Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, March 6, 2011

Berhenti Kerja Sebab Perselisihan Faham

Salam warga blogger!
Today Mama Qadida nak share ckit email yang aku dapat dari Sahabat2 SIM. Sejak aku join sahabt SIM melalui Yahoo.com, banyak info yang aku dapat . Info tu plak disalurkan dari email ke email...so,kami sahabt SIM berhubung dan berbincang melaui email jela..tapi sronok bila dapat email yg berinfo macam ni..okeh...yg kat bawah ni adalah antara email yg dibincangkan oleh sahabat2x SIM..sebelom tu nak bgtau..SIM tu adalah singkatan kepada SAHABAT INTERAKTIF MALAYSIA. Siapa2x yg nak join ,boleh register kat yahoo.com...alamak..mcm mana caranya aku dah lupelaaa...korang google jelah sndiri ek..huhu
..jom baca perbincangan dari sahabat SIM ni:

1) Soalan Salah sorang sahabat SIM

Assalammualaikum..
 
Minta pendapat utk sahabat saya..
 
Wajarkah kita berhenti kerja disebabkan sikap seseorang?? sedangkan company tu memberi
banyak benefit kepada staffnya.. dan company tu agak kukuh..
 
Dr yg diceritakan, dia bekerja di bawah seorang andartu (A). Sebelum dia, dah terlalu ramai
yg resign sbb tak tahan ngan sikap A. Seorang yg moody, panas baran, akan sentiasa
mencari kesalahan org/create kesalahan utk marah org (jika dia tak suka org tuh)..
Berpura-pura dihadapan bos, kerap memperkecilkan kebolehan org bawahan.. dan bla bla bla..
 
kalau ikut pendapat saya.. kalau setiap hari hati tak tenang nak bekerja, berhenti ajer..
dari hari2 dok tension, keje pn jd tak ikhlas..
 
tp pendapat kawan2 plak mcm maner?? iyalaa bukan senang cari kerja skg..
 
wassalam..
 Assalammualaikum..
 
Minta pendapat utk sahabat saya..
2) Jawapan sahabat 1

Assalamualaikum
Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana anda telah punyai pekerjaan sebagai sumber rezeki. bekerja sebagai orang bawahan perlu banyak bersabar dengan karenah orang atasan. Perbaiki diri dan pelajari cara kerja pegawai atasan anda tersebut. Biasanya pegawai atasan akan puas hati sekiranya hasil dan mutu kerja anda memenuhi kehendaknya. Bos yang moody, panas baran, sentiasa cari kesalahan orang untuk marah2 adalah ujian Allah untuk kita pekerja bawahan. Berdoalah kepada Allah agar diri beroleh kekuatan iman dan kesabaran menghadapi ujian Allah itu. Jangan putus asa berdoa kepada Allah mudah2an pegawai atasan itu berubah perangai.
Contohi lah Rasulullah SAW iaitu apabila Baginda sering disakiti oleh jiran Baginda, seorang yahudi, tiap2 hari   menabur kotoran di hadapan rumah Baginda. Baginda bersabar membersihkan kotoran tersebut. Apabila sudah 3 hari yahudi itu tidak menaburkan kotoran itu lagi. Rasulullah SAW telah pergi ke rumah yahudi tesebut untuk bertanyakan kabar, ternyata yahudi itu sakit, lalu Rasulullah menawarkan bantuan mendapatkan ubat untuk yahudi tersebut.
Akhirnya yahudi tersebut memeluk agama Islam, kesan daripada dakwah yang ditunjukkan oleh Rasululah SAW tersebut.
Sekiranya hendak berhenti kerja, fikirlah masak2, buatlah Solat Istikarah, Tanyalah kepada Allah yang Maha Mengetahui segala sesuatu, agar tidak menyesal di kemudian hari....bukan senang nak dapat kerja kan!!!  
Allahu Wa'lam. 

if you cannot fight them, join them..bila join tak semestinya kena ikut apa yang disuruh, be yourself..speak up..dan dalam masa yang sama berhemah..hmm..susahkan..hehehe..

apa pun terpulang emmie..you yourself should decide. Cheers!
3)Jawapan Sahabat 2:

Saya baru jer melalui perkara yg sama sekarang ini ... Yg lebih teruknya saya rasa saya dipergunakan dlm erti kata lain racist. Kalau staf yg sebangsa dgn dia, balik seawal jam 4 pun boleh tp saya selagi x cecah jam 8 atau 9pm jgn harap nak balik. Saya x sanggup rumahtangga jadi pertaruhan, anak2 terabai dan suami sampai bila dia boleh bersabar. Itu dlm fikiran saya... Buat istikharah, insyaallah ada jalan yg akan ditunjukkan oleh allah s.w.t. Niat kita kerja pun utk bantu keluarga dan mencari redha allahkan? Saya tinggalkan kerja tu dan dapatkan kerja baru. Insyaalah kalau niat kita ikhlas....

