Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, February 14, 2011

My Breastfeeding Journey (Suatu Ketika Dulu)

Assalamualaikum...tadi mama layan pesbuk..pastu godek2x album2 mama yg kat dalam pesbuk tu..sekali terjumpa album tentang breastfeeding mama suatu ketika dulu..Album tu bertajuk "My Breastfeeding Journey (Suatu ketika dulu)"
terdetik plak kat dalam hati nak  letak dalam belog ni..mama buat album kat pesbuk tu masa mama tengah kureng melayani belog..sebelom ade belog baru nilah kaedahnya..so,pesbuk lah tempat mama luahkan prasaan...so,skang ni dah ade belog baru..mama nak share jugaklah kat sini...mana tau ade warga bloggers yg baca kat belog mama ni kan..boleh jugak cedok2x ilmu dan pengalaman mummy yg breastfeeding spt mama ni kan...hiks..macamlah ade org baca n follow belog ni kannnnn...huhu
 
Sebenarnye tujuan mama buat entry kali ini adalah kerana nak berkongsi ttg pengalaman mama sewaktu breastfeed kan wisya satu ketika dulu. Sebenarnye citer nye sedih sgt pada mama sebab walaupon mama cintakan dunia breastfeeding dari dulu hingga kini...tapi mama sedih sebab itu smua hanya tinggal kenangan dan menjadi memori luka buat mama. Dipendekkan crita...mama hanya mampu beri wisya susu badan sehingga wisya berusia 6 bulan aje...mama tak mampu nak teruskan misi mama tu smpai wisya 2 thn...mama terasa diri ini gagal sebenarnye...mama kata gagal sebab bukan mama tak arif dengan dunia penyusuan...dah macam2x yg mama pelajari tentang penyusuan dari A hngga Z mama teroka tentang dunia penyusuan dan boleh dikatakan mama sgt2x arif ttg susu ibu tapi mama  gagal..gagal meneruskan misi mama yg hendak breastfeedkan darwisya shigga umur 2 tahun..
Mama give up! yerp..pada mulanya mama sgt give up...rase diri ini tak berguna sgt sbb tak mampu menyusukan ank mama shgga 2 thn...tp lama2x..bila mama pikir positif dan mendekatkan diri dgn Allah ..baru mama pulih..pulih dri segala jenis perasaan kecewa yg menghantui mama selama ni..mama akur..setiap yg berlaku pasti ade hikmah nye...itu yg mama selalu pikirkan...Mama cuba pikir posotif lagi bahawa sekurang2xnya mama ada inisiatif tenatng kepentingan penyusuan susu ibu..daripada mereka2x yg langsung tak pernah beri anknye susu ibu walau setitik pon...mungkin setakat itu saja rezki wisya utk menikmati susu mamanya..mana tahu..Alhamdulillah..itu yg memulihkan mama selama ni
Apepon...hari ini mama ingin berkongsi kisah suka duka mama selama ber breastfeedkan wisya sejak lahir sehinggalah ketika usianya 6 bulan..harapan mama agar kesah ini boleh dijadikan ikhtibar dan tauladan buat ibu2x sekalian especially ibu2x muda dan bakal2 ibu smua...insyaAllah
 










  1. Since ngandungkan darwisya lagi mama dah 'giler' ngan dunia breastfeeding. Byk ilmu mama cedok dri internet n pengalaman kwn2x..especially dari laman www.susuibu.com. Mama byk belajar psl bf(breastfeed) dr forum tersebut...rupenye bf ni bukan sekadar tenyehkan puting kite pd baby tp byk cabang2x nye..baru mama tau!!

