Ini Blog Lama Saya...KLIK GAMBAR DI BAWAH UTK BACA!

Create your own banner at mybannermaker.com!

My Online Shop (FianieEshop)

FianieDeco Homemade Coklat

FianieDeco Homemade Coklat
berminat nak order coklat yummy dari Mama Qadida? Sila klik pada Logo FianieDeco di atas. Pasti mama buat yg terbaek untuk kepuasan anda! Mama juga menyediakan penghantaran terus ke rumah orang tersayang anda! Jom cuci mata tengok coklat yummy mama qadida sekarang sebab coklat Mama antara yang termurah dipasaran setakat ini!

My Love

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, January 30, 2011

Ceritera Weekend dengan Biznes Saya

Hye...hari minggu ni mama Qadida tak pegi mana-mana pon..lepak kat rumah bersama family besar kami..kan ku masih tinggal dgn mak n ayah ku...! So, bile time weekend tu memang meriah yg teramatlah..nak -nak bila Busu Darwisya si Azhar tu dah balik dari sekolah asrama penuh nya. Kan ke choti CNY..so,bebudak sekolah dah start cuti mggu ni. Bestnyeee...ku jugak yg kena kerja! Private le katakan!!! Tp hari ni mama Qadida sudah semestinya lah choti..walaupon hari ni "Oncall"...tp alhamdulillah,takde kes langsung hari ni..syukur! 
Memang nasib baik hari ni takde kes..kalo tak,mau nye aku jerit! Yelah..hari ni daku satu hari menangok kat dapo...errrr...buat ape ye mama qadida tu?
Ha... hari ni ku nak crita skit tentang hari weekend ku...actually,pada mulanya kami skuarga nak pergi mandi manda kat Starhill..salah sattu waterpark kat JB ni...area Kempas.
Tapi disebabkan hari hujan dari pagi tai smpai lah ke malam ni...maka,kami terpaksa kensel plan tu...yelaa..takkan nak mandi ujan-ujan? sejuk ko!!
Asalnya sebab nak bawak busu Azhar pegi mandi manda tu sempena die balik bercuti yg agk panjanglah jugak..Busu Azhar a.k.a adik bongsuku tu sejak start masuk sekolah asrama penuh kat Sekolah Agama Annur Pontian haritu,mmg tak pernah balik lagi...inilah pestime balik bercuti.
so, disebbkan hujan yg tak berhenti-henti tadi,kami decide lepak kat rumah je..

Dan inilah peluang ku untuk memulakan aktiviti bisnes online ku...yerp! Ku kan ade buat home bisnes sambil sambilan secara online. Nama kedai online ku itu adalah Fianiedeco homemade
Sila masuk ke ruangan pesbuk kedai online ay tu yer!
Saya takde jual barang tp sy ambil tempahan coklat Homemade yang sy buat sendiri dari hasil tangan sy sendiri..sbb sy menat sgt buat coklatni...tapi yg sebenarnye faktor utama yg menjadikan sy cuba membuka online bisnez adalah sebab sy terlalu minat dengan bidang perniagaan...itu lah sbb utama kenapa sy wujudkan fianideco ni. Rasa seronok je bila ade org tempah dan sukakan kerja or hasil buatan kite..Itu yg penting sebenarnya selain sebagai menambah pendapatan sampingan. Dan sy pernah berangan yang satu hari nanti..bila org dh kenal produk sy..sy nak perkembangkan lagi bisnes ni ke peringkat yg lebih tggi..inSyaAllah! Itulah rapan sy pd bisnes ni..yelah...kata org..buat kecik kecik dulukan...biar kite promot or perkenalkan nama produk kite dulu..bile org dah kenal...lagi senang nak naik nnt..insayaAllah..


