Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 25, 2011

Luahan Hati Seorang Misi a.k.a Nurse

myspace glitter graphics
hye...assalamualaikum warga blogger!!
hari ni mama qadida dah naik keje semula selepas sehari berchoti semalam..hiks..
dah berchoti selama 2 ahri termasuk ari sunday aritu..rasa malas yg amat nak pergi kerja..tp apakandaya kerja makan gaji..kerja bawah orang...nak taknak etrpaksa jugak pergi...kalo tak nnt kena buang keje plak...abis nnti sape nak tolong bayarkan bond aku ye dak?
haa...uols jangan tak tau...daku kerja under contract sbb masa study dulu..daku amik diploma in nursing..so,daku ada bond..thats mean..selama 3 tahun daku study dulu ,daku ditanggung sepenuhnya oleh pihak Kumpulan Perubatan Johor (KPJ).
Uols pasti pernah dengar kan tentang KPJ ni? salah sebuah organisasi perubatan swasta..antaranya Hospital Damansara specialist,Tawakal Specialist,Kajang Specialist,Puteri Ampang Specialist Hospital...ha...tu sume adalah beberapa nama Hospital under KPJ okeh!
So, kpda warga blogger yg tak tau..daku adalah seorang Nurse atau dgn kata lain Cik Misi manis..hiks..
Daku belajar di Kolej Puteri Nursing College (PNC) di Nilai Negeri 9. Daku belajar dari tahun 2004-2007. So, bermakna,daku dah start keje di hospital since pertengahan tahun 2007 sehinggalah kini! Ok, kalu uols nak tau,daku skang bekerja di Puteri Specialist Hospital (PSH ) di Johor Bahru. Yups...daku org Jb okeh! Mmg daku bertuah sbb dpt bekerja di hometown sendiri..itu yg daku sgt soka!
Ini bermakna daku dah bertugas di sini dah nak masuk 4 tahun pd pertengahan tahun 2011 ni..wah ..pejam celik dah nak masuk 4 tahun daku betugas di PSH  ni..dan bond a.k.a contract aku ade lagi 2 tahun ok! yups..2 tahun...2013 habislah contract aku di KPJ cume daku masih boleh tru kan bekerja disini..bezanye daku dah tak etrikat algi lah...yelah..kalau skang ni..selagi ade contract..daku tak boleh blah pergi mana2x...sbb masih terikat dgn hospital ni...kalaus ekiranye daku resign or berhenti or cabut lari dr spital ni..maka daku kena bayar balik duit tanggungan study daku di PNC dulu iaitu sebanyak......hmmm..uols nak tau tak sebanyak brape? nnt uols tergolek dog plak bile daku ckp brapa nnti...huhu..
oklaaa...daku ckp jelah ek...bond yg daku kena byr balik sekiranya daku resign b4 habis contract ialah sebanyak RM60k beb!!!!
wow!!! musti uols ckp banyak gile kan??? mmg banyak uols! makcik pon tak sanggup nak membayo nye ...huhu...

oklaaa..sebenarnye hari ni saja je tetiba nak ebrcerita pasal tmpt keje sbb hari ni cam takde cite menarik nak dikongsi..
My luvly dotter dahlah takde kat rumah...ikut nenek n atoknye ke Penang..berjimba ria kat sana bersama Paklang n Maklang nye...maklang/paklang a.k.a adik daku nak belanjan mak n ayah daku gi Lake Town Resort...so, tinggallah daku n mr hubby berdua kat rumah...sbb daku masih tinggal dgn parent lagi...tulah..tak sbr nak tunggu pindah rumah baru lagi 2 bulan lebih...huhu...
actually masa type entry ni,daku berada kat hospital...sbb tulah ahri ni mood nak ebrcerita pasal tmpat keje..
actually daku skang ni tgh dok menunggu satu kes Scope a.k.a OGDS procedure yg akn dibuat oleh Mr razak..salah sorang doctor di hospita ku ni..memandangkan hari ni daku on call...maka daku kena standby kat hospital kalau ada kes...so,sementara buhsan menunggu kes yg tah bila akan dipanggil,maka aku pon decide utk tulis entry ni...boring weh dok sorang2x dalam opis ni...yelah..kami kalo on call..sorang je staff kena standby..bayangkan aku dok sorang2x kat sini..tak berpiong kepala aku sorang2x mcm org gile..huhuhu...
Ginilah kalau keje hospital macam  daku ni..kalau tak bekerja shift...daku kena on call plak bila kerja opis hour..keje daku tak mcam keje officer yg lelain...sharp pukul 5pm..dorang sume dah sebok trus balik umah..no oncall..oncall!
but me??? inilah rutin aku sebagai seorg MISI!
Tapi actually idak le aku jer sorang oncall ari-ari okeh!
Department kami ni dinamakan Scope Room dan kamia de 4 org staff...so, ada 3 org qualified staff nurse and seorg Care Assistant(CA) dimana kelulusannye adalah SPM je...so, si CA ni tadi dah selamat lah sbb die tak boleh oncall...yg ekna oncall adalah staff nurse mcm kami jer..tp kami bertukar oncall okeh! idakle tetiap hari ..aku je yg dok oncall sorang..every week, kami diberi kan dua hari berturut utk oncall..ok,mcm hari ni n besok adalh turn daku yg oncall..so,next 2 days si polan A plak..then next 2 days plak..oncall si polan B plak..pastu turn aku smula yg on call..haaa..begitu lah rutin oncall kami...kena plak hari ni aku oncall ade kes..huhu..
sometimes ade gak hari yg takde kes after opis hour langsung..so, selamat n lucky la sape gy oncall hari tu..huhu