smpai mama amik bfeeding course di hospital tmpt mama kerja..mase amik course ni..mama tggal tggu hari jerk nak lahirkan darwisya
 
 alhamdulillah...akhirnya tanggal 6/8/2009 ,mama selamat bawakan darwisya ke dunia ini ..segala pahit,maung,sakit smua hilang lepas dpt lihat wajah buah hati mama yg mama kandungkan slama 9bln ni....lepas lahir jerk..nurse suruh mama breastfeedkan darwisya..itupon setelah bby dibersihkan dan mama dah selamat dipindahkn ke ward. Tengah2x malam,seorang nurse di nursery kejutkan mama dari lena(sebab dpt dormicum/ubat tido) untuk breastfeedkan wisya...mama dengan rasa terharunya menyuakan puting mama ke mulut wisya dan dengan sepantas kilat,wisya dah sedut susu mama dgn galaknya...betulkan org kata..baby memang dah natural akan pandai isap dengan sndirinya bile kite suakan mulutnye ke puting...syukur..ank mama dapat colostrum mama sebagai first immunizationnye..
 
 mama dpt baby girl kesayangan mama...mmg btul pon dr mula scan ,doctor mmg nampak girl..syukurla..darwisya slamat dilahirkan secara svd(normal delivery seberat 3.6kg pd 6 ogos 2009 jam 1013malam di psh ,tmpat mama bekerja (so,mama beranak free kat private spital uols..hiks).....boleh tahan semangat jugak dak tecik ni..hikss
 
tu die cahaya mata kesayangan mama n abah...percantuman kasih antara mama n abah akhirnye dikurniakan seorg nur darwisya  damia bt roslan...putri sulung mama n abah

 
anak mama sgt bam bam n cute kan kalian!!


di hospital lagi mama dah dilatih utk breastfeeding ..atleast tiap 2jam skali...walaupon letih,mama tetap gigih bg wisya air badan mama...sbb itu yg mama mahukan


pertama kali mama nak memulakan perjalanan breastfeeding darwisya,mama cume beli pam manual saja...mase ni mama tak berapa kesah sgt psl breastpump sbb tgh berpantang n lebih byk menghabiskan mase utk direct bfeeding wisya..so, mmg xde mase nak ngepam..wisya plak mmg kuat nyusu tiap sejam skali..so,bile die nangis je,mama suakan breast mama ni kemulut die..hiks..
so,inilah die pam pertama mama guna..mcm hon jual eskrem pon ade ek..hehhehe

actually..mase berpantang adalah mase yg byk mama luangkan mase utk melayari laman susuibu.com...dan dr sini la mama mengenali berbagai2x jenis breastpump...mama teruja bile dpt tahu ade pam letrik yg sgt memudahkan ...dan akhirnye..dgn duit gaji mama..mama berjaya jua dptkan satu jenis breastpump(bp) elektrik jenama spectra 3...antara jenama bp yg sgt terkenal n terbaik yg mama penah baca di susuibu.com..lagi satu..sbb bp ni antara bp yg termurah dipasaran..tujuan mama beli bp ni pon sbb utk persediaan mama nak start bekerja nnt memandangkan mama seorg ibu yg berkerjaya..mama tekad utk buat stok Express breastmilk (EBM) banyak2x

 mama tetap bersyukur dpt pam spectra 3 yg berharga 388 tu..walaopn pam impian mama adalah pam spt diatas ni iaitu pam medela swing...mama teruja bile baca ttg kelebihan bp ni...tp pam ni sgt mahal..harga mencecah 700 keatas..tp xpelaa..even dpt pam muarah pon..yg penting ,dpt pam susu btul x...

ok..kat kedai sarakid cawangan jb ni la mama belanjakan smua gadjet mengepam dan alat2x utk menyusu badan...even cloth diaper pon mama pernah beli kat cni..kedai sarakids ni adalah diusakan oleh farah yg merupakan salah sorang kaunselor laktasi...die juga ade cawangan sarakids di kl...yg cawangan di jb ni..sdara die yg jaga..sy sgt kagum dgn semangat bfeed puan farah ni...pemilik sarakids ni dah mempunyai 3 org anak dan ketiga2 anaknye ni dpt susu badan sepenuhnye...untungnye dorangkan...ok..sarakids ni terletak di taman daya jb...ibu2x yg berada di jb boleh la dptkan pertlatan menyusu n baby di cni yerk..kedainye pon siap ade sesi kaunselor ttg susu badan jugak..nama penjaga sarakids di jb ni ialah kak Noor..ssgt baik orgnye
 