Sebelom tu nak crita lah sdikit bagaimana saya menceburkn diri dlm bisnes online ni yerk...
sebenarnye sy dah lama minat nak meniaga online secara sambilan...ianya bermula bila saya start follow belog2x org lain...dan dari belog personal...sy terjah pula ke belog bisnes...cth mcm bisnes baju baby,bisnes tudung ,alat mekap dan sebagainya... dan sejak tu sy suke bershopping online...antara barang yg sy pernah beli secara online ialah cloth diaper,Baju baby,gown baby(even gown 1st burfday wisya pon sy beli melalui online), lagi saya pernah beli breastpump...alat2x acsesories mengepam susu (sebelom sy mengalami kekeringan susu badan....sy memang pengepam tegar dan dedulu banyak terjah ke belog mommies yg breastfeeding). So,sejak tu sminat sy mula dtg sdikit demi sdikit...sy seronok bila melihat org berniaga online...pernah jugak sy terdetik utk cuba buka kedai online menjual barang2x baby spt legging,alatan breastfeeding,rompers,cloth diaper dan banyak lagi brg baby yg pernah terlintas di fikiran sy utk dijual tp setelah di servey,dicari dan di research...akhirnye keinginan dan hasrat tu terpaksa dihentikan sbb bisnes mcm tu terlalu banyak memerlukan modal..dan waktu kerja di spital yg tak menentu juge,buatkan sy terpaksa melupakan hasrat sy tu..yelah..sy kerja kat spital oncall kan...tp minat utk berbisnes tak pernah berkubur sdikit pon...sy terus memasang niat n azam yg satu hari nnt ,sy nak ade bisnes sndiri!
sehinggalah satu hari tu,sy terjumpa satu belog cupcake (bakery)... sy suke sgt! suke tgok org but bisnes cupcake yg comel2x tu..terdetik hati sy untuk cuba belajar membuat cupcake..mana tahu,sy boleh buat bisnes cake n cupcake! tp masa sekali lagi menjadi kekangan pd hasrat sy tu...sy takde masa nak pergi ke kelas buat cupcake...duit pon bukan ade sgt nak masuk kelas tu...satu kelas bayaran mencecah ke RM200-300....sy rase tak berkemampuan pulak...
dan akhirnye saya terjumpa beberapa belog membuat coklat homemade. Sy terpikir...buat coklat tak perlu membakar dan sebagainya...sy tgok org buat coklat takdelah sesusah mana..sebelom ni sy pikir,buat coklat pon sama mcm buat cupcake..tp ternyata sy silap..sy cube masuk ke youtube pula utk tahu lebih lanjut tentang coklat homemade.
Hampir setiap hari sy mengadap belog bisnes coklat...kagum sy tgok kekreatifan dan kecantikan seni membuat coklat tu sndiri...
satu hari, sy terdetik utk cuba buat bisnes coklat homemade... sbb sy rasa buat coklat macam mudah skit berbanding cupcake..
sy cube buat servey tetang coklat homemade yg semakin glemer sejak kebelakangan ni. sy masuk youtube,cari kat google dan sebagainya...dan akhirnye sy terjumpa belog puan shida yg ada menjual ebook/cd cara membuat coklat (basic)
sy tanpa berpikir panjang..trus decide utk beli ebook tu...ebook tu bertajuk " Mari Membuat coklat buatan Tangan"
setelah selamat ebook tu smpai, sy terus membaca sehingga habis...
sy puas hati dgn ebook tersebut...isinya amat mudah kite fahami ...dan reaksi sy setelah bace ebook tu, sy rase tersangatlah mudah nak buat coklat buatan tgn ni..rajin dengan tak rajin je nak buat...

Somdari ebook tu lah saya belajar segala2xnya tentang coklat...

sy sudah bertekad utk belajar sndiri buat coklat..sdikit demi sdikit peralatan utk mebuat coklat yg saya cube sdiakan. sy pergi ke kedai peralatan cake berhampiran dan beli barang2x yg diperlukan utk buat coklat..antara bahan terpenting utk buat coklat adalah acuan/mould. Tanpa benda ni..maka tak jadilah coklat kite...
Akhirnys setelah membuat cubaan prtama, sy sgt berpuas hati dan mula memikirkan bagaimana utk memulakan empayar nye..huhuh....
Saya bermula dgn hari raya tahun 2010 yg lalu...
sy cuba buka tempahan coklat raya...secara online mahupon offline...sy bukak tempahan dit mpt kerja saya dgn mempromosikan coklat raya..tp dalam amsa yg sama,sy cube jgak di pesbuk..sy create kedai online sy di pesbuk dgn nama FianieDeco Homemade.
Alhamdulillah walaopon tak ramai tp ade lah jugak 2-3 org yg sudi mengorder dr sy...syukur..
lepas tu,sy mula promosikan fianideco di mudah.my...dan tak sangka lepas beberapa bulan,ade 2 org sekali yg order dr sy utk dijadikan doorgift coklat...utk wedding..alhamdulillah..sy rasa seronok sgt bile ade feedback dr client n dorang sudi menempah pad sy..syukur.
Dan sbb itulah weekend ni sy terpaksa berhari suntuk di rumah utk menyiapkan order dr customer sy .
oklah..jom layan gambo sy yg sedang sebok menyiapkan tempahan customer...
lupe nak ckp,biasanya sy akan buat dan siapkan coklat tempahan pelanggan hanya pd hari sabtu dan ahad je sbb sy masih lagi berkrjaya..so, nasib baik customer sy kebanyakan order  awal2x..


