Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, March 14, 2011

Baby Refuse Direct Breastfeed...Alasan Ko Taknak Breastfeed! Pui!!

Assalamualaikum...
 
 Hari ni mode geram...marah dan sedih pon ade gak..tengah2x buat keje tadi..ada plak salah sorang hamba Allah ni meluahkan kata2xnya sehingga buat aku jadik sangat tersentap! memang tersentap okeh!
Telinga ni macam terbako je dengar mulut die lancang berkata2x... 
Haishhhhhhhhhh...
Sangat2x geram dan marah  bila telinga ni terdengar kata2 dari seorg ibu Muda yg mengatakan anaknye refuse breatsfeed. Katanya, walau dah berkali2 cuba sua kan puting ke mulut bby, bby tetap refuse. Dan itu adalah alasan knapa die langsung tak bg susu ibu kpd anknye. Sungguh kesian kat ank itu.. Nak sribu daya, xnak sribu dalih. Ckp jelah yg ko mmg xnak bg susu ibu pd ank ko.isk.. Sdih Aku kat ibu yg mcm ni...
that's why la sejak die naik keje lepas cuti berpantang tu..aku tak nampak pon die perah susu...apatahlagi aku langsung tak nampak di mengalami breast bengkak/engorge....hohohoho...rupa2xnye memang tk pernah bagi susu ibu pada anknye...agaknye walau setitik pon tak pernah kot..YAAAllah memang kesian kat budak tu...Sungguh nasiblah ank ,ko dapat ibu macam tu..huhu..aku bukanlah nak mengutuk orang...tp sebagai ibu yg bekerja di sebuah hospital yg bleh dikatakan rakan bayi.....patotnye die ade kesedaran nak bagi susu ibu kat anaknye..hmmm

haishhhh...geramnye aku....dahlah orgnye berlagak je lebey..lagilah bernanah tinga aku dengar die cakap camtuh....aku ngan die memang tak ngam pon ..menyampah..!!
isk...uols bayngkan...Camne aku tak geram, padahal die keje kat spital Dan dah tau mcm mana konsep susu ibu itu sndiri. kalau baby taknak direct bfeed, ko boleh perah ape... Boleh bgi susu ibu through botol kan. Ini tak, langsug taknak mencuba Utk pump susu , keringla susu tu sbb ko tak rangsang! sperti yg kite ketahui,konsep susu ibu adalah demand n supply. Kalo ko tak rangsang, camna susu nak ade.munguks!

soryla kalau kata2 aku sangat kasar tp sebagai ibu, kite pasti nak yg terbaik Utk anknye.. rite? Dan salah satunye adalah dgn bfeed kan bby supaya bby dpt khasiat dr air susu ibunya. Ini tak, blum Cuba, dah Kata tak bole. Padahal keje pon kat spital. Hmmmm. Actually ape yg aku nak tekankan adalah " takde baby yg Taknak bfeed okeh! Baby ade sifat smulajadi yg Akan isap susu ibunya andai kite suakan kemulutnya selepas 1 hour after delivered. Naturally baby akn isap. Bohongla Kata taknak. Bby taknak / refuse direct bfeed kalau die mengalami puting confuse je. Harp maklom

dan one more thing...if baby taknak/refuse direct bfeed tak bermakna baby langsung taknak minum susu ibunya....kalau pump/perah dan bagi susu tu melalui botol...pasti baby nak! ko trylaa...nape ko tak try??? nampak sangat ko taknak bagi kan....malas nak bagi kan?? huhu..sungguh malang!!! hmm..sory to say that but it's soooooo bad things!! huhu

neway last but nit least:
Actually  we have to be proud bila kite bfeed baby...lantaklah org nak kata ape...buruk ke...cam org kampung ke...pedulikan...yg penting ank kite dapat khasiat susu ibunye hingga ke titisan susu yg terakhir sekalipon..
nabi pon ade bersabda... kan..."berilah susu ibu kepada anak seeloknya hingga usia 2 tahun"
taknak ikut sunnah nabi ke?
dapat pahala kan kalo kite ikut sunnah nabi..hmm
happy breastfeeding to all mums who willing to do it! btw.. i luv breastfeeding!

p/s: btw, for me dapat bfeed baby smpai usia 6 bulan pon dah ok...atleast die ade inisiatif nak bagi...tp sy rasa sedih kalau ibu itu langsung tak beri walau setitik susu pon pada baby nye..hmm..sedih..baru2x lahir je dah bagi susu formula...hmm...hope kite smua ade kesedaran utk memberi susu yg terbaik utk ank kite...


 
Nak tambah duit selain Nuffnang? Klik2 banner bawah!! www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!