Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, January 2, 2011

KENANGAN MANIS SEPANJANG 2010..TAK NAK IGT KENANGAN PAHIT

myspace glitter graphics
Glitter Graphics


Ini adalah posting yg ke-2 utk tahun baru 2011..
Ade yg ckp...ape ade pd tahun baru? takde ape2x perbezaan pon...just a number!!
wow! tersentap gak dgr..tp itu masing2x punye pendapat lah kan..
Pd aku..tahun baru mmg takde perbezaan ape2x ngan tahun2x sebelomnye..cuma pd pndpt aku..
Tahun baru adalah sebagai simbolik "Semangat Baru" utk kite smua terutama dlm konsep Muhasabah Diri..
Dgn tahun baru...Semangat kite pon akan berubah utk jadi yg lebih baik dr sebelomnye..
sbb tu bile tibanya tahun baru..org akn ckp or bertanya "ape azam baru anda?" 
mesti kite smua akan berkata "aku nak jadi lebih baik"
itulah yg aku nak tekankan dlm maksud Tahun Baru itu sndiri.
Tahun baru bermakna semangat baru! yups..mcm aku gak
ade azam baru utk tahun 2011 ni..even mgkin azam thn lepas blom tercapai..tp tak salah rasanye kite nak terus berazam dan berazam bila tibanye tahun baru ..
actually aku adalah manusia yg sgt jarang berazam yg berkobar2x mcm sesetengah  org..rasanye kalau org tanya ape azam ko? aku tetap jawab yg aku nak begini dan begitu tp tak pernah plak aku nak buat atau berusaha utk capaikan..hihiks..

tp bg aku tahun ni semangat nye mcm lain skit...
yelah..pertengahan bulan February ni ,usia aku bakal menjangkau ke angka 3 series..pd mulanye mcm agak sukar aku nak trima keadaan ini..haks..jgn gelakkan aku tau!
Yelah...sape sangka ..aku yg sebelom ni berusia angka 20 an akan bertukar ke angka 30-an..terasa mcm dah nak tua sgt dah diri ini
tp ..hmm..itulah..muhasabah diri tu penting sebenarnye..
dlm dok pk-pk...aku mcm terinsaf skejap...
majority org akn takut dan 'jelek' bila diri nak amsuk ke angka 30-an...
tp pd aku...tak salah kalau kite terus berpandangan POSITIVE terhadap sesuatu perkara. pd aku,bila meningkatnye usia ..kehidupan kite akan lebih seronok dan happy sebenarnye...especially bila kite dah berkahwin dan memiliki suami dan anak2x...
aku petik kata2x dr bff aku yg die komen di fb aku setelah aku buat status yg berbunyi 
"Tahun baru...azam baru...angka usia pon baru... 3 series? apakah? oh..tidakk!!"
so bff aku yg bernama Ani pon jawab":
"tak yah takut ler ngan usia yg makin bertambah mak dare... semakin bertambah usia semakin kau harus bersyukur sbb umur wisya semakin bertambah dan ko dapat melihat ia sihat dan membesar menjadi dare yg canteq n comel hehe..."

wah..aku sgt terpegun baca komen bff aku ni...die sdikit sebanyak menyedarkan aku yg angka lm usia tak penting sebenarnye ..tp yg penting..kite fikirkan perkara yg seronok n happy disebaliknye..
cth cam kwn aku ni ckplah...
usia yg meningkat mgkin menjadikan kite seorg ibu /mama yg lebih matang...dan seterusnye dpt melihat anak2x membesar dan membesar ..
itu yg penting sebenarnye..
dan dgn azam baru ni aku semacam ade semngat baru plak..dan aku teringin sgt utk mencapai azam aku thn ni..insyaallah..tanpa usaha tiada gunanye..itu je yg mampu aku ckp..oleh itu..aku ber azam:
  • utk menjadi seorg ibu yg baik dan bertanggungjwb pd anak2xku..berazam utk menjadi guru jugak kpd anakku utk menyampaikan pembelajaran dirumah(besar maksud pembelajaran dr rumah ni) sbb smuanya bermula dr rumah sebelom die melangkah ke alam persekolahan.
  • ingin menjadi seorg isteri yg terbaek kpd sang suami..thn  ni..kami bakal berpindah kerumah sndiri dan mulakan hidup berdikari 3 beranak...so..aku berazam utk melaksanakan tggungjawab aku sebagai seorg istri yg sebenarnye yg mgkin masa tggal sebumbung ngan mak ayah aku sebelom ni..aku tak dpt melaksanakannye dgn sempurna..yg penting..aku nak masak utk suami n anak aku...tu azam aku..hiks
  • dan azam yg paling penting skali utk tahun ni ialah..."sebagai org islam..tak lengkap rasanye nak jadi istri dan mama yg terbaek kalau perkara wajib yg satu ni ..aku tak laksanakan dgn sempurna.aku berazam akn laksanakan solat 5 waktu dgn sempurna stiap hari...insyaallah..slow2 kan..sbelom ni bukan xsemayang tp slalu gak tak sempurna...hmmm..yaAllah bantulah aku yaallah.
So actually tujuan aku coretkan entry ni adalah utk mengenangkan kembali peristiwa pahit dan manis sepanjang tahun 2010:
tp aku cuma nak ckp psl kenangan manis je...taknak sedih2x arini..:
  1. kenangan Raya 2010 adalah raya ke-2 yang aku sambut bersama suami dan ankku darwisya. Kalau raya pertama sbgai istri dan anak waktu thn 2009,aku masih berpantang lagi..so,tak dpt merasai kemeriahannye..tp thn 2010 ,i got it!!
 kami bahagia dpt  beraya bersama
 yg paling best sbb inilah kali pertama aku beraya di singapura semula setelah hampir 6-7 tahun xberaya di singapore iaitu sauara mara sebelah emakku. sbb nye adalah passport yg dah lama mati..so,baru thn 2010 buat balik..hiks
insyaallah tahun2x akan dtg pon aku dpt ulangi kembali beraya bersama kuarga besar emak ni..