 
ok..ini pon gadjet breastpump(bp) yg mama dptkan dr sarakids...actually slepas dpt tau yg pam spectra 3 tu boleh dijadikan 2 shield..yg mana..boleh buat dual pump(kedua2x breast boleh pam susu dlm mase yg sama)..mama trus beli set gadjet ni..so,skang mama dah boleh pam kedua2x breast dgn serentak...klu sebelom ni..stiap breast kena gilir2x nak pam..byk buang masa..tp dgn adenye dual pam ni..ianya tdk lagi...
 
then,utk persediaan naik keje jugak lepas berpantang 2 bln,mama telah beli warmer jenama snowbear ni ..juga dr sarakids..warmer ni tujuannye adalah utk panaskan susu perahan darwisya yg mama buat stok dlm fridge...igt..susu perahan yg diletakkn dlm bahagian freezer(pembeku)boleh tahan slama 3bln...so, dgn adenye warmer ni...nenek darwisya yg jaga darwisya akn mudah utk kuarkan stok susu perahan dr freezer...cairkan da kemudian panaskan dlm warmer ni...lepas 5minit,dah boleh trus dihidangkan pd baby..harga wamer snow bear ni mase sy beli rm144..warmer ni juga boleh dipanaskan dlm keta sbb die ade sediakan skali adaptor dlm keta...so, boleh gak bawak gi travelling...xdela pening pala nak carik tmpt cairkan susu perahan..hiks..sgt praktikal kan

inilah die breastshield spectra 3 yg boleh dijadikan dual pump tu..so,dgn benda ni,mama boleh pam kedua2x belah vreast dgn serentak......abaikan muke cik suami yer

ok..lepas dah dpt pam..mama semakin gigih mengepam siang dan malam mase tgh berpantang..tp production susu mama xmcm org lain...yg melimpah ruah..tp mama slalu dpt spt dlm gambo diatas ni...
perasan x kenapa sebelah banyak,sebelah lagi skit..haa...inilah masalah mama..bile pam susu,breast belah kiri mesti dpt sikit..belah kanan byk plak..huhu..tp inilah hasil yg slalu mama dpt tiapkali sesi pam mase di awal2x berpantang dulu

tp mama gigih jugak mengepam ..mama xpernah give up even hampir jugak nak give up..hiks..sedih bile tiapkali pam tgok dpt hasil yg skit..dgn susuibu.com jugak mama dpt tau yg buah longan boleh menambahkan susu badan..so,mama pon try...beli longan kering kat kedai nyonya..pastu rebus dan minum airnye...alhamdulillah..mmg ade perubahan

 berkat ketabahan dan kesabaran serta kegigihan mama mengepam..akhirnye berjaya jugak mama memperbanyakkan susu badan mama...konsep breastfeeding adalah 'demand n supply'..klu xde dkedua2xnye tu...mmg susu akan kering...maknanye kite kena rangsang breast kite dgn pelbagai cara uk mengelakkan kekeringan susu berlaku...mula2x mmg susu akan kuar skit..sbb mase baby memula lahir...susu yg skit tula adalah demand baby tersebut..mean cukup utk baby yg baru lahir..tp lama kelamaan selepas baby membesar...susu akan turut bertambah sbb baby kite pon makin kuat menyusu...itu maknanye deman n supply

