Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 9, 2011

Darwisya Genap 1 Tahun 6 Bulan (18Months)





Salam uols! 2 hari mama qadida tak hapdet belog kan....sbb ape? Sbb aku rasa penat n letih yang teramat sejak dua menjak ni..tak tau lah  kenapa...asal letak kepala kat bantal je..tertido..asal letak je..tido! So, pendek kata..aku lately ni asik tertido awal je..lepas maghrib je..mulalah mata ni kuyu..kepala plak weng weng semacam! Hajat hati ni kekonon nak hapdet belog..sekali bila on lappy je...mata terus kuyu bila ngadap skrin lappy ni..itu yg terus tetido tu..
Hari ni pon ikutkan rase weng weng gak kepala ni...tp aku tahankan jugak...demi taknak biarkan belog ni bersawang buat kesekian kalinye...dahlah semangat nak hapdet belog skang ni berkobar-kobar..taknak lah jadik cam dulu...sepiiiii jerk belog aku nih..hmmm..
mungkin lately ni aku cepat ngantuk sebab aku sakit kot..yerp! Me sakit hokeh...kena demam ,selsema n batuk...huhuhu...selalu anak jangkit emak...aku plak terbalik...aku dijangkiti anak...wisya selsema n batuk airtu...terjangkit kat aku plak skang ni...tapi,die still tak baik2x selsema lagi...batuk die dah kurang dh...sian ank mama! moga wisya cpt sembuh yerk....aku cube buat petua tradisi...ambik kunyit, sapu pelan2x kat atas idung die..yelaa..skang pon budak tak digalakkan sgt makan ubat batuk or selsema dr spital....kesahihannye kenapa..masih belum diketahui tp memang tak digalakkan sgtlaa...kalau kanak2x digalakkan makan madu jerk..hmmm..tahlaa..mcm2x fenomena dunia skang ni kan...makin mmbangun negara..makin teruk plak akibatnye pada kite...uhuks///termelalut plak mama qadida ni.

Sebenarnye tujuan sebear aku menaip entry kali ni adalah utk buat entry pasal milestone wisya memandangkan pada 6hb february yg lalu..telah genaplah usia Darwisya 1 tahun 6 bulan bersamaan dengan 18 bulan...Rasenye sejak aku beralih ke belog baru ni...belom pernah lagi aku menulis ttg perkembangan/milestone wisya kan....huhu....itu menunjukkan tanda2x kemalasan yg telah datang la tu..huhu
Tengok..ank dah masuk usia 18 bulan pon dah lama tak hapdet kan...last hapdet milestone wisya adalah mase birthday wisyayg pertama  tahun lepas . so, hari ni nak bebel skit ttg perkembangan ank dara saya sorang tu..walaupon hari ni sebenarnye kepala aku tak betul sgt...yerp! kepala sy weng weng...bercampor baur perasaan ni sebenarnye..sedih..marah...geram..nymapah..sayu..smua ade..hohohoho..takpelaa...sy taknak crita harini pasal benda ni..nanti2x kalao sy ade masa..sy luahkan perasaan sy disini yerk...uiks...dah bersaya-saya plak dahhh aku ni.hiks.

jom tengok gambo gambo wisya sepanjang usianye 17bulan pd bulan lepas...Anyway,wisya memang banyak dah berubah dan semakin bijak n cerdik skang ni.