ok laaa...rasanye cam dah banyak sgt daku membebel pasal kelija ni...so,uols dah tau lah yg daku adalah seorg nurse kan...
actually bile ckp psl masa depan..byk yg daku nak crita tp blom tiba mase je nak citer kots..
cuma kalu uols nak tau..daku bukanlah seorg yg mempunyai cita2x yg terlalu tinggi..daku tak eprnah pon mengimpikan utk jadi seorg wanita berkerjaya yg berjaya satu hari nnti..pelikkan? .Tp itulah diri sebenar daku...daku jenis yg low profile sgt2x...tak terlalu nak meng upgradekan diri sgt...kalau dlm bab kerjaya...tp ada satu bidang yg daku rasa daku ingin sgt nak mencapai nya...nnt lah daku crita ek...
yg pasti daku kalau boleh taknaklah selama2xye bekerja makan gaji...daku tak terpikir nak kerja selama2xnya disini..walaupon daku tak nafikan banyak benefit yg daku dpt sepanjang berkhidmat disini..yelah...kalo daku listkan kelebihan2x dan keistimewaan2x daku di spital ni..mmg uols pon taknak berenti keje ok!
antaranya..daku dpt mcm2x benefit spt emdical benefit..kalo sakit,bersalin...checkup pregnancy(ultrasound) sume daku dpt free jerk...!
kalo ank sakit n warded pon ,daku dpt free jerk..tp kalo husband dpt diskaun jelah...tp diri sndiri n anak mg dpt free!
pastu bonus ade 3 kali dlm stiap tahun..bonus tengah tahun,bonus hari raya n bonus akhir tahun..walaupon tak banyak tp tak eprnah miss dpt tiap tahun!
selain tu , sebagai staff nurse di KPJ...kalo uols smua tau...gaji kami staff nurse di KPJ memang antara yg paling tinggi di kalangan spital swasta...
bukans aja basic yg tinggi...tp elaun bulanan kami pon boleh mencecah ke 4 angka..itu abru elaun...belom yg lain2x..spt oncall elaun,overtime, dan sebagainye...kami di spital plak ade elaun krititikal gy baru diperkenalkan awal thn lalu...dan kenaikan gaji kami stiap tahun jgn ckplaaa...mmg tinggi!
huhu..bile di pikir2x kan balik..mmg amat syg kan kalau nak resign...tp tulah kan...stiap majikan...lain2x kerenahnye..setiap managment pon mcm2x kerenahnye...pendek kata..smua tmpt keje sama jerk..tetap ade masalah dalaman mahupon luaran sama ade hubungan sesama org atasan atau bawahan..
tp itu sume daku tak boleh critakan kat sini sbb blog skang ni bukan tmpt yg selamat lagi utk kite nak luahkan segalanye...silap2x boleh dibuang kerja...skang ni banyak mata yg melihat yg kite sndiri tak tahu ..so, kesimpulannya...kerja daku skang bukan tak best ...tp keadaan dan environment sesbuah organisasi tu yg adakalanya menjadikan suasana tmpt bekerja tu emnjadi tak selesa utk kite...
tp demi ekrna duit dan kehidupan..adakalanye kite sebagai manusia perlu tempuhi jua pahit maung perjalanan di tmpt kerja...demi sesuap nasi lah kata org...dimana2x pon kite ade akan ade masalah..smua tmpt keje ade stress...kalo takde stress bukan kehidupan namanye..spt yg aku coretkan dlm enrty ini
silalah baca ye uols!

tp walau mcm mana pon...walau mcm mana besh pon tmpt keje aku...tp impian utk keje lama disitu ..langsung tak ade dlm kamus aku..harap uols faham lah k...
nntilah daku crita impian sebenar daku...cume daku nak ckp..kdg2x daku cukup,amat lah penat dah nak berkeja di bwh org ni...penat melayan kerenah pelbagai sipat manusia ni...itu ajelah..rasenye uols pon mesti dah dpt agak kan ape yg daku maksudkan? hiks

oklaaa..rasanye dah naik lenguh jemari ni menari di atas keyboard....azan isyak pon dah berkumandang..tp kes mr razak pon tak terpanggil2x lagik...takpe..daku setia menanti dengan penuh kesabaran dan ketatasusilaan..sbb kalau daku ilang kesabaran nnt..jadik lain plak nnt..hiks...
ok..bertemu lagik kite di lain entry ok!
Neway selamat malam uols..sbb mmg dah malam dah ni walaupon malam masih muda..hiks..
apepon nak ckp..daku rindu anak dara ku Nur Darwisya Damia! Wahai anak..cpt lah dikau balik..mama n abah da terlalu rindu dendam dgn mu sweetheart!
doa mama smoga wisya,atok n nenek selamat smpai ke rumah..amin!
jumpe lagi warga blogger smua! tadaaaaa....



 
Image Hosted by ImageShack.us
www.tips-fb.com

2 comments:

Mohd Sukur Ibrahim said...

datang dari hotchat hotfm..kami blogger..hik2..
selamat berblogging..
nak baca blog insan terpilih..jenguk2 la blog saya

Mama Darwisya a.k.a Fiza Qadida said...

hye inche sukur..thanx for reaing my belog...stay read ok...tq...i follow blog u gak k..

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!