bile dah lagi sebulan mama nak naik kerja..mama mula buat stok express breast milk(EBM) utk bekalan darwisya atleast selama 3 bln lepas mama start keje nnt...mama beli bekas banyak2x utk dibuat stok beku..mean..perah susu n simpan dlm freezer ..sbb susu dlm freezer boleh thn 3 bln..
 so,tiapkali perah je..mama terus masukkan kedalam bekas yg dah dicuci bersih tu..kemudian dijadikan stok beku EBM..mase berpantangla kite boleh kumpul stok ebm banyak2x sbb mase ni kite still direct bfeed rite..so, mase anak tido or anak tak direct bfeed tu,bolehla pam susu utk dijadikan stok ebm yg mcm mama buat kat atas ni..mase pantang dulu,mama pam atleast 3 jam skali..n tiapkali lepas darwisya direct breastfeed...sbb lepas baby direct bfeed.sisa susu tu ade lagik..so,sisa susu tu la yg mama perah utk dijadikan stok beku ebm..mudahkan?

so,da siap n boleh masukan kedlm freezer...mudah kan?
alhamdulillah..berkat kegigihan mama mengepam..makin lama stok ebm wisya makin bertambah dlm freezer.smpaikan nenek bising sbb dah xde ruang nak letak ikan die..hik hik..xpe nek..demi cucu nenek gak kan?hahah

 mama jugak mnggunakan bekas liner ni utk mengisi susu perahan /ebm wisya..tp liner ni boleh pakai skali jerk...mean.lepas sekali guna,kena buang bekas liner ni..tp disebabkan liner ni ade bacaan oz..tu yg mama suke pakai...bacaan oz die atleast shigga 8 oz...so,sng nak bajet berapa dah mama ade stok..

inilah die stok ebm selepas dibekukan..mama suke tgok bile makin hari stok ebm wisya makin bertambah..hari2x mama bukak esbok utk tgok hasil pengumpulan mama ni..tiapkali tgok..rase happy sgt..yelah..rase cam selamat bile nak naik keje nnti sbb rase cam cukup bekalan darwisya bile mama keje nnti...
tgok tu..ni smua hasil keje mama la ni...bile dah hari2x bukak esbok,tgn ni gatal dok mengira dah brapa ebm dah berjaya dikumpul///disamping mengira tu...mama susun la balik cantik2x..hik

 suke tgok..bile hati senang,production susu pon makin bertambah

perasan x ade label kat bekas ebm ni...tiapkali masukkan dlm frisge,mama akn labelkan terlebih dahulu bekas ni yg mana diatas label tu terdpt tarikh ebm ni mula disimpan..yela tarikh luput ebm kan slama 3 bln..so,senangla mama refer kat label tu nnt...mean..mama akn guna yg dah nak expired dulu la..mcm ubat jugaklaa..hiks
alhamdulillah..inilah hasil yg mama dp kumpulkan bile dah nak start keje..
 

mama juga mengepam di tmpt kerja ..inilah tmpt mama mengepam..mama pam stiap 3 jam skali..itupon klu x bz la...klu bz..terpakse gak skip sesi pumping..sedih sgt mase tu..tp kena jugak pam kat tmpt keje sbb breast akan membngkak bile baby tak isap...sakit wooo klu dah bengkak...kadang2x bile lambat pam je..tetiba susu mengalir je...malu jerk org tgok kat anu tu dah basah..haks...hasil susu perahan tu mamahaawak balik kerumah utk bekalan darwisya keesokan harinye atau terus mama jadikan stok ebm jerk...utk bawak balik susu perahan ni,maam kena gunakan cooler bag sbb susu xboleh terbiar lama di room temperature..nnt cpt rosak


ok...inilah biasenye hasil pengepaman mama di tmpt keje sejak dr kul 8pg smpai 5ptg..sgt sedikitkan?tp mama redha..mama mmg bukan seorg ibu yg punye susu meriah cam sesetngah ibu lain
 
