Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, April 29, 2011

CPR Course 2011

سْــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Assalamualaikum...
Semalam dan hari ni, kami staff PSH (Puteri Specialist Hospital) seramai  lebih kurang 20 orang telah menghadiri kursus CPR 2011. Actually course ni divide by group...group aku adalah group yang ke 4...supposed aku kena attend untuk group yang ke 2 tapi disebabkan kekurangan staff kat department aku (ada 2 orang staff kena pergi course kat KL), maka aku terpaksa postpond ke group 4 ye...
Tapi tak rugi jugak aku join group 4 ni sebab kesemua staff best-best belaka! Sporting and majority dikalangan staff yang aku kenal dan agak boleh masuk la gitu..huhuh....syukur alhamdulillah...especially kak Azie from Nursery department! Aku agak  closed jugak dengan dia masa course tadi...sebab kebetulan kami punya minat yang sama u know...dia minat online biznes seperti aku...dan die juga minat ngan felt craft macam aku...so, borak kami banyak kesah biznes,masakan,felt craft,parenting and breastfeeding. yeah...semua minat kami sama! kan kak azie kan...hiks
kak azie ada blog shop nya tersendiri tetapi hanya di fesbook...iaitu Little Mushroom Closetz. Dia memang ada blogshop tapi still under  construction...so, tengok2x la barang2 die kat pesbuk dulu ye...

So,sambung pasal CPR course...kami staff di hospital memang wajib kena attend this course atleast once in every  6 years. Kami akan dilatih dan diajar buat CPR dan setelah itu kami diberi 2 jenis test iaitu theory test and prakctikal. Alhamdulillah,aku lulus dalam kedua2x test...ada jugak yang tak lulus dan mereka kena re-sit sampai lulus....dan kepada kami2x yang dah lulus ni pulak akan dapat certificate yang hanya laku selama  6tahun...sebab tu,lepas 6 tahun nanti,kami kena ambik balik course CPR ni untuk dapatkan certificate baru! ha...macam tulah nasib kami yang bekerja di hospital ni...
Dan setiap kali attend course...setiap kali tu lah knowledge yang lama akan dilupakan dan macam belajar benda baru bila stiapkali attend course...hahahha
Tapi bila setiapkali attend CPR course ...time tulah rasa macam dah teror dan confident sangat nak tolong orang or child yang memerlukan khidmat CPR kat mana2x....ihiks! btw, benda ni actually kena selalu buat kan...kalau tak praktik and tinggal macam tu aje..for sure akan lupa balik...dan mulalah blur bila belajar smula...huhu...
Lagipon department aku bekerja pon teramatlah susah nak jumpa kes-kes emergency yang memerlukan CPR...biasanya department yang selalu dan kerap terjadi adalah semestinyalah di Accident & Emergency department....dulu aku pernah keje sekejap kat A&E....adala dalam setahun lebih aku keje kat A&E....so,memang agak kerap jugak ada CPR procedure...especially bila ada CODE BLUE....ahaa...of coz uols tertanya apa itu code blue kan??? okeh...moh teman cite skit pasal code blue ni...code Blue memang sinonim di setiap hospital okeh..
Code blues adalah
Hospital Emergency Codes are used in hospitals worldwide to alert staff to various emergency situations. The use of codes is intended to convey essential information quickly and with a minimum of misunderstanding to staff, while preventing stress or panic among visitors to the hospital. These codes may be posted on placards throughout the hospital, or printed on employee/staff identification badges for ready reference.
Back of a hospital ID badge showing disaster codes.
Hospital emergency codes are frequently coded by color, and the color codes denote different events at different hospitals and are not universal.
The fact that different hospitals, even those in close proximity to one another, do not utilize a consistent coding system leaves room for confusion in the event of an emergency or disaster. Many physicians have privileges at more than one facility, and the expectation is that he or she would be well versed in the emergency doctrines of each. However, it seems that without due diligence in regular review of the codes for each hospital, it would be very possible for confusion to ensue in the event of a code announcement. The standardization of codes, however, would diminish the secretive "code" aspect of these announcements, thereby defeating the purpose of using the codes.
Thats mean, code blue ni adalah salah satu colour name untuk sesuatu procedure yang disebabkn kes emergency. Yang aku tahu,,kalau code blue adalah disebabkan cardiac arrest...kalau code yellow disebabkan kebakaran....ha...lebih kurang acam tulah....kira code ni digunakan di spital sebagai isyarat sesuatu emergency la macam tu...Once ada announcement code blue je....means,ade laaa tu kes emergency sama ada dari A&E, ward and etc...

wahh....sejak attend Course CPR, rasa macam nak cite smua tentang emergency things kat spital ...ahahahha..Takpelaaa..atleast uols dapat gak sikit knowledge tentang apa yang berlaku kat sesebuah spital kan!!! 

