Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, January 9, 2011

MASAKMASAK LAST WEEKEND OLEH MAMA QADIDA

myspace glitter graphics
Glitter Graphics

Salam warga blogger!! mcm la ade org baca blog ni kannn...
Actually nak crita pasal kesah pd weekend lepas..nak crita tak tercerita-crita sbb internet line aku buat hal... walaupon dh dpt line tenet free..tp still tak memuaskan jugak okey!
Internet Free???? musti uols terperanjat kan?
Actually aku baru dpt detect yg jiran aku ade WiFi streamyx ..so..tak sngka wifi die takde password..so,aku dpt mnggunakan dgn sesoka hatilah gamaknye ok..
seronok mmg sronokla sbb dpt tenet pree..bukan senang kan nak dpt...tp yg aku tak puas hati sbb line nye asyik kejap idup..kejap mati...mean...asyik terdisconnect je manjang...sape tak buhsan kann..
so, elok2x malam tadi aku nak hapdet blog..jadik terbantut plak ..mmg hangin tahap gaban gak aku malam tadi...so...dptla upload gambo sebarang dua..pastu aku saved kan kat edit posting...sudahnye ni ari baru dpt hapdet..so..sambung upload gambo yg terbantut je la smalam...
nampaknye wifi jiran harini laju semacam..dah xmcm semalam..agaknye malam tadi die tau kot aku pakai tenet die..tu yg die main acah2x kot...kotlaa...hihihi..ampon ya cik jiran!!! aku guna line ko pon ..ko byr tatap sama gak kan..huhuu..
okey laa..sambung citer yg sebenarnye aku nak crita ok..
last week aku jadi terlampau rajin plak...masak bermacam2x menu...
tah..tingin nak  try mcm2 resepi aku ni tp kadang2x tu faktor malas je jadi taruhan...hehehe
so,last week..bile perasaan rajin tu adela  mari ckit2x kan..aku masakla..ok jom tgok hasil dr  mama darwisya mengkecahkan dapo!!
tu diaaa!!! air jambu pebret aku foreva n eva!!
air jambu ni aku kisar sendiri ..jambu plak beli dr kedai yg jual air jambu special tu..yg air jambu kisar campor dgn asam manis tu...ayooo..sedapnye...
so..pk pk..asyik beli jerk..ape kata ku try sndiri buat...dan inilah ahsilnye..nampak tak asam serbuk yg telah dicamporkan kedlm air jambu ni kat bahagian bawahnye? ntah berapa sudu kot aku letak..sgt mayak! sbb makcik soka!!
ni gambaran dekat..sedap x?

dan inilah asam serbuk yg aku beli dr kedai air jambu tu..harga satu bekas plastik rm8..mahal kan? tp sedap sgt...die manis2x...tak masam sgt..
menu tengahari plak aku masak sambal tumis udang ngan kentang...sgt sedap ok! tp udangnye dah tenggelamla..nmpak kentang je..ini gambaran dr dlm kuali makcik..hiks
masak je trus mam..sbb dah tak tahan ngan bau sambal tumis ni..nak2x ade udang...lagi makcik takleh tahan..so..inilah menu tengahari kami walaupon simple..tp menyelerakan..
pastu goreng nugget n kentang ckit utk darwisya..darwisya mama buat bubur nasi campor kentang n nugget ni...tp yg habisnye cume kentang je..bubur die takmo sgt..tahlaa..ank mama dah kurang nak makan bubur nasi skang...die suke yg western2x camni jerk..mcm mna ek nak buat bg die suka makan?

next menu..aku buat puding roti yg mana resepinye ku ikut dr resepi afne
resepinye sgt senang ok...dan skali buat trus menjadik cume nampak bersepah skit la rotinye tu sbb pestime trial kan..hiks tp sos nye tu yg membuatkan ia jadik algi sedap..

 kite kasi close up skit bagaimana rupa bentuk puding roti mama qadida ni.

 hidangan puding roti yg sdia utk dihidang..ni utk saya!
 n wisya
 dan ini utk encik suami..makan sejuk2x lagi sedap!!
tgok encik suami sy tu...berselra makan puding sambil tgok tv..hiks..abaikan muka masam hubby tu sbb die mmg tak suke kalu diambil gambonye...org yg bukan kaki bergambo mmg camtu..huhu

OK...sebelom tu..bg sesape yg nak mencuba puding roti ni...boleh tgok resepi dr afne yg kat bwh ni yerk:
PUDING ROTI
bahan2 A

    * fresh milk / susu segar
    * 8-9 kpg roti gardenia

bahan2 B

    * 2 sudu besar gula
    * 2 sudu besar butter (afne guna buttercup)
    * 2 biji telur ayam
    * 1 sudu teh esen vanila
    * 1 sudu besar tepung jagung
    * kismis (suka hati nk byk mana)

sos kastard

    * 1 tin susu cair
    * 2 sudu besar tepung kastard
    * 1-2 sudu besar gula

cara2nya

   1. carik2kan roti atau koyak 4 roti. rendam roti dgn susu segar selama 20-30 mnt.
   2. panaskan oven.
   3. kacau rata (pakai sudip kayu je) semua bahan B kecuali kismis. afne mulakan dgn gula & butter, kemudian telur ayam, tambah esen vanila & tepung jagung. kacau rata.
   4. sapu nipis loyang kuih dgn butter. tuang separuh adunan B. susun sbhgian roti yg sdh direndam dgn susu segar. taburkn kismis. susun lg roti sampai hbs. tuangkan lebihan adunan B & tabur kismis.
   5. bakar pd suhu 180 (api atas bawah) selama 25-30 mnt atau sehingga msk.
   6. masak bahan sos kastard dgn api sederhana hingga dpt kelikatan yg anda mahu.
   7. blh di mkn panas2 atau pun slps disejukkan dlm fridge. tuangkan sos kastard.. yummmyyyyy!!!

mudah je kan??
lets try!

 dan sebelah malamnye plak..aku buat dadih cappucino..ala yg instantnye beli kat giant...sgt sedap jugak!!
nampak..terlebih rajin ke tidak saya hari mggu lepas? x crita kat blog rase rugi plak..hiks..
ok..smpai sini dulu ..nnti klu ade hidangan lain lagi..sy hapdet k..sbb sy mmg hantu masak skang ni..huhuhu



Image Hosted by ImageShack.us
www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!