 
 
 
tp sumtimes ade gak mase2x kemeriahan susu mama dtg..klu dah banyak..beginilah hasilnye..senyum smpai ketelinga jerk..hiks
mama siap ade sediakan jadual pumping kalian...supaya elak dr ter skip pumping sesion...tiapkali pam,mama catit dlm buku ni..brapa byk oz yg mama dpt..mam tiru cara puan hayati laa..heheh..thanx yati sbb memberi mama ilham nak buat cam ni..dgn ade jadual pengepaman ni..mama jadik lebih berdisiplin sbb kdg2sikap "M" tu sntiasa dtg menggoda mama..ahaks
 
 ok..ini plak cth bekalan yg mama sediakan darwisya utk stiap hari bile mama gi keje..nnt nenek la yg handle kan bm ni...nenek pon dah terbiase dah walaopon klu nak ikutkan nenek pernah tak menyokong hasrat murni mama ni..die ckp..lecehla apela...huhu
 
 alhamdulillah berkat susu ibu..anak mama jadik bam bam cam ni..hehhe..mama sndiri geram ngan anak mama ni tau..slalu kena jadi mangsa ciuman n gomolan mama..hiks
 
tengokla tu....hiks
sejak naik keje..sikit demi sikit stok beku ebm ni mama gunakan utk bekalan darwisya...
 
 kadang2x mama dpt topup..dan kadang2x langsung xdpt..hmmm..makin lama makin sdikit..mama sgt risau
 
akirnye mimpi ngeri dtg..stok makin berkurangan sbb susu mama merundum gile babas...spai mama tak dpt buat stok lagik..mama makin risau..bile dah risau..jdi stress...klu stress..lagila susu xmau kuar..huhu
mama makin stress bile tgok stok yg hanya tggal brapa ni..mama takut,sedih smua perasaan berbaur sbb mama taknak bg anak mama sentuh susu formula walau sdikit pon..tp mama takut..klu susu xcukup..xkan mama nak biarkan anak mama tak minum susu...mama sgt stress..
 
berkat nasihat kawan2x n petua dr susuibu.com, mama try pil asi yg berharga rm20 ni..
then,mama turut amik coklat yg dicampor fenugreek ni..yela..fenugreek adalah salah satu milk booster jugak kan...mcm2x mama try
 
atas nasihat kak noor sarakids...mama try plak teh mulberry yg uga boleh menambahkan susu badan..
mama tau teh red dates ni pon dr blog breastfeeding's mommies...teh kurma campor longan..leh tambah susu badan katanye..mama try!! beli scara online ni sbb xtau nak carik kat supermarket mana..hik
 
 lepas tu atas nasihat kak anne anakkuperwira.blogspot a.k.a ibu emiafiaqi..mama cube plak milk booster dr shalkee...mama amik fenugreek pil..pek percubaan ni
 
stiap hari mama bawak bekalan air longan ke tmpt kerja..dah xminum air lain dah smata2x nak tambahkan susu badan..
so,inilah keseluruhna milk booster yg mama perabihkan utk dicuba...nesvita pon bagus..smua ni mama telan demi darwisya..putri kesayangan..demi xmau bg darwisya telan formula milk walau sdikit pon...trus terang, sejak fully breastfeed wisya,mama jadik anti susu tepung...mama rase susu tepung tu bagaikan racun buat anak mama..huhu..tidakkk./.katakan no pd formula milk..n yes pd breastmilk.
 
alhamdulillah..mama brjaya jugak meningktkan kembali hasil susu badan mama..tak sia2x mama telan smua tu..hik
tp igtkan panas smpai ke ptg..rupanye hujan ditgh hari...susu mama kembali berkurangan..dan stok juga kembali kurang..mama mmg dah nak give up sgt2x..tiapklai pam..mesti dpt skit
 
akhirnye mama terpakse akur yg mama mmg hampir kpd kekeringan susu badan..mgkin bukan rezki darwisya...mama hanya berjaya fully breastfeed darwisya selama 5bln lebh je...lepas dr tempoh itu,mama terpakse dgn berat hati dan berat rase..mama telah perkenalkan darwisya kpd susu tepung..mama terpakse syg..maafkan mama...hanya allah yg tahu perasaan mama waktu pertama kali mama suakan susu tepung ke dlm mulut wisya..allah..perit hanya tuhan yg tahu..tp demi kebaikan wisya jugak kan..xkan mama nak biarkan anak mama xminum susu demi katakan tidak kpd formula milk? hmmm
 