sila abaikan rupa Tunan umah yg agak kesekehan sikit tu yerk,hiks
 beginilah caranya nak buat coklat..mudah je..sy belajar online je..gambo ni menunjukkan sy sedang mmasukkan coklat ke dalam acuan bunga ros
 maaf yer..kerja sy memang agak selekeh skit..
 tadaaaa..dah siap dah siap pon hasil buatan tgn sy...sebenarnye yg ni takde org order pon tp sy yg buat sndiri utk diberi pada kenalan...tulisan itu mnunjukkan perkataan "Congrats" mean,sy nak ucapkan tahniah pd kenalan sy tu sbb baru je dpt baby tempoh hari. santek tak? agak selekeh jugak ckit wording die tu kan? sy masih belajar lagi yerk kalian..hiks
 ini gambaran setelah di tutup dengan covernya..coklat mcm ni dipanggil coklat Special Box yg mana dalam nye ade 25pcs coklat ..1 box ni berharga RM20 sbb didalamnya ade double coklat. Double coklat bermakna coklat nye ada dua lapisan..dimana lapisan atas ade kaler dan lapisan bawah coklat biasa...tp kalau customer mintak plain coklat dimana coklat yg tiada any colour...sekotak menjadi RM17.50. Ini harga kalau tiada ape2x hiasan kat kotak. kosong semata2x,tp sekiranya ade hiasan ribbon or flower kat kotak..harga akn ditambah mengikut kadar hiasan.
 dan ini plak Lollichocolate /lollipop coklat utk doorgift customer sy yg akn meyambut birthday anaknye..die customer dr Tmn Impian Emas jb. Die nak order 50btg lollichoc utk birthday party anknye bulan depan tp sebelom tu,die nk mintak sample..alang2x die ckp.die nak order 10 btg lollichoc...dimana 5 btg adalah plain coklat dan 5 btg lagi adalah colouring coklat. Bukan senang ye kalian nak buat lollichoc colouring ni...perlu kesabaran yg tinggi..kalu tak..aisik tak jadik jerk..sy terlupa nak beli brush masakan jadi kerja mebuat benda ni telah menjadi rumit bg sy..nasib baik baru 5 btg je dulu..hiks..
fyi,lollichoc ni adalah sejenis coklat buatan tgn yg dibuat mengikut acuan dgn sticky sekali..biasanye disediakan utk kanak2x...org dewasa pon boleh..tp sesuai utk dijadikan doorgift utk bebudak lah kan...harga plak untuk satu batang lollichocolate plain berharga  RM0.90 dan colouring lollichoc plak berharga RM1.40 sebab ianya rumit ko! hiks
Rasenye takat ni ku letak harga murah2x je dulu sbb masih baru lagikan..kiranya nak bg promosi la dulu...huhu
 haaa..inilah beberapa contoh lollichocolate yg sy dah siapkan tadi..jenuh weh nak buat ni...huhu..memula mmg agak susah sbb die kena teliti...tp lelama baru ok
 ini plak coklat doorgift dalam box plak...yg ni customer sy dr Kota tinggi yg nak order utk majlis kahwinnya bulan 3 nanti...tp sebelom tu,die pon nak tgok sample gak. die nak order double coklat box (2pcs double coklat berbentuk rose with tema kaler purple n pink). die nak order sebanyak 100box jek. so, sy buat sample beberapa box yg sy ade sediakan utk doorgift wedding. so,nnt die tinggal pilih je mana yg berkenan. 
Harga plak lain-lain utk setiap jenis box. kirenya ini adalah quaotation utk customer sy lah yerk..hiks...kalo nak tgok harga utk setiap box ni, boleh terus ke pesbuk FianieDeco Homemade yerk...silalah jengah2x yerk...luar kawasan johor pon saya boleh amik order...
 yg ni plak quaotation(sample doorgift box) oleh satu lagi customer sy dari larkin jb. die ni nak order doorgift utk wedding gak iaitu triple box(3 pcs double coklat) dgn tema kaler purple n campor2x katanye. Bentuk coklat pon die nak mix..jadik ade bentuk love,daun dan rose. Die nak order sebanyak 1000pcs...wow! sepanajng buat biz ni,inilah kali pertama sy dpt tempahan banyak dr customer..harap2x die berpuas hati ngan beberapa sample sy ni utk die buat pilihan kotak mana yg die nak...harga pon boleh tgok dlm pesbuk sy yer...fyi,sy belom ade belog rasmi utk biz ni...sbb belognye masih lagi under construction..tggu yer! sy akn cuba siapkan belog tu slow1x..insyaAllah
dan ini plak beberapa sample yg sy baru sediakan siang tadik..huhu..lenguh makcik!! ini baru sample..belom lagi order yg sebenarnye...huhu...xpe...kerana minat...sy sanggop hokey!
oklaaa...sesape yg agak2x berminat nak tempah dr sy, untuk pengetahuan,sy ade buat tempahan coklat for any special events such as doorgift for wedding...coklat for hantaran pon sy ade buat...bunga telur coklat pon ader..then lain2x special events mcm hari guru,hari bapa,hari ibu, nurses day,birthday...suem sy boleh buatkan especially coklat special box yg ade wroding tu...
cth coklat yg ade wording adalah yg mcm kat bwh ni
 ok...ni cth utk hari ibu ok...kaler n bentuk coklat boleh request
 ni plak besenye utk hantaran pekahwinan
ni utk bunga telur...sy ade buat lollichocolate or pop cake pon ader gak...
la;au sesape berminat nak order...boleh hubungi sy di 0173510627(Fiza)
atau email ke fianiedeco@gmail.com
sekian terima kaseh!
happy blogging n shopping!

Image Hosted by ImageShack.us
www.tips-fb.com

0 comments:

previous previous previous
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Blogwalking!

OUR SWEET MOMENTS TOGETHER
I love u Abang!!!
Image Hosted by ImageShack.us

anda klik..anda dapat duit

banner

create your own banner at mybannermaker.com!