Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, February 4, 2011

Raya Cina dan Doctor Ku!

Hiks...rasanya masih belom terlambat mama qadida nak wish the Happy New Year buat rakyat yang berbangsa cina di seluruh tanah air ni..especially those my chinese frenz such as Agnes, Yen Yen, Poii Yee, Karen, Kar Yee n special wish for my close chinese frenz Kay Choii See...long time no see u mehh!!
sebenarnye ramai lagi tp ku sebut chinese frenz yg aku kenal masa belajar kat nursing college jelah yer...
Untuk kenalan kat tempat keje plak nak wish untuk staff yg agak rapat gak lah kan iaitu Sis Wong (die ni staff klinik Dr telinga kat spital aku)
lagi utk bos  bebudak opd kat PSH ,Madam Sui Chan(aku hentam je ejaan nama die ni..bunyi lebih kureng camni le hokeh) hiks
So, Gong Xi Fatt Choiii utk uols sumer...angpow mana meh????
kikikikikikiki
 Nampak tak gambo ang pow tu...ni nak crite ni.. hari rabu yg lepas,sy dan teman sekerja dpt sekeping angpow  dr seorg doctor di hospital kami. Tapi kami dapat sekeping jelah ang pow tu..gambo yg di atas ni ,aku amik dr cik google yerk...hiks
Percaya tak kalu aku ckp,aku dpt angpow dari seorg doctor melayu? musti engkorang kureng nak percaya kan? Tp  hakikatnya betul..kami dpt angpow dari seorg doctor melayu yang kitorg gelar Mr Razak...die seorang sergeoun di hospital Pakar Puteri (PSH). 
Kalau nak tau, dielah antara doctor yang paling aku sanjungi dan hormati...dia seorang doctor yg amat disegani oleh setiap staff di PSH. Dia juga bekas Medical Director Hospital kami. Tapi dia baru letak jawatan tu akhir tahun lepas. So, mestilah disegani ye tak..sbb bukan saja seorg doctor tp ketua MD kepada kami.
Aku banyak bekerjasama ngan Mr Razak sbb dia buat Scope Procedure di Department aku. Contoh scope procedure yang biasa kami buat dan yang mungkin korang penah dengar ialah spt OGDS(scope pemeriksaan perut) , Colonoscopy(Scope pemeriksaan usu besar & kecil), Sigmoidoscopy(scope pemeriksaan sebahagian kecil di bahagian rectum / sigmoid colon) yg tak tahu tu..sila bukak buku anatomy yerk..hiks
lagi...ERCP (scope yg paling leceh...errr..scope pemeriksaan stone dlm hempedu)
haa..inilah antara procedure2x di department tmpt aku bekerja. 
opsss..aku dah melalut sgt la citer psl scope keje aku..hiks...sebenarnye nak cite pasal diri seorg Mr Razak ni.
Apepon...sependek ayat jelah yerk aku nak gambarkan pasal Mr Razak ni :
"Aku sangat kagum dgn die okey"!
memang aku kagum dengan doctor aku sorang ni..Walaupon die seorg doctor dan bekas Medical Director, tapi die tak pernah meninggi diri. Dia tak pernah berlagak a.k.a EGO ! Ko tau lah kan majority doctor2x skang ni...! opssss...nak ngumpat banyak2x pasal doctor2 kat spital aku kat sini bahaya jugak weh! Aku tau..ada je mata2x staf PSH kat sini..hiks..sorry yerk pd yang terasa tu...
Tp tulaaa...aku admire dan kagum sgt2  ngan peribadi mr razak. Yg aku rasa tak ada kat mana2x doctor kat PSH tu..terus terang aku ckp! Mr razak sgt baik dan menghormati staff2x nya..dia tak pernah sekalipon menegking dan bersuara tinggi kat mana2x staff pon..tanya lah kat staff PSH jb tu..pasti dorang stuju ngan aku..pendek kata..die amatlah dan sangatlah Propesional orangnye okeh!
Okeh..itu bab peribadi...lagi satu yg aku terharu ngan doctor ni sbb die tak pernah kudukut atau dengan kata lain die ni sgt pemurah hati orangnye..opss..lupe nak mention..mr razak  ni baru je naik haji thn lepas..so,supposed kamipanggil die Haji kan tp tahle takde plak org nak start panggil die haji..still panggil die mr razak gak...huhu..xpelah..yg penting die pon dah selamat menunaikan haji..cukuplah.
oke...sambung balik..die memang pemurah..sebab ape aku kata pemurah? sebab setiap tahun..n every celebration day ..die tak pernah miss bagi we ol duit raya..kalau raya puasa jangan cakaplah..seminggu sebelom raya die dah hulur sampul warna ijo..smpaikan bile nak dekat choti raya jerk..and bile Mr razak tak muncul2x hulur smpul raya..ade staff sebok buat2x lawak "err..tahun ni Pak ajak tak bagi sampul ijo ke?" mcm tu sekali staff aku  jadikan bahan lawak..ok..kitorg kat department scope ade nama gelaran mr razak ni...kitorang gelar die pak ajak..tp bukan mengejek yerk..cuma jadi bahan usikan dalam kalangan kawan2 jer...sory ek mr razak ! hiks
selain tu..mr razak soka bg keychain..kenapa? sbb die soka pergi berchoti kat obersi..so, bila die balik..die tak pernah lupekan kitorang..balik dr berchoti je..mesti die bawakkan staff die sesuatu..cth cam coklat,makanan ringan yg lelain dan yg wajib die bagi mesti keychain..hiks..keychain bukan sebarang keychain..keycahain made from obersi...baru2x ni die pergi ke Japan..maka dptla kami keychain from japan...kat umah ni dah boleh jadi kedai keychain dah sbb banyak sgt keychain yg majoritynye mr razak yg kasik..ko bayangkanla..dlm setahun,adela dlm 5-6kali die berchoti ke obersi..mau tak banyak....kire bertuah mr razak ni sbb hampir smua negara die dah penah pegi..next ni tak taulah die nak gi mana...almaklumlaa..org kaya...mana main choti2x mesia kan..ahaks

