatkn aku tetiba nak masak bubur adalah gara2 member sekerja yg dok cite die makan bubur special kat satu restoran tu.. Yg aku plak tetiba tingin nk buat.. Dan dan tu jugak nk buat. Lagipon wisya dan nenek dia adalah takde... Depa pergi jalan2 kat KL. Aku n hubby tak dpt ikut sbb keje.. So, kunon2 nak jadi isteri maintalimithali la masakkan utk cik suami... Hihihi.. Yela.. Slalu kalau mak aku ada, die je yg rajin masak... Mama qadida balik umah tggal sapedek je.. Wakakaka... Takpe.. Sementara angah belom pindah ni ek mak.. Nnt angah dah pindah tak lama lagi, angah masakla utk cik suami selalu.. Hiks.. #Angah adalah panggilan aku dlm kuarga okeh..

okeh... Jom tgok apa mama qadida masak..
Haaa... Tengok tu... Menyelerakan tak? Inilah bubur special hasil buatan aku.. Takde beli2 mahupon diimport dari mana2 ye... 100% homemade! bahan2 pon hasil idea sndiri nak letak apa... Jom tgok aku letak apa kat bubur nasi ni...

ada ikan masin... Gantikan ikan bilis sbb memula nak goreng bilis je tp tingat kat dlm esbok ada ikan masin ni..

ada bawang goreng utk rasakan kerangupan bubur...

Ada ayam yg aku rebus and disiat2 kecil.

Selain dari ayam, aku pelbagaikn bahan dengan menyediakan d daging cincang yg digoreng ngan kicap. Mmg setap okeh... Lagi sedap drpd makan dgn ayam je.. Hmm

semestinya ada daun bawang dan daun sup segar bagi menaikkan bau dan rasa..

Bubur tak sah kalau takde lobak masin kan.. Kira dia macam garam pada bubur nasi kitalaaa... Beli kat kedai runcit, takde yg dah siap cincang punya maka aku terpaksa cincang sendiri.. Adeh. Letih okeh.

Dan tak sedap dan tak berseri kalau makan bubur takda kicap sambal... Sama mcm makan sup jugakla.. Mesti nk ada kicap smbal.. Kalau tak, tak besh! huhu... Ni pon homemade okeh.. Buat sndiri... Letak beberapa ulas lada padi dan beberapa lada merah n bawang putih.. Kawwwtimmmm ah.. Hiihi... jangkit Hazama la plak..

dan last but not least.. Yg paling penting sekali mestilah ada bubur. kalau takde bubur, bukanlah namanya bubur nasi special he dak... Hahaha
bubur ni aku msak kosong je... Cuma letak garam je... Then aku camporkan sdikit air rebusan ayam je biar die manis ckit.. Yummy..

yeah.. Inilah hasilnya... The special homemade porridge is ready to eat.. Menarikkan? tak sangka menjadik jugak bubur sy ni.. Huhu

jom kite kasi close up ckit... Ini aku punyaa... Dah selamat dah masuk dlm perut... Hiks... Tunggu mr hubby balik keje kul 9pm kang, baru hidang utk dia... Die keje petang arini..

ok... Sapa2 yg rasa nak mencuba, korang ikut je mcm gambo2 yg aku tunjukkan kat atas ni... Takyah la aku type resepi ek.. Tgok gambo je dah boleh tau kn mcm mana nk buat... Sangat mudah... Selamat mencuba!




Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!