2. Thn 2010 banyak mempertemukan aku kembali pd kawan2x lamaku especially skolah menengah dulu. smuanye sbb Facebook. itupon sbb Aku mula akftif facebook awal tahun 2010. huhu
jumpe syahniza senan..classmate mase form 1-5 Sigs JB (1994-1998) . Kami bertemu di jusco tgok wayang sama2x. Syahniza ni cikgu penulihan kat sekolah rendah di JB

 next..aku jumpe Azila Harun juga classmates aku since form 1 to 5 di SIGS JB. Azila dan family dtg kerumah aku mase raya 2010. die dah ade 3 org anak. wow!! die kawen muda..mase umur die 23 thn dan sekarang housewife sepenuh masa.
 then aku jumpa Azna Zuraiti..juga kawan sekelas aku mase seklah menengah di SIGS jb. die ni pon kami dtg kerumahnye di Kukup Pontian mase raya 2010. Azna yg memakai baju merah..Minah ni skang pekerja awam di pelabuhan klu xsilap. Die pon dah akwen n ade 2 org anak. Kami lagi tak sangka dgn die ni sbb dedulu mase zaman skolah..die anti lelaki..ahaks...tp tak sangka kawen umur 24 thn..huhu
ini plak Fiza Hasni ..juga classmate aku di SIGS..tp kami hanya sekelas amse form 1 to 2 klu xsilap...sbb die ni naik kelas lagi pandai.hiks..tp suke kawan ngan die sbb die baik n lemah lembut. Sesuai ngan jiwa aku gitu..akukan lemah lembut huhu
mase ni Fiza hasni dtg ke 1st besday bash wisya pd 6.8.2010
pastu bulan 11 plak..aku plak dtg ke 1st besday anak kedua Fiza hasni plak yg dibuat di kfc..adillah ek..hiks
Fiza hasni dah ade 2 org anak..die berkeja executive di salah sbuah office di jB
3. KENANGAN paling paling manis adalah sambutan 1st birthday party darwisya damia anak mama.Ia berlangsung pd tarikh 7/8/2010,awal sehari dr birhdate wisya sbb nak tggu hari cuti..alhamdulillah..segalanye berjalan lancar. Anak mama dah setahun

 i'm turning one!


 anak mama Nur Darwisya Damia bt Roslan sepanjang thn 2010 dr usia setahun hgga 16 months(end of year 2010))

4.  Aku dpt ank buah yg kedua pd bulan mei 2010 iaitu anak kpd adik lelaki ku Najib.
 "nama saya Hani Qistina Bt Mohd Najib. Sy anak buah kepada makngah sy yg diatas ni!! sy syg makngah!"

5. Along (abg sulungku) kahwin dgn pilihan hatinya. Firstime aku berkakak walaupon kaka ipar pon aku suke sgt sbb aku tak pernah merasa ade kakak.. hiks. Aku sebenarnye dah langkah bendul ngan abg aku ni...hiks..die kawen,aku dah ank satu..huhu
along dpt org batu pahat..gambar diatas ni adalah family aku! cuma wan n hemi je takdpt dtg. So,dlm familyku..hanya tggal 2 org je yg belom kahwin.. Farid n azhar..Si azhar skolah lagi form 1..si Farid tu baru 22 thn..muda lagik..kumpol harta dulu baru leh kawen!