So,sambung balik psl angpow tadi....kali ni raya cina pon die bagi  gak sampol merah..errr..ape kena mengena mr razak ngan CNY ? tetiba nak hulur ang pow plak...
haaa...ni nak bgtau ni...actually mr razak pon sambut CNY gak tau...bukan sebab die ade keturunan cina..tp bini die yg ade keturunan cina...bini die Doctor Faridah berkhidmat kat spital singapore.. So, walaopon bini die dah convert islam tp sebagai menghormati sedara mara ipar mr razak tu....dorang sambut gak CNY sebagai penhargaan..ha..itu yg mr razak bagi kami angpow tu...
tingat dulu ,mase raya cina 2 thn lepas...aku dpt angpow dr bini die...hikks..kebetulan mase tu aku on call..so mr razak panggil untuk buat kes masa choti raya cina..ropanye kes tu mak mertua die sndiri iaitu ibu doctor faridah sndiri...so,lepas dah habis kes..doctor faridah ucapkan terima kasih kat aku sambil mghulurkan sekeping sampol warna merah..eceh..jiwa2x plak ayat..hiks.
see...memang laki bini pemurah kan? aku doakan mr razak sekuarga dimurahkan rezki..hanya Allah je yg balas segala pemberian ihklas nye tu..amin.