oklaaa...rasa nya dah nak stop kat sini....sebab aku nak pegi check n baca pesbuk aku yang dah 2 hari aku tak dapat bukak dengan sebetul2xnyaaa..kalau tak,main jengah2x sekejap2x jee....disebabkan CPR punya pasal...2 malam aku dok study and buat latih tubi untuk jawab test CPR...huhu
apepon aku bersyukur sebab aku lulus untuk kedua2 test..lega sebab tak payah re-sit paper...aku paling lemah kalau kena re-sit okeh1 syukur...syukur...syukur! sebab apa...sebab yang dulu punye test aku tak lulus teori...cuma praktikal je lulus..so, nak taknak kena repeat paper teori...pastu dah...senyap je...certificate pon tak dapat smpai skang....maybe aku stilll tak lulus kot...sebab tu tak dapat sijil sampai skang....
tapi alhamdulillah...aku telah tebus segala kegagalan yang lalu....alhamdulillah!
bagusnya course CPR ni atleast untuk kuarga dan anak2x kita bila kat rumah...especially bila tetiba ank chocking ke...sesak nafas ke...so, sementara tunggu bantuan,boleh jugak kite membantu apa yang patot kat seseorg mangsa tu...kannnn...sebab CPR course ni bukan sahaja kite belajar tentang CPR (compress chest patient) sahaja,tetapi kite juga diajar bagaimana nak membantu victim yang chocking,tersedak susu ke,lemas ...dan amcam2x lagi...bukan hanya chest compress semata2x okeh...

So, sesapa yang berminat nak attend CPR course ni uols boleh masuk untuk register di mana2x bahagian yang menyediakan kursus ni...kalau bayar skit pon tak apa lah...atleast, uols dapat ilmu dan sapa tahu,dengan knowledge uols yang satu itu kan dapat membantu satu nyawa sesiapa sahaja yang memerlukan...insyaAllah. uols google je..banyak service utk course ini...dont worry! sometimes hospital pon ada bagi khidmat belajar CPR tau..kena pandai servey n cari je okeh...

anyway aku ada terjumpa tempat belajar CPR yang agak murah lah jugak ---sila masuk ke sini  

nak belajar berenang pon ada disediakan sekali  tau! ade water safety, Firts Aid... check it out okeh!

okeh..kat sini pulak uols boleh tengok gallery dimana terdapat gambar2x sepanjang course CPR diadakan di khidmat laman web yang aku bagi tadi...

last but not least...jom layan gambo . Gambo2x ni aku dapat dari google iaitu sebahagian daripada gambar2x yang menunjukkan sewaktu sesi CPR course . sebab tuan umah tak snap satu pon gambo kat course tadi..malas! ahaks.

 ini salah satu cara CPR...After get EMS(emergency system)-->get help, kita kena position victim in secure/safety position, then we have to check the victim's carotid pulse at the neck. wether the pulse are present or not...apepon,first thing yang kite kena buat adalah call the victim for getting unresponsiveness...then, if no any response, we have to get help from someone to call ambulance. Sementara nak tunggu ammbulance datang, kita kena do something kat patient dan apa yang kite kena buat  ialah CPR...the best ever treatment for emergency case! kita check pulse untuk pastikan patient ada pulse ke tidak okeh...

 beberapa peserta course yang sedang menunjukkan skill masing2x ..kite guna patung je sebagai model..hiks
 okeh....salah sorang peserta sedang buat CPR dengan compress the chest...kaedah yang betul untuk compress adalah...put hand at the middle of sternum between 2 breast...senang je kan...and the depth is atleast 2 inchs. depath tu adalah kedalaman tekanan di chest semasa kite buat chest compression
 ini pula concious  chocking in adult..apa yang kita buat adalah stand at the victim's back,then do the abdominal compress untuk keluarkan benda yang menyebabkan chocking tadi,

 ini pulak untuk child or infant yang chocking....cuba tengok apa yang instructor ni sedang buat? okeh...ini die buat untuk baby yang concious(dalam keadaan sedar)...kite angkat baby macam yang dalam gambar ini iaitu terbalikkan baby dimana kepala baby kebawah dengan sebelah tangan support baby jaw dan sebelah lagi  tepuk belakang baby sebanyak 5 kali untuk keluarkan benda yang tersumbat tu. kalau benda tu msih tak keluar lagi, kita terbalikkan muka baby ke atas pula dan terus buat chest thrust(compression of baby chest using 2 finger and between 2 nipple) sebab actually chest  thrust yang kita buat kat baby tu pon boleh buatkan benda yang tercekik tu akan keluar...
 ni pon kes chocking untuk concious victim
 contoh beberapa resque yang sedang mlakukan CPR ke atas seorang angsa cardiac arrest(kegagalan jantung berfungsi)

okeh,yang ini pula adlah contoh sebenar bagaimana kedudukan dan cara compress yang sebetul-betulnya dan yang berkesan....kedua2x tangan dan lengan mesti kena betul2x tegak okeh...tak boleh bengkok! 

okeh..selamat belajar! chow chin cau! nak pegi tengok Maharaja Lawak pulak ..babai!

 




Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!