salam, saya rasa tak payah nak berenti kerje sebab saya pun mengalami masalah yang teruk jugak dulu. memang ramai kata saya tahan sebab saya pernah menangis sepanjang jalan ke kampung, kena 'freeze', mcm2 lagi.
tp saya rasa kalau saya berenti, bos rasa dia menang dan saya kalah... so saya bertahan saya rasa menang. lama juga lah dalam 4-5 tahun.
sekarang dah bos lain
(atau mungkin saya ni tak de perasaan kot hehehe) 

 P/S: Sdikit kata2x dari mama qadida:
Dari pengalaman dan pemerhatian..aku rasa masalah perhubungan dikalangan staff adalah antara masalah utama dan yang paling teruk dalam sesebuah organisai(pekerjaan) . uols setuju tak? Sebab aku rasa,kalau takat tugas, kite masih mampu nak hadapi selagi kite terus belajar dan belajar utk membaiki kelemahan diri...dan setiap bidang tugan yg kite lakukan hari2x,pasti akn mampu memahirkan kite dalam sesuatu kerja dan tugas. 
Tapi kalau dah membabitkan perhubungan,masalah komunikasi dan perselisihan faham antara staff-staff..itu lagi mendatangkan STRESS sebenarnye..Betul tak?
Actually frankly speaking, aku pon sdikit sebanyak ada jugak mengalami perselisihan faham antara rakan sesama department...biasalah...masing2x nak tunjuk perfect dan terbaek...so,bila dah macm tu, pasti berlaku perselisihan faham...yang mana staff yang tak boleh ditegur..asal ditegur,mulalah bermasam muka. Selain tu, masalah tak puas hati dikalangan rakan sekerja, kaki kipas,kaki bodek dan banyaklah lagi anasir2x yg tak sihat dalam kalangan staff.
Itu belom lagi yang masalah peribadi. Yang mana rakan staff yang suka tikam dari belakang...yg suka cakap belakang,...huhhh...yang ini lagilah masalah besar negara!
Depan kite punyalah baik..pijak semut pon tak mati...tapi rupa2xnya dibelakang kite..puas die mengutuk dan mengata kite yang bukan-bukan dan adakalanya buat org benci kat kite...huhu...yg ini akat tmpt keje aku banyak kot...yang tak boleh dipercaya..sebab tu aku ni susah skit nak berkawan ngan orang sbb susah nak percaya kat orang...Dan yang paling penting..aku bukannya jenis yang simply2x nak cite pasal hal peribadi mahupon rumahtangga pada org lain even org yg aku rapat..it's not me! biarlah org nak kata aku suka berahsia atau ape...janji aku selamat daripada mangsa yang suka membawa crita kat org lain..
So,nasihat aku, kalau rasa nak cite pasal hal peribadi atau rumahtangga tu,tak payah lah citer kat org yg anda kurang nak percaya...kadang2x sahabat baik pon boleh tikam dari belakang..jadi better tulis aje kat belog macam weols warga blogger ni...maksud aku tu luahkan perasaan jelah mcm ni...takyah la citer dri A-Z  masalah korang tu..walaupon just dapat luahkan perasaan korang yg rasa sedih,marah ,gembora pon dah cukup kat sini...takyah cite lelebih..
Macam yg aku buat nilah..aku tak cite permasalahan peribadi  aku kat sini tapi aku citer secara umum je kan...atleast kite dapat pengajaran dari ape yg diceritakan kat sini...just to share to warga blogger...sharing is caring rite!

Okls...dah banyak dah aku membebel...so,untuk entry kali ni...aku nak kite sume ebringat,berhati2x lah dengan rakan2x skerja..igt satu jelah..tak smua yg baik dengan kite,akan terus baik dengan kite...dorang pon ade perasaan gak..mgkin dorang ade yg tak puas ati ngan kite kan..yela hati org bukan senang nak jaga kan! Dan mgkin bila dorang rasa tak puas ati,dorang akn memburu burukkan kite pada org lain atau dgn erti kata lain,akan mengutuk kitela kan...so, carefull for this persond.n terima je kalau ade yg macam ni..sbb kite memang takkan dapat puaskan ati manusia secara perfect! dan aku percaya,korang pon ade yang jadi macam ni gak kan kalau korang tak puas ati ngan seseorg kan..biasalah..selagi bergelar manusia kat muka bumi ni,memang kite takkan dapat lari dari hal2x macam ni,..kite kena redho dan trima ngan hati terbuka
but............... tolong berhati2x ngan manusia yg tikam kite darin belakang..haa..yg ni memang spesies takleh diharap punye member! member hati busuk
! Buruk perangai..haram jadah sumelah die ni! so..carefull je ngan org camni! ingat satu je..ape yg die buat kat kite..allah akan balas cash! nnt ade org plak buat kat die macam tu! huhuhuh
So, pada warga pekerja dimana jua anda bertugas, redho dan trima aje ape berlaku..kalau org baik ngan kite,kite baik ngan orang..kalau org buat jahat ngan kite...jangan kawan ngan die lagi..pada aku ,takde kawan mcm tu pon takpe...abis! sape yg mulakan dulu? betul tak! ha..itu bagi aku..once org dah buat taik kat aku..sampai bila2x aku ingat! beware!!!!!
okeh..chau chincau!
Selagi hidup..kite mesti kerja....kerja..kerja..!! hahahha



 
Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!