oklaa..rasanya dah melambung pojian aku pd mr razak ni...sbb hanya die je yg layak dpt pojian kat psh tu..huhu...kome paham2x sndiri la yerk..
tp apepon..ku idak le kata yg lelain tu tak bagus...smuanye ade perangai dan sikap masing2 kan..dan depa sume ade cara mereka tersendiri..so,kami sebagai staff nurse ni,kena lah hormatkan dorang..cume sometime ade gak yg tahap melampaui batas...siap tengking dan hina staff nurse kalo kite buat keje tak betul...haa...tu tak propesional..btul tak?
haii..kalo nak ckp pasal perangai doctor2x ni memang smpai bebila pon tak abis...korang yg pernah keje kat spital je yg tau mcm mana kerenah org yg bergelar doctor ni..kami sebagai staff nurse,..harusla bersabar sepanjang masa..kalo tak..nnt kena buang keje..huhuhu..
oklaaa..takat ini dulu bebelan mama qadida...
jom tgok wajah suci murni  mr razak?
ha...yang tengah sekali tu lah docctor kami yg sangat baik hati..mr razak! mase ni mr razak belanja kami smua makan besar kat hotel mutiara jb sempena perpisahan dgn salah sorang staff scope room...kak midah yg berbaju belang belah kiri mr razak tu...aku ade buat entry pasal majlis kecil perpisahan kak midah kat entry dlm blog lama aku ni.
See...!! betapa pemurahnye die belanja kitorang makan kat hotel besar ni.kalau doctor lain..takdenye pernah belanja kami  makan besar ni..pastu die lah salah sorang doctor yg selalu sebok nak meraikan setiap staf2xnye yg ingin berhenti. Baru2 ni die belanja kitorg gak staff scope room kat hotel yg sama. kali ni sempena meraikn yati,salah sorg staff kami yg hendak pergi belajar kat Sabah..selama 6 bulan. Tapi die memang sayang kat yati ni..die yg suh yati mohon post basic ni..dan die jugak yg tolong rekemenkan yati study kat sabah ni sebb masa yati mohon tu lagi sehari je nak tarikh tutup permohonan..see....!!! lihat baik tak baik ahti die..huhu..banyakkan jasa mr razak pd kami? pastu die suka backup kami kalau kamia de problem di scope room tu...haii...memang bertuah aku dpt bekrjasama ngan doctor camni..dan untung jugak pd smua2x patient2xnye sbb mr razak kalau treat patient sgt ikhlas dan betul caranye..cara die xplain pd patient dr sgt completed! Dari A smpai Z die xplain..walaopon yg jadi mangsa adalah kak lily,pembantu klinik mr razak...hiks...disebbkan mr razak kalu jumpe sorang patient je dah satu jam,maka kak lily slalu gak lah kena balik lambat(klinik tutup kul 5 tp kak lily balik pukul 6-7ptg..hiks..xpela kak lily...beruntung sebenarnye dpt kerja ngan doctor mcm tu..slalu dpt hadiah dri mr razak katanye...huhu

oklaa..aku rasa..dah bape kali dah aku ckp "smpai disini sajork bebelan aku" tp tak smpai2x gak kan..ahaks...soryla beb..aku kalo bab poji memoji pd org yg buat aku senyum sntiasa ni memang takkan prnah habis...Siyes..aku kagum ngan mr razak..hanya allah yg balas segala jasa baik die pada kami staff di putri..walaupon org ckp,die memang tak suka marah2x tp die suke perli..tp bagi aku...caranye propesional sungguh! sbb aku tak soka org yg soka tengking menegking kite depan patient2x yg lain..huh..kijam aku rase!

okeh...happy chinese new year again pada those yg menyambutnye especially buat kuarga mertua mr razak di singapore.mr razak ulang alik tau dr singapore ke jb...sbb die memng menetap kat spore ngan bini die..sbb tu slalu dtg lambat ke spital...hiks..ampon pak ajak!!
hari ni choti cny lagik...aku oncall sejak smalam tp takde kes langsung..syukur...harap2x terusla takde kes smpai esok pagi..esok aku keje..keje half day je hokeh...konon igt nak sambung choti esok tp ade org dah chop dulu..so, terpaksa la lupakan hasrat nak choti esok...dah lah esok keje berdua je ngan sabariah. Yg lain smua amik choti raya lagik..uwaaaaaaaaaa....harap2x esok takde banyak kes ek..
ni menu utk choti arini..atok wisya yang masak :
Mee Laksa hasil resepi ayah aku sndiri...ginile jadiknye..hihihi..tp setapppp tau!! jempot makan!
p/s: Darwisya demam uols..! cian die..die kena cough n flu...dari pagi smpai ke laaa ni asik nak berkepit jerk..smpai takleh ngadap laptop mama die ni..asal nak ngadap lappy je..die rengek mintak dukung...tido dahlah kejap2x...ni die dah tido sebelah nenek die..barulah mama die dpt ngadap laptop n publish entry..aduhaiiiiiiiii...penat rupanye bile ank sakit ni okeh! tadi dh bagi wisya ubat..minta2x die sembuh cepat...wahai ankku! mama takleh tgok ank mama sakit. nanti mama nanes!!


Image Hosted by ImageShack.us
www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!