hanya 6 bulan mama mampu fully bfeed darwiya..syukurla...lagipon mmg atleat 6 bln kan
 
 
 mama terpakse ucapkan selamat tggal pd dunia breastfeed mama...mama sedih yg teramat....mama menangis siang dan malam...hanya abah wisya tmpt mama mengadu...abah banyak mmbantu memulihkan perasaan mama..thanx mr abah...
apepon..satu je mama nak ckp..MAMA RINDUKAN SAAT WISYA DLM PELUKAN MAMA TIAPKALI WISYA MInUM AIR BADAN MAMA...!! MAMA RINDU SGT SAAT ITU SYG!!!
KDG2X ADE GAK DTG PERANGAI GILE MAMA..MAMA SUA KAN BREAST MAMA PD WISYA TP MMG WISYA REJECT HABIS HABISAN..MAMA KENA REDHO...
 
USIA 6 BULAN..MAMA PERKNALKAn wisya pd solid food plak...jom layan gambo 1st solid food wisya..mama excited waktu pertama kali wisya start makan..:)
gambar diatas adalah gambo cara2x mama buat bubur pertama wisya..mama gigih buat sendiri bubur wisya sebab ramai yang kata lebih baik buat sendiri drpada makan yang dalam tin..
sumetimes,mama just blender jerk bubur wisya ni selepas dimasak..ini time sikap  'M' mula melanda lah..hiks mama beli set blender baru utk menyediakan makanan wisya
 
 kadang2x mama  tak blender..tp mama tapiskan bubur wisya smpai jadi licik dan hancur.
 
mula2x dulu mama hanya hidangkan bubur yg dicamporkan dgn ikan bilis yg diblender halus..wisya suke sgt..
walaupon mama dah tak breastfeed wisya,mama tetap gunakan warmer ni utk panaskan bubur wisya..sbb sumtimes..utk memudahkan nenek..mama masak bubur wisya tgh2x malam..then,mama masukkan ke dlm fridge..so,keesokan harinye..nenek just tggal panaskan dlm warmer ni jerk..dah senang keje nenek..<3
 
yg ni plak mama buat puri carrot utk wisya..mama blender banyak2x pastu buat stok. klu nak makan,amik dlm fridge je..boleh tahan smpai smiggu ke dua mggu klu letak dlm freezer. Yang ni mama dapatkan resepi dari belog2x mummies lain..thanx uols!
wisya yg sgt suke mamam ini carrot hokeh!!!
 
kemudian mama mula memperlbagaikan hidangan wisya dgn masak bubur ngan carrot n kentang....mama buat stok banyak2x dlm fridge...memudahkan nenek..yg jaga wisya bile mama work..
utk makanan ringan,mama suke bg wisya biskut farleys ni sbb wisya pon sukeeeeeeeeee..tapi skang mama dah belikan wisya baby bites perisa apple ,pisang n carrot plak...die belajar makan benda tu dari Hani sepupu die..hiks
 
 tgok tu..klu dah dpt farleys...abah kat belakang pon die tak heran...hik hik
 
 "trima kaseh mama!!! sbb susah payah utk wisya!" wisya sayanggggggggggggg mama!! muaaahhhhh
 
 mama buat smua ni sbb mama sayangggggggggggggggggg wisya...muaaahhhhhh utk buah hati mama sorg ni...tanpa wisya ,mama xboleh hidup..u r my heartbeat dear!!! ♥ u very much
 
So,sekian sahaja kesah mama n wisya suatu ketika dulu...mama harap ,mama dapat ulangi semula kesah ini bila mama berjaya dapatkan adik wisya nanti..insyaAllah..doakan kami ye uols! amin!
anyway..i love breastfeeding and i really miss that moment so much!

myspace glitter graphics
Image Hosted by ImageShack.us
www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!