Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, March 17, 2011

Cheese Kek Tanpa Bakar

Assalamualaikum...
Semalam tetiba sikap rajin datang memuncak-muncak...
begini citernye...mcm biasa,lepas solat zohor semalam,aku kemas lah skit2x cupboard kat pantry tmpt keje aku tu...tengah2x kemas-kemas..aku terjumpe resepi "cheese kek tanpa bakar" yg aku selitkan dalam majalah PA&MA milik aku  ...yelaaa...sementara nak tggu pukul 2ptg..aku kemas lah ape yg patot...kemas majalah2x kat dalam cupboard...sekali terjumpe resepi ni...resepi tu adalah resepi yg aku print dari lappy aku...dah lama berkenan nak buat...tapi bile asyik peram...peram....peram resepi tu dalam buku....terus jadik malas nak buat...huhuhuh...
tapi tah camne smalam ...aku cam excited gila2x nak try buat cheese kek tanpa bakar ni...
so,lepas balik kije...aku terus direct ke kedai bakery yg selalu aku beli bahan2x utk coklat tu...
belilah bahan2x cheese kek...sempat gak aku beli satu mould bentuk love...mggu ni igt nak buat tempahan coklat box anniversary member..die nak pada 2hb april ni...so, igt nak letak coklat bentuk love..huhuhu...
so, balik keje..lepas masak lauk utk mr hubby..aku terus memulakan misi aku membuat cheese cake tanpa bakar tu...actually resepi tu aku dapat dari salah sorang kenalan aku yg juga ada buka biz coklat..dah lama dapat tapi baru skang nak mencuba..huhu
sambil aku buat..sambil mata tengok tv cite "Kejora & Bintang" ..huhu makin best dan suspen plak citer tu..i follow tau citer tu uols..hiks!
tengah2x buat...mak aku pulak call suh amik die kat bus stop taman kobena..sbb rupanya bas die dari kl dah smpai ke taman kobena...actually mak,ayah,busu azhar dan wisya dah 3 hari takde kat umah...so,tggal aku berdua ngan mr hubby since ari ahad yg lalu....depa sume bercuti ke umah adik aku yg kat KL tu ..yelaa..saje nak bawak azhar jalan2x mase cuti skolah ni kan....menurut kata emak, die nak balik jb ari jumaat...tup tup..semalam tengah aku putar kek...aku trima call ,mak cakap die dah smpai di jb(tmn kobena dimana tmpt mreka turun bas...dekat skit dgn umah kami) so, terpaksa lah aku berlintang pukang menyiapkan kek tu secepat yg mgkin...last2x sempat jugaklah aku masukkan bahan ke dalam loyang dan seterusnye masuk ke dalam peti ais dgn selamatnye..huhu..lepas dorang balik...trus aku bagi dorang ngap itu kek...bagusla...rezki depa sume la aritu..huhu
oklaa...jom tengok rupa kek saya tu...
 
 
 inilah die kek keju tanpa bakar tu..1st trial ni tau

setaappppp..yummy!...darwisya sukeeeeeeeeeeeeee sangat ini kek...mgkin sbb die lembut mcm eskrim...rasa semangat nak buat lagi sebab die suke...mr abah pon suke!! smualah suke! ihiks
 

jom kite tgok resepinye plak..mudah jeee..tak perlu bako masuk dalam oven pon..just sejuk beku dalam peti ais jerk...ianya mudah bagi org yg takde oven ataupon yg malas nak bako membako ni...
Cheese cake tanpa bakar:

Bahan-bahan:

1) 100 gram biskut perisa coklat – hancur kasar
2) 1 ¼ cawan biskut perisa coklat – hancur halus
3) 50 gram mentega
4) 3 sudu besar gelatin sayuran
5) ¼ cawan air suam
6) 500 gram krim keju
7) ½ cawan gula kastor
8) 1 cawan krim segar
9) 2 sudu besar jus lemon

Cara Penyediaan:

1) Satukan biskut yang dihancur kasar bersama mentega. Gaul rata dan masukkan ke dalam loyang kek yang boleh dibuka tepi berdiameter 20cm. Mampatkan adunan biskut ke dasar loyang hingga rata dengan menggunakan belakang sudu. Masukkan ke dalam peti ais seketika untuk keraskan dasar kek ini..

2) Larutkan gelatin dalam air suam. Masukkan krim keju dan putar hingga lembut. Masukkan gula dan teruskan putaran sehingga sebati.

3) Masukkan jus lemon, krim dan biskut yang dikisar halus. Kacau sehingga sebati. Tuang adunan ke dalam yang telah disejukkan tadi. Ratakan permukaan atasnya dan masukkan ke dalam peti ais selama sejam atau sehingga kek menjadi pejal.


coklat pakai coklat chipsmore pon boleh....
gelatin sayuran tu guna halagel pon boleh...kedai kek ade jual..selamat mencuba...



 
Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!