6. Yg paling best adalah saat family vacation...bulan lepas aku n family beso aku bercuti di langkawi..pestime weh dpt gi langkawi..

 wisya kecik2x dah jejak kaki ke langkawi..bertuah anak aku.huhuh
 balik dr langkawi..kami berjalan2x di kl plak..singgah ke ICT shah alam yg pemes tuh..dpt gak merasa nk gi ict..hiks

 ini plak percutian kami 3 beranak di Melaka bandaraya bersejarah...mase ni gi mase bulan april 2010. so,thn ni..kami pergi bercuti ke 3 tmpt je..langkawi ,kl dan melaka. boleh la drpd takde..heheh

7. Perkahwinan sahabat2x baikku:

 ini kawan mase form lower  6 di sigs tahun 2000 . Shima namanye.

 ini plak Ros Afidah..kawan baikku masa study kat nursing college thn 2004-2007.
Ros kawen bulan 4 2010.tp mase ni aku tak dpt hadir sbb keje oncall. So, yg dpt dtg adalah Wanis n sarah..gambo yg diatas ni..mereka bertiga ni adalah bff aku mase blajar nursing dulu.Syg korg! maaf lagi skali utk ros sbb xdpt dtg masa ros kawin.

8. Dan yg paling sgt amat manis skali ialah thn 2010 telah aku rasmikan 2 bisnes online aku : 

 Bisnes tudung yg dikelolakan oleh adik iparku Ida dan kami telah sama2x berganding bahu utk bisnes ni..kami buat secara online dan offline(jual di opis)
diatas ini adalah blog rasmi kami iaitu 
www.premiershawl.blogspot.com
feel free to visit this our blog ok! banyak algi stok tudung yg terdpt di blog kami..sila singgah!

 dan ini plak adalah blog online bisnes aku seorg sahaja..iaitu bisnes coklat!
aku minat sgt ngan coklat dan aku suke deco coklat...so..terdetik ati nak mencuba dlm bidang ni..
tp fyi,blog ni belom dirasmikan algik..n belom ade content lagik...sbb tuan punye blog ni belom bersedia nak rasmikan blog ni..kirenye blog ni amsih under construction lagila..tggu mase dan ketika baru sy rasmikan yerk..
sy berjanji utk buat yg terbaek demi kepausan pelanggan..insyAllah!
bisnes-bisnes kat atas ni sy buat secara sambilan je tau..dan sy buat kerana MINAT! dismping mencari pendapatan lbih.
alamat blog coklat ni adalah 
www.fianiedeco-homemade.blogspot.com
 ok...pic diatas ni adalah logo rasmi bisnes coklat online sy..just main2x suke2x je decorate..hiks.nama bisnes coklat sy ni FianieDeco-Homemade
tujuan sy letak nama Deco dibelakang nye adalah sbb sy ingin pelbagaikan produk dimasa akan dtg...so,tu smua adalah plan mase hadapan..insyaallah
Dan maksuf fianie tu adalah gabungan nama sy dan bff sy eva n eva..iaitu Ani..
so
'Fia' is Fiza n ''nie' is Ani sama dgn Fianie!!
its  present of 
'FianieDeco-Homemade'
So antara azam sy tahun ini iaitu 2011..sy nak cuba perkembangkan dan promosikan bisnes online kecilan sy..insyaAllah 
  
jom tgok piccas2x order coklat dr hasil tgn sy sndiri dirumah:
 ini coklat homemade sy yg di order oleh beberapa kawan sy. sy telah rasmikan bisnes ini pd kawan2x secara offline dulu mase hari raya 2010 yg lalu
kalau nak tgok lebih lanjut ttg coklat ni..anda boleh visit ke facebook bisnes sy  di
FianieDeco Homemade or
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000193580898#!/pages/FianieDeco-Homemade/137824989569983
klik button ike jika anda suka dan ingin menyertai fianiedeco coklat.
kat situ ade pelbagai gambar beserta harga sekali..klu nak order..boleh tggalkan komen di fb fianiedeco or email ke fianiedeco@gmail.com
OR 
SMS di 0173510627(Fiza)
ini plak popcake coklat yg diorder oleh rakan di tmpt kje sy..
sebiji hanya rm1.40(harga sale ni)
klu lollipop cake pon sy ade buat . ianye ade batang especially utk children. sebatang rm1.60
ok...sila support bisnes sy yerk! 
sempat jugak sy promot ek! hiks

Anyway cume nak ckp..welkem 2011..gud babai 2010!! yg meniggalkan seribu satu kenangan!
Image Hosted by ImageShack.us
www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!