Perkembangan Darwisya takat ni:
  • Wisya dah besar!! Anak mama dah besar dah...dan semakin cerdik..
  • wisya dah pandai jalan start umur die 1 tahun 3 bulan..itupon still terkedek2x..but now...wisya dah boleh berlari...moment yg paling indah n paling mama n abah nantikan!!! cute sangat kanak2x seusia darwisya berjalan terkedek2x dgn bontot nye mcm bontot itik..ihiks
  • wisya dah pandai pronounce beberapa perkataan yg keluar dr mulut org disekelilingnya..die dah mula terikut2x ape yg kite percakapkan...antara words yg die dah pandai sebut "tido,cucu(susu),mik(amik), kuar(keluar), atan(mkn), ampaaa(sampai),nanak(taknak), cini(sini), nyenyek(nenek), acok(atok), Butu(Busu) n banyakkkk lagi...ank mama clever girl!!!
  • yg paling mama terharu n sangat2x indah n memorable ialah bilamana wisya dah pandai sebut perkataan "MAMA"...siyes,sy sgt suke hokeh!  Sbb klu uol nak tau..sejak wisya dah pandai bersuara, die tak pernah panggil saya mama..die cume pandai panggil abah saja! sy jeles dgn encik hubby..huhu, so, rasanye baru beberapa hari lepas wisya dah mula menyebut perkataan mama..adakalanye aku terpikir..kenapa aku yg agak rapat ngan wisya berbanding abah die still tak pandai panggil aku ngan panggilan mama..tp mr abah cpt plak die pandai sebut..huhuhu..ontahla...no komen ek!
  • yg paling aku teruja, wisya dah pandai mengenali gambar2x family die sndiri..aritu ku cube bukak 1 album family kat dlm lappy....ku buka satu persatu gambar aku,mr hubby,nenek n atok,busu n pakcik2x wisya yg lain..ku bagi wisya tengok satu persatu and ku tanya die dgn soalanni ---> "Siapa ni"? pada stiap gambo yg aku tunjuk and yerp..she's answered it correctly! kalau gambo abah,die jerit "ABAH"!!!! kalao gambo aku die jerit "MAMA!" teruja sangat hokeh bile ank dah pandai kenal kite smua!
  • Wisya dah makin kepoh sejak dah pandai bercakap ni..even kebanyakan bebelan die kami tak faham sbb cara die ckp sometimes mcm terdengar budak korea yg berckp..wakkakaka..tahapehapetah hokeh..hiks..takpe sayang...chaiyyok!!
  •  Wisya dah pandai mintak susu "nak cucu" smbil tunjuk botol susu die kalo die ternampak botol die...clever girl la syg mama ni!!
  • Darwisya skang memang langsung tak bole tgok aku kuar bekerja/berjalan tanpa bawak die. Die akan menangis sekuat hati die tanpa hiraukan jiran yg lain..huhu. Die dah mula rindu ngan aku kalau aku gi keje...menuru kata mr abah, masa mama gi work..die selalu sebut nama mama kat umah..kalau jiran sebelah bukak gate je..die igt mama ia yg balik...bile die sebut mama..mama..mama means die tgh rindu kat aku...wuwuwuwuw..sedih sgt bile dgr hubby crita camtu...patotlah skang ni bile aku balik dri keje je...die terkam aku sambil nangis2x  ..mcm dah lama beno tak jumpe..hiks..ank mama..anak mama...terharu sgt mama kat wisya tau!
  • rambut wisya dah panjang hokeh! dah boleh tocang pony tail n mcm2x tocang..dah banyak ribbon n getah ikat rambut mama belikan utk ia!!!
  • Walaupon skang ni wisya dah kurang nak makan berbanding mase die baby dulu...tp ank mama tetap nampak berisi..mgkin die banyak minum susu kan...kata emak..skang ni die kurang makan sbb mgkin die nak ringankan badan die supaya die senang nak berjalan/berlari..pandai ek ank mama! notty! hiks
  • jgn tak tau..wisya masih brputing uols!! huhuhu..tak tau camne nak pisahkan die ngan puting tu...kalu takde..die takleh tido malam plak nnti..huhuhu uols ade idea?
  • last but not least...wisya ank yg agak mudah dijaga cume manjanye yg terlalu melampau tu membuatkan mama kadang2x ilang sbr...satu perangai wisya yg mama letih nak layan ialah suke minta dukung tak kena tmpat..kalo tak dilayan kehendaknye..die aknmenangis sekuat hati die ..bile kite angkat/dukung baru die akn senyap..manja tak manja uols? uhuhu..tp sebagai ibu.mama kena bersabar jelah yerk syg..
  • Wisya skang suke bile tgok gmbo baby...gambo die masa baby pon die panggil " ebi"=baby. inikah petanda die nak adik? apakah?huhu
  • mama nak minta maaf kalau mama ade kecikan hati wisya yerk.yelah.kadang2x bile mood tgh tak stabil.wisya yg jadi sasaran mama..kecian wisya..maafkan mama ye syg! tp iu bukan bermakna mama pukul wisya..mama tak pernah lakukan itu kan syg...ade tidak pon..mama cume meninggikan suara pd wisya bile mama tengah geram ngan pangai wisya..sbb tu wisya kena behave..jaga perangai..baru mama tak marahwisya..ye syg!
ini gambo2x wisya lpas dpt kaki aritu..sejak dah pandai jalan ni...beginilah perangainye uols..memang tak duduk diam.. tp time mood die tgh baikla hokeh..kalau tak baik...jalan setapak pon die malas..sbb nak berdukungggggg jerk..isk..
 inila perangai dak kecit ni sejak dah dpt kaki ni...smua tmpt klu leh die nk panjat..
kerusi ni pon die yg naik sndiri hokeh...huhu..teror tak teror ?
 satu yg mama suke...wisya dah pandai kaco org  solat!!!! hhiks...ank mama tengah belajar solat ye syg...alhamdulillah..walaupon suar katok..hahahahah..wisya skang dah pandai ngaco aku tgh solat...nnt kalu aku tgh solat...die senyap2xmasuk bilik pastu landing2x atas sejadah aku tuh...pastu aku dah susah nak sujud mahupon rukuk hokeh sbb die dah halang..wuwuwuuwuwu...beginilh ade ank ye uols..huhu


 wisya ngan mama!

wiaya ngan abah
permata hati mama n abah..u r my heartbeat dear! moga wisya jadik manusia yg berguna..mama bersyukur sbb masih berkesempatan bersama wisya sehingga harini..
okehlaa..spai sini dulu..kepala mama dah makin weng weng dah ni..see uols..bye
Image Hosted by ImageShack.us
www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!